KÖZÉRZET

Veszélytelen tünetek

Szerző:
Szabó Anna
Itt duzzad, ott fáj, amott eldugul… Ugye veled is gyakran előfordul, hogy különböző testi panaszaid vannak. Ezek panaszok, jelek, fájdalmak sokszor elviselhetetlenek, mégsem kell mindig rosszra gondolni.


Izomrángások

Időnként mindenkit elkaphat kisebb izomrángás, főként a száj és szem környékén. Van, akinél rendszeresen mutatkozik a szakirodalomban ticnek nevezett izommozgás - fáradtságtól, idegességtől. Ha nincs súlyos idegi bántalom a háttérben (erre csak hónapokig tartó ticről lehet - esetleg - következtetni), kezelés nélkül, magától elmúlik. 

 

Torokfájás és szárazköhögés

A torok és a száj kiszáradása nem biztosan jelez influenzát vagy megfázást. Hátterében gyakran a levegő szárazsága van. Párologtatással a toroktünetek egyszerűen megszüntethetők.

 

Füldugulás

Ha hirtelen és fájdalom nélkül jelentkezik, nem kóros tünet. Egyszerűen elzáródott valamelyik hallójárat. Oka általában hirtelen nyomásváltozás, például valamilyen mozdulat, hajolás után. Fejrázással legtöbbször „házilag” megszüntethető. Ha próbálkozásaid nem járnak sikerrel, fordulj szakorvoshoz.

 

A menstruáció kicsit késik, vagy egyszer kimarad

Ha változás következik be a környezetben (utazás, költözés, munkahelyváltozás), nem rendellenes a havi vérzés késése, egyszeri elmaradása. Csupán a szervezet jelez: dolgozik valamilyen „átálláson".

 

Kéz- vagy lábduzzadás

Előbb-utóbb mindenki tapasztalhatja: a gyűrű nem megy rá az ujjára, a cipő túl szűknek bizonyul. Ezek az apró duzzadások szemmel alig észrevehetőek. Okuk egyszerű: minden szervezetben bekövetkezhet vízvisszatartás (menses előtt ez okoz puffadást és borfeszülést), akár egy rossz éjszakától is. A rendes napi tevékenység során a puffadás lelohad, megint rámegy az ujjra a gyűrű, a lábra cipő.

 

Kimerültség

A letaglózó fizikai kimerültség általában erős lelki igénybevétel - idegeskedés, aggódás - vagy szellemi megerőltetés után jelentkezik. Az effajta fáradtság általában gyorsan elmúlik. Ha mégsem, könnyű mozgással visszanyerhető a ruganyosság és a frissesség.

 

Látászavar

A „hullámzás" vagy „morzsás kép” egyaránt lehet testi és lelki megterhelés mellékhatása. Fáradt emberekkel fordul elő, hogy pár másodpercig mintha szemeiket sem tudnák „összehangolni", képtelenek tekintetüket egy dologra irányítani. Ezek a zavarok maguktól elmúlnak. Azonban tartós látászavarral és erős szédüléssel orvoshoz kell fordulni!

 

Egy kis feledékenység

Ha olykor nem jut eszedbe egy név, egy telefonszám, nem kell kétségbeesni, ez még nem Alzheimer-kór, nem szenilitás. Az emlékezet pillanatnyi kihagyásáról van szó csupán. Negyven év felett viszont lassan hozzá kell szokni, az agy már nem működik olyan frissen.

 

Alsó háti fájdalmak

Ritkán jelentkező fájdalmak még nem feltétlenül jelentenek gerinc- vagy porckorong-sérülést. Egyszeri túlterhelés, megerőltetés bosszulja meg magát sokszor. Pihentetéssel, fekvéssel a panaszok elmulaszthatók. Aggodalomra csak a huzamosan tartó heves, nyilalló fájdalmaknál van ok. Ha így van, fordulj orvoshoz!

 

Kiütések

A hirtelen mutatkozó apró piros pöttyök - viszketnek, és felettébb kellemetlenek lehetnek - idegesség jelei. Ha túl sokáig vagy elviselhetetlen mennyiségben jelentkeznek, fordulj bőrgyógyászhoz. Lelki eredetű kiütésre is tud enyhítő készítményt ajánlani.

 

Hajhullás

A hirtelen tapasztalható hajhullás még nem feltétlenül kóros. Terhesség alatt és közvetlenül utána, tavasszal, esetleg kora nyáron normálisnak is lehet tekinteni a hajhagymák kifáradását. Orvoshoz csak makacs hajhullással fordulj. A kóros hajhullást gyakran a haj kifakulása, a hajszálak gyengülése, elvékonyodása kíséri.

 

Rossz lehelet

Ha nem betegség tünete, a száj kiszáradása okoz rossz szájszagot. Idegi alapon is jelentkezhet. Mindkét esetben cukorkaszopogatással nemcsak közvetlenül, hanem a nyáltermelés serkentésével közvetve is gyengíteni lehet.

 

Hasmenés vagy székrekedés

Ha hirtelen jelentkezik valamilyen bélrendellenesség, feltehetően étel, esetleg az életvitel megváltoztatása a hibás. Egy-másfél napot várj. Ha a gyomorpanaszok nem múlnak el, betegség is lehet a háttérben, fordulj orvoshoz.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL