SZÓRAKOZÁS

Minden idők legjobb táncos filmjei

Szerző:
Szabó Anna
Most, hogy minden Amidala királynő, bocsánat: Natalie Portman, drámai hattyútáncával van tele, ideje felelevenítenünk vidámabb táncos filmeket. Íme a mi kedvenceink egy csokorba szedve!


Dirty Dancing
(1987)

„Senki nem ültetheti Babyt a sarokba!” Hangzott el a filmben, ami az 1960-as években játszódik egy családi nyaralás apropóján. Ma már ki hinné, hogy a kultfilmmé avanzsált Dirty Dancinghez a filmgyártó vállalatok nem fűztek nagy reményt. De végül a kis költségvetésből készül alkotás, mégiscsak kasszasiker lett. Sajnos azonban a főszerepeket vállaló színészek élete nem alakult túl szerencsésen, gondoljunk csak Jennifer Grey örökké várt újbóli feltűnésére, vagy Patrick Swayze tragikus sorsára.

 

Kötelező táncok
(1992)

Annak ajánljuk ezt a filmet, aki a tánc mellett szereti a „rút kiskacsa” történeteket. Még jóval az előtt készült, hogy divatba jöttek volna a sztáros-táncolós show-k, ráadásul rendezését nem más jegyzi, mint Baz Luhrmann, akinek a Moulin Rouge-t is köszönhetjük.

 

Szombat esti láz
(1977)

A Bee Gees és Jonh Travolta nagyot újított, amikor a diszkótáncot beemelte a klasszikus táncos filmek közé. Ja, és a fehér öltönyről, Travolta utánozhatatlan csípőmozgásáról se feledkezzünk el… De azért a filmnek volt egy mélyebb vonulata is, ami nagyban hozzájárult átütő sikeréhez akkoriban: a zenéről, szerelemről éppúgy szólt, mint a felnőtté válásról. Egy 19 éves fiúról (és barátairól), aki nappal a festékboltban gürizik, este a diszkóban ő a sztár; közben pedig élete minden pillanatában profi táncos karrierről álmodozik.

 

Ének az esőben
(1952)

Bájos, csodaszép, igazi klasszikus kiemelkedő színészi alakításokkal. Az elmúlt, több mint hatvan évben csak ilyen és ehhez hasonló jelzőkkel illették ezt a filmet. 1952 óta minden idők legemlékezetesebb táncjelenete, amikor Gene Kelly az esőben ropja fültől-fülig tartó mosoly és egy esernyő kíséretében.

 

Chicago
(2002)

Aki látta a Chicagót, sosem felejti el Bob Fosse koreográfiáját, Catherine Zeta-Jones tánctudását. Neki még egy Oscart is hozott a szerep, de Renée Zellweger is bizonyára örült a Golden Globe-jának. Aztán ki tudja, lehet, hogy éppúgy voltak ezzel, mint filmbéli szerepükben a hírnévvel… A lényeg, hogy ha egy kicsit is muzikális vagy, és még nem láttad, pótold, megéri!

 

Flashdance
(1983)

A maga teljes abszurditásával – hegesztő munkás fiatal nő balettsuliba jelentkezik – egy teljesen szerethető film, fülbemászó dallamokkal. Persze, ha már táncos-filmes összeállítás, akkor nem feledkezhetünk el arról a tényről, hogy szinte minden második évben valaki újból leforgatja azt a bizonyos tánckoreográfiát, amit Alex, főhősnőnk előad a válogató bírák előtt. A film zenéje szinte minden díjat elvitt, amit csak lehet, Oscart, Golden Globe-ot és Grammyt egyaránt.

 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL