GYERMEK

Amikor az otthoni ápolás nem elég

Szerző:
Szabó Anna
Valóságos rémálom minden szülő és gyermek számára, ha a kicsi hosszabb-rövidebb időre kórházba kerül. Sajnos azonban adódnak olyan helyzetek, amikor az otthoni ápolás már nem elég. A kórházi kezelés gyerek és felnőtt számára egyaránt hatalmas stressz, melyet azonban lehet és kell is enyhíteni.

 

Készítsd fel!


Ha néhány nappal, vagy legalább órával előbb megtudod, hogy gyermeked hamarosan kórházba kerül, igyekezz felkészíteni őt a rá váró eseményekre, kellemetlenségekre! Egyszerű, korának megfelelő fogalmazással próbáld megmagyarázni neki, milyen betegsége van, miért fontos, hogy kórházba menjetek. Valószínűleg ő is érzi, hogy valami nincs rendben vele, beteg, ezért meg fogja érteni, hogy most nincs más választásotok. Mesélj neki arról, milyen hely a kórház, kikkel fog ott találkozni, és előreláthatólag mi fog vele történni. Azt se titkold el, ha kellemetlen, netán fájdalmas beavatkozásokat kell elviselnie, nehogy később úgy érezze, hogy becsaptad. Biztosítsd róla, hogy az édesapjával (testvéreivel…) együtt nagyon szeretitek őt, amíg csak lehet, mellette lesztek, és mindent megtesztek azért, hogy mielőbb hazakerülhessen. Próbáld tudatosítani benne, hogy a teljes gyógyuláshoz elengedhetetlen az ő együttműködése a vizsgálatok, kezelések során. Sok gyerek fél attól, hogy a kórházban egyedül lesz egy idegen helyen. Nyugtasd meg, hogy sajnos nem ő az egyetlen kis beteg, más gyerekek is lesznek ott, ahová megy, te (vagy más közeli hozzátartozó) pedig a lehető legtöbb időt fogod vele tölteni.


Mit vigyetek magatokkal?


Semmiképp ne felejtsd otthon az irataitokat, ezen belül elsősorban a gyermek TAJ-kártyáját! Ha nem először jártok az intézetben, vagy gyermeked krónikus beteg, legyenek nálad a korábbi leletei, zárójelentései. Feltétlenül készíts a csomagba pizsamát, szabadidő ruhát, papucsot (ha nagyobb a gyerkőc, akkor zuhanyzáshoz is), törölközőt, WC papírt, köntöst, tisztálkodási eszközöket (fogkefe, fogkrém, fésű, fürdető), ha szükséges pelenkázó felszerelést, textilpelenkát, poharat és evőeszközöket.

Ami a gyermek személyes tárgyait illeti, engedd meg, hogy a becsomagoláskor ő válassza ki, miket szeretne magával vinni! Természetesen nem vehetitek a hátatokra a fél játékos polcot, de egy-két kedvenc plüss, kisautó bevonulhat a kórházba. Ha van alvóállata, párnája, szundikendője, stb., azt semmiképp se hagyjátok otthon! Ne felejtsd el, hogy a kórház dolgozói semmilyen értéktárgyért nem vállalnak felelősséget! Értékesebb játékokat ezért inkább ne vigyetek magatokkal.

Jó, ha készülsz rá, hogy a kórházban rendszerint minimális hely áll rendelkezésre a csomagok tárolásához, ezért a lehető legkevesebb holmival érkezzetek! Ruhából, rágcsálnivalóból sem kell sok, hiszen ezzel a látogatóitok időközönként biztosan ellátnak, és hazaviszik az összegyűlt szennyes ruhát.

Légy erős!


Senki sem állítja, hogy a gyermekedet kórházban látni, a fájdalmát, szenvedését tehetetlenül nézni örömteli esemény. Ez valószínűleg akkor is életed legrosszabb élményei közé fog tartozni, ha nem túl súlyos a betegség. Mégis fontos, hogy derűt, magabiztosságot sugározz a szavaiddal, gesztusaiddal, mert ő belőled merít erőt! Ha te is félsz, képzeld csak el, mennyire retteg ő, aki még felét sem érti mindannak, ami történik vele! A doktorokkal, ápoló személyzettel akkor is légy együttműködő, ha netalán nem értesz egyet minden döntésükkel! (De természetesen nem arra biztatlak, hogy hunyj szemet a nyilvánvaló sérelmek fölött, bár reméljük, hogy ilyenek nincsenek is.) A gyermek akkor is megérzi a konfliktusokat, ha azok nem a szeme előtt zajlanak, és ez tovább növeli benne a feszültséget. Bizonyára minden családtag szeretné meglátogatni a kis beteget, ám ügyeljetek arra, hogy kettőnél több látogató ne legyen egyszerre a kórteremben.

Az esték különösen nehéz időszakai a kórházi tartózkodásnak. Ilyenkor a gyermekben is felélednek az emlékek, jobban hiányzik az otthon melege, a család. Ha nem maradhatsz vele, biztosítsd róla, hogy kora reggel már ott leszel mellette! Ne nyúljon hosszúra a búcsú, a családtagoktól sem, mert ez mindkét félnek csak még fájdalmasabb! Ha el kell menned, köszönj el tőle, semmiképp se titokban, vagy álmában lopózz ki a szobájából!


Szülővel, vagy egyedül?


Ma már elvileg minden gyermekkórháznak biztosítania kell lehetőséget arra, hogy valamelyik szülő a beteg gyermekkel maradhasson a kórházi kezelés ideje alatt. A gyakorlatban azonban ez sajnos nem mindenütt valósul meg. Vannak olyan szerencsés helyzetben lévő kórházak, ahol nem csak külön ágyat, de külön lakrészt is kapnak a kis betegek és családjaik. Máshol még annak is örülhet a szülő, ha egy kicsiny széken ülhet a betegágy mellett, és köztes megoldás, ha úgynevezett anyaszállón alhatsz a kórház épületében, de külön szobában. Bármint van is, ha megteheted (mert nincs otthon testvér, és te magad egészséges vagy), próbálj meg tűzön-vízen át ragaszkodni ahhoz, hogy a gyermeked mellett maradhass! Ha még szoptatsz, akkor ehhez különösképpen jogod van. Jelenléted (nem) mellesleg az ápoló személyzet munkáját is nagyban könnyítheti, hiszen ugyanúgy ellátod a gyermekedet, mintha otthon lenne, szükség esetén akár az ágyneműjét is lecserélheted, mindezzel tehermentesítve kissé az egyébként súlyosan túlterhelt ápolókat. Ha viszont beteg vagy, inkább ne te maradj bent a kicsivel a kórházban! Ez nem tenne jót sem neki, sem neked, és még azt is kockáztatnád, hogy megfertőzöl más gyerekeket.


Otthon, édes otthon


Amikor végre hazakerültök a kórházból, remélhetőleg már túl vagytok a nehezén, de azért ne várd, hogy egy csapásra a régi lesz minden. Idő kell, hogy a család, és főként a kis beteg feldolgozza az őt ért traumákat. Előfordulhat, hogy hazaérve a gyermek nem találja a helyét, szorong, nyűgös, de az is, hogy mindez csak hetek múltán jelentkezik a viselkedésében. Légy türelmes, átmenetileg engedj meg neki többet (az alapvető szabályokat betartva), és akkor is nagy szeretettel fordulj felé, ha a megszokotthoz képest jóval hisztisebb! Megeshet, hogy átmeneti visszalépést mutat, például újra bepisil, vagy szopni akar. Ne ijedj meg, ez természetes jelenség, idővel normalizálódni fog a helyzet! Beszélgetéseiben, játékaiban még sokáig vissza-visszatérhetnek a kórházi élmények. Szándékosan ne beszéltesd, de hagyd, hogy ő kimondja, kijátssza magából mindazt, ami a lelkét nyomja! A kicsik számára ez az egyetlen módszer, mellyel feldolgozhatják rossz élményeiket.

Higiéniai szempontból tanácsos minden ruhaneműt, játékot, táskát, stb. a hazaérkezés után alaposan megtisztítani, mert a kórházból könnyen hazavihettek valamilyen fertőző betegséget.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL