FOGYÓKÚRA

Hogyan szokj le a nassolásról

Szerző:
Szabó Anna
A nassolással visszük be azokat a falatokat, amelyeket senki nem számol bele a napi kalóriamennyiségbe. Ezek a rejtőzködő kalóriák azonban súlyosan meglátszanak az alakunkon. Itt az ideje leszokni róla!

 

A nassolás egy titkos, bűnös élvezet, amikor is a kekszeket és csoki kockákat lelkiismeret-furdalás kíséretében fogyasztjuk el. Pontosan tudjuk, hogy nem lenne szabad, mégsem tudunk ellenállni a kísértésnek. A fölösleges kalóriákat általában pótcselekvésként fogyasztjuk el, ezért nem könnyű leszokni róla.

Négy ok- négy ellenszer


Vajon honnan ered a késztetés, hogy akkor is csipegessünk, ha nem vagyunk éhesek? Összegyűjtöttük a négy legjellemzőbb okot, és az ellenszerüket.


1. Biztonságkeresés és szeretet hiány


Az evés csecsemőkorunk óta együtt jár az érzelmekkel és a biztonsággal. A kisbaba számára, élete első időszakában a legtöbb örömöt a szoptatás adja, ami megerősíti abban, hogy az evés több mint az éhség elűzésének eszköze: maga a biztonság és szeretet. Ez az alapvetően belénk kódolt üzenet mélyen él, és az evés sok felnőtt ember életében is ugyanezt a szerepet tölti be. A bizonytalan, szorongással járó helyzetekben oldja a feszültséget.

Tipp: Derítsd ki, miért szorongsz, és találj másfajta feszültségoldó módszert. A szeretet hiányt pedig először is önmagunk szeretetével tudjuk legyőzni.


2. Birtoklási vágy


A nassolnivalóját az ember nem szívesen osztja meg senkivel. Annak, aki valamiféle űrt próbál kitölteni a nassolással, egy fél tábla csokit félretenni szinte lehetetlen feladatnak tűnik. A nassolnivalót általában az ölébe rakja, ezzel is jelezve, hogy az csakis az övé. Ebben benne van a birtoklás érzése, hiszen folyamatosan elérhető, és senki nem veheti el tőle.

Tipp: A veszteségtől való félelem mélyen gyökerezik az ember lelkében. Általában ilyenkor erősödik fel a birtoklási vágy. Derítsd ki, kit, vagy mit vettek el tőled, ami miatt túlzottan félsz, és ezt az érzést most a nassolással kompenzálod.


3. Élmények pótlása


A nassolás olyan, mint a drog, azaz olyan élményekkel ingerli az agy receptorait, melyeket normál állapotban az ember soha nem élne át. Ugyanilyen élményeket ad a nassolás a nyelv ízlelőbimbóinak. Ezek általában a természetben nem jellemző intenzív édes, vagy erőteljesen sós aromák. Aki üresnek, élmény szegénynek érzi az életét, arra jellemző, hogy nassolással próbál színt vinni legalább ízlelőbimbói életébe.

Tipp: Derítsd ki, mi az, ami hiányzik az életedből, milyen élvezetet próbálsz pótolni a nassolással. Ha megtalálod a választ, akkor már képes leszel másfajta örömökkel helyettesíteni a nassolást.


4. Ízfüggőség


Vannak olyan iparágak, mely kifejezetten arra épülnek, hogy ízfokozókkal felturbózott ételeket dobnak a piacra, melyhez hamar hozzá lehet szokni. Az erős ízek után pedig kevésbé tűnnek ízletesnek a természetes ízek, vagy a hagyományos ételek. Már bele is kerültünk a csapdába, hiszen újra, meg újra az erős, természetellenes ízekre vágyunk, és azt a terméket vesszük, amely ezt az érzést kiváltotta belőlünk.

Tipp: Az ízfüggőség könnyen gyógyítható, hiszen a szervezet hamar át tud állni a természetes ízekre, csak fokozatosan és tudatosan vissza kell rá szoktatni magunkat.


 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL