KÖZÉRZET

A nő hat élete

Szerző:
Szabó Anna
Szeretnéd megőrizni egészségedet? Ha megelőzöd az életperiódusodhoz köthető problémákat, akkor már majdnem nyert ügyed van.


Mindenkinek hasznos, ha tudja, melyik életperiódusodban milyen problémákkal kell szembenézned. Következő összeállításunkból megtudhatod, hány évesen, mikor és melyik szervedre, testrészedre kell jobban figyelned. Az egészség megóvása életkoronként is más-más gondoskodást kíván. A helyes stratégia kialakításához adunk tanácsokat.

1. A tinédzser

Testi változásai következtében - a gyerekkor után, a felnőttkor előtt - a lány kiegyensúlyozatlan, érzékeny lesz. Kellő tapintattal, törődéssel, szeretettel azonban öntudatos fiatal nő válhat belőle.

A pattanások
12-14 éves kor körül kezdődnek. Súlyosabb változatuk is kialakulhat, tályoggal, hegesedéssel. Főleg az arcon jelennek meg, de a háton és a mell felső harmadában is előfordulhatnak. Rendszerint a hormonháztartás egyensúlyának átmeneti megbomlása van a háttérben. Enyhébb esetekben elegendő a rendszeres lemosás, a szárító hatású arcszesz vagy oldat. Komolyabb esetekben bőrgyógyász-kozmetikus tud segíteni.

Asztma
Gyerekkorban és serdülőkorban gyakori. A betegek egyharmada kinövi. Asztmás roham főleg légzőszervi megbetegedés esetén fordul elő, bár idegesség hatására is kialakulhat. Gyógyítását orvosra kell bízni. Ha a serdülő rendszeresen köhög éjszakánként, lehet, hogy asztmája van. Asztmás rohamot allergia is kiválhat. Lehet, hogy poratka, macskaszőr vagy például parlagfű a ludas.

Szénanátha
Tavasszal kezdődik mindazok kálváriája, akik allergiások a virágporra, és ettől bizony egész nyáron szenvedhetnek. Folyik az orruk, tüsszögnek, vakaródznak, könnyezik a szemük. Ilyen állapotban egy vizsga sem sikerülhet tökéletesen. Mindenkeppen orvossal kell megbeszélni a teendőket.

Szekálás
Az a kamasz, amelyik sűrűn panaszkodik fej- vagy hasfájásra, nem csekély gondot okoz ezzel az aggódó szülőnek. Ha az orvos a szervi bajt kizárja, könnyen lehet, hogy iskolai probléma - például a társak állandó szekálása - áll a tünetek hátterében. Ha meggyőződtél arról, hogy a gyereket folytonosan molesztálják, beszélj az osztályfőnökkel.

Menstruációs problémák
A lányok nagy része a tizenkét éves kor táján kezd menstruálni. Ha a vérzés a 16. életév betöltéséig nem jelentkezik, célszerű orvost fölkeresni. Főleg akkor, ha a mellek és a szeméremszőrzet fejlődése is késik. Lehet, hogy valamilyen hormonális rendellenesség áll a háttérben. Ha a menstruáció egy-két hónapig kimarad, nincs ok aggodalomra. Kivéve, ha terhesség a magyarázat. Négy-öt hónapos kimaradás után viszont már érdemes szakorvoshoz fordulni. Jusson a szülő eszébe: gyermek-nőgyógyászati szakrendelés is működik.

Fogamzásgátlás
A felvilágosítást nem lehet elég korán kezdeni. Fölösleges attól félni, hogy a gyerek a nemi életre való buzdításként könyveli majd el. Szakemberek régen bebizonyították: ez az aggodalom teljesen alaptalan. Egy tini számára tabletta és óvszer a legjobb fogamzásgátlás. Utóbbi nemcsak terhes¬ség ellen véd, hanem meggátolja különböző, nemi úton terjedő betegségek átvételét is.

Tippek az egészség megóvására
1. Tornázz rendszeresen, étkezz helyesen. Ha vegetáriánus vagy, vigyázz arra, hogy a húsban található tápanyagok (fehérje, cink, vas, B-vitaminok stb.) is bekerüljenek valamilyen forrásból a szerve¬zetedbe.
2. Fogyassz sok tejterméket, hiszen fejlődik a csontozat.
3. Ne feledd, az első örömtelen alkalommal is teherbe lehet esni, és betegséget lehet kapni.

 

A fiatal nő

Ez már a nagybetűs élet. Az ifjú hölgy dolgozni kezd, építgeti a karrierjét. Közben könnyedén megfeledkezhet arról, hogy fő az egészség.

Bulímia
A nők egy része bulímiás lesz a húszas éveinek elején. Sokat eszik, ettől bűntudata támad. Szégyelli, hogy képtelen ellenállni az ételnek, és ebbe az érzésbe szinte belebetegszik. Az abnormális táplálkozástól a szív, a csontozat, a fogak károsodhatnak. Bulímia ellen legjobb megoldás a pszichológiai kezelés.

Meddőség
Ha képtelen vagy teherbe esni, mindenképpen orvosi kivizsgálásra van szükséged. Hormonális és szervi okok mellett az sem ritka, hogy lelki problémák állnak a háttérben. Minél előbb megnézeted magát, annál jobb. Ma már nagyon sok esetben gyógyítható a meddőség. Modern műtéti eljárásokkal megnyitható az elzáródott petevezeték, gyógyszerekkel korrigálható a hormon-rendellenesség. Végső megoldásként mesterséges megtermékenyítés is szoba jöhet.

Medencei gyulladások
Ha nem kezelik, meddőség lehet a vége. A közösülés közben érzett fájdalom gyanakvásra adhat okot. A 25 évesnél fiatalabb nő - ha már több partnert elfogyasztott - hajlamosabb különböző medencei megbetegedésekre. Hüvelyi fertőzés, spirál is okozhatja a bajt. Erős antibiotikumokkal kell kezelni.

Fogamzásgátló tabletta
Sok nő azért nem szed antibébi-pirulát, mert fél a mellékhatásoktól. Az újabb készítmények már kevesebb hormont tartalmaznak, szelídebbek a mellékhatások is. Ha csökken a nemi vágy, olyan tablettára kell áttérni, amelyben kevesebb a progeszteron. Avagy B6-vitamin rendszeres szedése javasolt. A nő számára a tabletta a fogamzásgátlás mellett egyéb haszonnal is jár: felszabadultan szeretkezhet, csökkennek, vagy teljesen elmúlnak a menstruáció előtti tünetei, fájdalommentessé válik a menzesz. Ha vérzés tapasztalható a ciklus közepén, valószínűleg több hormont tartalmazó tablettára van szükséged. Menstruáció előtti felfúvódás, mellfeszülés esetén alacsonyabb ösztrogéntartalmú tablettára kell váltani. Ha hízni kezd valaki a pirulától, alacsonyabb progeszterontartalmú készítmény lehet számára a megoldás.

Erőltetés, ínhüvelygyulladás
Főleg számítógép-kezelés okozhatja. Kialakulását a rossz testhelyzet, a feszültség is elősegíti. A gyulladás miatt fájdalmassá válnak az izmok, az ízületek. A betegség eleinte csupán a munkát zavarja, később a mindennapi létezést is.

Tippek az egészség megóvására
1. Ne dohányozz, mert öregít. A cigarettafüsttől az arcbőr idő előtt ráncossá válik.
2. Bánj csínján az alkohollal. Ne igyál többet napi két-három deci bornál vagy sörnél. Ha nem tudsz ellenállni, szedj B- és C-vitamint, ezek segítik a szervezetet a méreganyagok kiszűrésében.
3. Alkalmi partneredet beszéld rá óvszer használatára.
4. Ne foglalkozz betegesen sokat a súlyoddal. Ha fogyni akarsz, soha ne kezdj drasztikus fogyókúrába. Inkább kis lépésekkel – heti fél kiló mínusz – haladj előre.

 

A várandós nő

Egyre jellemzőbb, hogy a nők harmincas éveikben alapítanak családot. Ebben az életkorban terhesség után nehezebben tudják visszanyerni korábbi alakjukat. Maga a terhesség is valamivel több figyelmet igényel.

Terhesség alatti vizsgálatok
Vérvizsgálattal döntik el, vérszegény-e az anya, illetve termel-e a szervezete a magzatra veszélyes antitesteket. Ellenőrizni szokták azt is, beoltották-e az anyát rubeóla ellen, és nem szenved-e például cukorbetegségben vagy vérbajban. A terhesség első harmada után az esetleges fejlődési rendellenességeket próbálják kiszúrni. Ha a laboreredmények gyanúra adnak okot, elvégzik az amniocentézist (a magzat genetikai vizsgálatát). Ultrahanggal a magzat helyzetét, fejlődését ellenőrizhetik folyamatosan.

Szorulás, aranyér
A terhesség alatt sokan szenvednek szorulástól, és ennek a következménye aranyér lehet. Kialakulása elkerülhető, ha rendszeresen rostban gazdag ételeket fogyasztasz. A már kialakult aranyeret kúppal és kenőccsel lehet kezelni. Szerencsére szülés után általában visszahúzódik.

Hányás
A hányás, émelygés nem mindenkinél korlátozódik a reggeli órákra. Sokszor a terhes egész nap rosszul érzi magát. Gyakran az erős szagok váltanak ki hányingert. Körülbelül a terhes nők egyharmadát érinti ez a kellemetlen tünet. Valószínűleg az ösztrogénszint emelkedése gyomorsav-felszaporodást idéz elő. Mindenképp orvoshoz kell fordulni, ha a gyakori hányás miatt fogyni kezdesz. Mivel ilyenkor a kiszáradás veszélye fenyeget, hányinger-csillapítót szokott rendelni az orvos.

Szülés előtti depresszió
Jóllehet a szülés utáni depresszió közismert, a szülés előtti kevésbé. A terhes nők kis része szenved tőle. A kismama aggódik, milyen körülményeket tud majd biztosítani gyermekének, lesz-e elegendő pénze, megmarad-e az állása stb. Van, aki a szüléstől fél, aggódik az esetleges szövődmények miatt. Aki így érez, ossza meg aggodalmát a védőnővel vagy a szülésznővel is. Biztosan meg fogják nyugtatni. Végső esetben fordulj pszichológushoz.

Esztétikai problémák
A terhes nők egy részénél visszeresség alakulhat ki. Elkerülheted, vagy minimálisra csökkenheted a visszerek előtűnését gyógyharisnya viselésével. És ha csak teheted, polcold föl a lábadat. A rendszeres séta segíti a vérkeringést. A terhes bőrén, a testsúly gyarapodásával, a hason, mellen, csípőn úgynevezett terhességi csíkok jelennek meg. Szülés után elhalványodnak, fölösleges aggódni miattuk. Célszerű a terhesség alatt vitaminnal dúsított hidratáló krémmel kezelni a bőrfelületet. Májfoltok is keletkezhetnek a terhes nő arcán. Szülés után eltűnnek, nem érdemes ezért hámlasztással kísérletezni. Jó minőségű alapozóval egyébként is palástolhatok.

Tippek az egészség megóvására
1. Semmilyen gyógyszert ne szedj, csak ha orvosoddal is megbeszélted. Igyekezz inkább természetes megoldásokat választani. Ha fáj a fejed, kend be illóolajos balzsammal. Ha szorulásod van, fogyassz este szilvalekvárt (reggel biztosan lesz eredménye).
2. Ha nem tilos valami miatt, vegyél részt terhestornán. Roppant egészséges az úszás és a jóga is. Főleg a medence-, hát-, comb- és hasizmok erősítése fontos.
3. Szedj folsavat a tervezett teherbe esés előtt három hónappal. Csökkented bizonyos fejlődési rendellenességek (nyitott gerinc stb.) kialakulásának kockázatát.
4. Ellenőriztesd rendszeresen a fogaidat. Terhesség idején ugyanis a mészhiány miatt gyorsabban romlanak.

 

Az anya

Az anyai teendők, a háztartás jobban kifárasztanak, mint a munkahelyiek. Hiszen akár heti 90 órát is igénybe vehet az otthoni műszak. Mivel közben sok stressz hatás ér, különösen figyelj az egészségedre.

Nőgyógyászati szűrővizsgálat
Minimum évente vegyél részt nőgyógyászati szűrővizsgálaton. Különösen akkor, ha rendszeres nemi életet élsz. A kenet kimutatja a vírusok, baktériumok okozta elváltozásokat, de még a rák előtti állapotot is. A rettegett betegség korai stádiumban nagyon jól kezelhető.

Fájdalmas mell, csomók
A legtöbb nő melle megváltozik a menstruáció előtt. Érzékeny, csomós tapintású lehet. Ha a tünetek a vérzés megkezdődésekor elmúlnak, aggodalomra semmi ok. A kellemetlenségek különböző gyógyhatású készítményekkel csökkenthetők. Ha azonban a fájdalom vagy a csomók megmaradnak, habozás nélkül fordulj orvoshoz. Különösen akkor, ha valamelyik közeli hozzátartozódat - testvéredet, édesanyádat - mellrákkal kezelték. A korai felismerés sokkal kisebb beavatkozással jár. Szerencsére az ilyen elváltozások zöme nem rák, hanem ciszta vagy jóindulatú daganat.

Fáradtság
Az anya időnként borzasztó fáradtnak érezheti magát. Sok munka, stressz éppúgy okozhat panaszt, mint depresszió, vérszegénység, valamilyen vírusos fertőzés vagy pajzsmirigyprobléma. Ha bizonytalan vagy, keresd föl orvosodat az okok tisztázása és a mielőbbi gyógyítás érdekében.

Depresszió
Melyik megállapítás illik rád?
1. A nap nagy részében szomorú vagyok
2. Elvesztettem érdeklődésemet az addig kellemes dolgok iránt
3. Feltűnően fogyok, vagy hízom
4. Nem tudok aludni, korán ébredek
5. Mindig zavart, ideges vagyok, vagy nagyon lassan mozgok
6. Folyamatosan fáradtnak érzem magam
7. Értéktelennek tartom magam
8. Képtelen vagyok koncentrálni
9. Öngyilkosságra gondolok
Ha legalább öt állítás igaz rád, fennáll a lehetőség, hogy depressziós vagy. Próbálj meg életmódodon változtatni. Kérj életvezetési tanácsot. Ha nem javulsz, keress föl pszichológust. Gondolj arra: a depresszióst könnyebben támadják meg betegségek, ezért az alapproblémát feltétlenül kezelni kell.

Hátfájás
A nehéz szatyrok, a gyerekcipelés visszafordíthatatlanul károsíthatja a gerincedet. Ha megfogadod tanácsainkat, elkerülhető a nagyobb baj:
- Soha ne derékból hajolj le, inkább guggolásból emeld föl a gyereket, a nehezebb holmit. Utóbbit jobb, ha a partneredre bízod.
- Ne kapkodj. Egyetlen pillanat alatt tönkreteheted a derekadat, ha gyorsan lehajolsz, és rögtön derékból elfordulsz.

Tippek az egészség megóvására
1. Ha nincs időd aerobicra, kondicionáló tornára, otthon végezz egyszerűbb gyakorlatokat. Napi 15-20 perc torna már elég az egészség megóvásához. Igyekezz minden napra tempós sétát is beütemezni. Ha csak a bevásárlásból, vagy munkahelyről hazafelé jövet, az is több a semminél.
2. Szakíts időt önmagadra. A fiatal anya sem hanyagolhatja el magát. Ha időben lefekteted a gyereket, jut időd olvasásra, testápolásra.
3. Megelőzheted a stresszt, ha valamilyen kedvtelésnek is hódolsz. Rajzolj, fényképezz, vezess naplót.
4. Körültekintően válaszd ki az neked legjobban megfelelő fogamzásgátló módszert.

 

Az érett nő

Gyerekeid már felnőttek, egyre több időd marad saját magadra, hivatásodra - szórakozásra. Ha nem vigyázol, és nem mozogsz eleget, el fogsz hízni.

Alkoholizmus
A negyvenes nő könnyebben nyúl a pohárért. Legtöbbször családi, munkahelyi problémái miatt. Ha csalja a férje, vagy más ok következtében, könnyen érezheti úgy, hogy vége a világnak. Ilyen hangulatban sokszor az alkohol ad egyedül vigasztalást. Ha a nő időben kapcsol, könnyebben abbahagyja az italozást, mint a férfi. Ha úgy érzed, többet iszol a kelleténél, haladéktalanul kapcsold be a „vészféket". Legjobb, ha megpróbálod teljesen elhagyni. Légy óvatos, a betegségek előbb támadják meg az alkoholistát. Végső esetben jelentkezz elvonókúrára.

Mellrák
A 40 év feletti nő esélye a mellrákra megháromszorozódik. Szerencse a bajban, ha idejekorán észreveszik a betegséget, olyankor még jó eséllyel gyógyítható. Minden menstruáció után végezz emlővizsgálatot. Fordulj orvoshoz, ha bármilyen rendellenességet észlelsz: ha csomót érzel, ha megváltozik mellednek alakja, ha bemélyedések keletkeznek rajta, ha a mellbimbó színe, formája megváltozik, ha váladékozik. A mellben tapintható csomók az esetek többségében jóindulatúak, nem igényelnek sürgős beavatkozást.

Epekő
Az epehólyag egy kis zsák, amelyből az epe a gyomorba ürül, hogy segítse a zsírok emésztését. Inkább nőkben alakulhat ki epekő. Oka: gyulladás, az epe kémiai összetételének megváltozása vagy az epe gátolt elfolyása. A beteg teljesen tünetmentes is lehet, de heves, görcsös rohamok is kínozhatják. Ha gyanítod, hogy epeköved van, fordulj orvoshoz. Fájdalmatlan ultrahangvizsgálattal felállítható a diagnózis. Ma már a hagyományos műtét mellett létezik ultrahangos és lézeres kőzúzás.

Erős vérzés
45 éves kor körül megemelkedik azoknak a nőknek a száma, akiknek a méhét el kell távolítani rák vagy erős menstruációs vérzés miatt. Ha hatnál több vastag betétet, illetve tampont kell egy nap elhasználnod, vagy ha a menstruáció hat napnál tovább tart, keresd fel nőgyógyászodat. A probléma gyógyszerrel is kezelhető, sokszor viszont egészségügyi küret szükséges. Méh-eltávolítást csak végső esetben javasol az orvos.

Emésztési problémák
Ha fájdalmat, puffadást érzel étkezes után, ha gyakran van székrekedésed, hasmenésed, ne kínlódjon, menj orvoshoz. Alapos kivizsgálással megállapítható, mi okozza a tüneteket. Ha a vizsgálat negatív, stressz van a háttérben. Meg kell oldani az idegességet kiváltó problémákat.

Tippek az egészség megóvásara
1. Negyven fölött romlik a látás. Ha nehezen olvasod az újságot, alighanem szemüveget kell íratnod.
2. A szülések, emelések következtében meglazult, elgyengült medencei izomzat következménye vizeletcsöpögés - lehet tüsszentéskor, köhögéskor. Az izmok tornáztatása segíthet. Ha a probléma nem szűnik, műtéttel biztosan megoldható.
3. Tanuld meg az emlővizsgálatot. Minden hónapban végezd el, hogy az esetleges bajt minél korábban fölfedezd.
4. Ha ideges vagy, igyál nyugtató gyógyteákat, és vegyél idegnyugtató illóolajos fürdőt. A levendulaolaj erősen csillapító hatású.

 

Nő a menopauza után

Hangulati változások, depresszió, a nemi vágy csökkenése vagy teljes elvesztése jellemezheti ezt az időszakot. Valamennyi gond leküzdhető, ha teszel is érte.

Agina Pectoris, szívroham
Ötvenéves kor után a nő ugyanúgy ki van téve szívrohamnak, mint a férfi. Azok kivételével, akik hormonpótló kezelésben részesülnek. Ha rohamokban mutatkozó, heves szívtáji, szorító-markoló jellegű fájdalmat érzel, valószínűleg angina pectorisod van. Az ok: az artériák szűkülése, emiatt a szív nem jut elég oxigénhez. Helyes életmóddal, gyógyszerekkel, néha műtéttel kezelhető.

Hormonpotló terápia
Sokan félnek a hormonpótló tablettáktól. Attól tartván, hogy továbbra is menstruálni fognak, és a szer esetleg mellékhatásokkal jár. Ma már bizonyított, hogy a hormonpótlásnak több a haszna, mint a kára. Az orvos mindig alapos vizsgálatok után írja fel. Nem kaphatnak hormontablettát azok a nők, akik trombózisra hajlamosak, méh- vagy mellrákon estek át, netán máj betegségük van.

Hőhullámok
A menopauza idején a legtöbb nőt hőhullámok és éjszakai izzadás gyötrik, esetenként évekig is. A hőhullám tulajdonképpen melegérzés. Egyetlen pillanat alatt jön, és pár másodpercig, néha percekig tart. A forróságérzést kisfokú szédülés kísérheti. A nő általában megizzad, úgy érzi, minden testrésze verejtékben úszik. Hormonpótló kezeléssel a kellemetlen panaszok teljesen megszüntethetők.

Csontritkulás
A csontok folyamatosan épülnek le és újulnak meg. Ösztrogénhormon hiánya esetén a leépülés erőteljesebb. Ezért van, hogy a nőket csontritkulás (oszteoporózis) gyötri a menopauza után. Mivel az ilyen csont mészszegény, hajlamos lesz a törésre, ilyenkor a nők a legkisebb eséstől kezüket-lábukat törhetik. Az időskori púposság oka is ez: egyszerűen összeroppannak a csigolyák.
A betegség ellen helyes étrenddel lehet küzdeni. Növeld a kalciumtartalmú élelmiszerek mennyiségét, és szedj D-vitamint. Kerüld a zsíros és sós ételeket. Szakemberek úgy tartják: hormonpótló terápia lehet a legeredményesebb. Ha fiatalos, csinos akarsz maradni, mindenképpen keresd fel az orvosodat, és beszéld meg a teendőket a csontritkulás megelőzése érdekében.

Hüvelyi szárazság
Az ösztrogénszint csökkenése a hüvelyre is hat. Falát elvékonyítja, ezért szárazabb lesz, veszít rugalmasságából, érzékenyebbé válik, ezért könnyebben megtámadják a kórokozók. Súlyosabb eset a hüvelysorvadás, amelynek legfőbb tünete: viszketés, szárazság és diszkomfort érzés. Síkosító krémek segíthetnek, de igazi javulás csak hormonpótló terápiától várható.

Tippek az egészség megóvására
1. A menopauza után a nők általában hasra híznak. Egészséges, zsírszegény étrend, sok mozgás, rendszeres torna, esetleg jóga segít az alakot karbantartani, illetve az ízületeket megóvni.
2. Sok asszonyt gyötör alvászavar. A megfelelő keménységű ágy segít elaludni. Spriccelj levendulaolajat a párnádra - megnyugtat.
3. Figyeld a szívedet. Ha szükséges, fordulj specialistához.
4. Sok szakember állítja: igen jó „orvosság" egy-két unoka, akiket a nagymama kedvére babusgathat.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL