KÖZÉRZET

Egészség anti ageing: Hosszabbítsd meg a fiatalságodat!

Szerző:
Szabó Anna
Szánj magadra hetenként három-négyszer húsz percet: nemcsak fiatalabbnak fogsz látszani, annak is érzed majd magad! Ne nyugodj bele, hogy kifulladsz, ha lépcsőznöd kell, hogy erőd, teljesítőképességed, hajlékonyságod már nem a régi! Mozogj! Az aktivitás lassítja az öregedést.


A hatvanéves ember is lehet csaknem olyan fitt, mint húszévesen volt. Ám ezért tennie is kell. Minél kevesebbet tornázol, sportolsz, annál gyorsabban öregszel.

 

Mozgás kontra egészség

A rendszeres mozgás és a zsírszegény étrend alacsonyan tartja a koleszterinszintet, a vérnyomást. Fokozza a teljesítőképességet, a szív munkájának erejét, csökkenti az infarktus, a szélütés, a cukorbaj és a csontritkulás veszélyét. A rendszeres mozgás erősebbé és öntudatosabbá teszi az embert, csökkenti a depresszió veszélyét. Az izommunka növeli a jó hangulatot előidéző endorfinok képződését a szervezetben.

És mennyivel csinosabb a kisportolt nő, mint akinek alakját a felszaporodó zsír formátlanná teszi! A csontok, izmok, inak, ízületek mellett még a bőr fiatalságát is megőrzi a mozgás. Az igénybevétel növeli a vérellátását, tovább marad rugalmas.

Teszteld a kondíciódat!

Az edzettséghez nincs szükség drága eszközökre, költséges programokra
Csak kövesd tanácsainkat. De először válaszolj a tesztkérdésekre!

- Ha gyalog mész fel az első emeletre, kifulladsz-e annyira, hogy képtelen azonnal beszélgetni? IGEN - NEM
- Váratlan testi igénybevétel, nagyobb kirándulás után lesz-e másnapra izomlázad? IGEN - NEM
- Tudod hordani azokat a ruhákat, amelyeket néhány évvel korábban vásároltál? IGEN - NEM
- Igyekszel elkerülni a hajlongást vagy a nyújtózkodást, mert érzed, mennyire merevek izmaid, ízületeid? IGEN - NEM
- Édesanyádnak vagy nagyanyádnak volt csontritkulása - combnyaktörése -, esetleg nagy nőgyógyászati műtétje? IGEN - NEM
- Többet szívsz naponta húsz szál cigarettánál?

Ha többségében „igen" a válaszod, hamar fogsz öregedni. Hogy te ezt nem akarod? Figyelj!

Csontsűrűség

A csontritkulás gyakori betegség. Veszélyeztetettek: akinek családjában már előfordult, akinek petefészkeit korán eltávolították, aki korán került változó korba. A csontritkulás mértéke csak különleges röntgenvizsgálatokkal állapítható meg.

Izomerő

Az erőteljes izmok szilárdabbá teszik a csontokat is. A felsőtest izomerejét megítélheted abból, hogy képes vagy-e mozgatni nehéz tárgyakat. Aki nyolc perc alatt meg tud tenni egy kilométert, annak a lábizmai elég erősek.

Testsúly

A nők negyven százaléka elhízott, nagyobb náluk a szívbetegség és szélütés valószínűsége. A 20-25 közötti testtömeg-index a normális. A súlyértéket (kg) oszd el a méterben megadott magasság négyzetével. Például 65(kg):1,7x1,7 (m) = 22.4

Hajlékonyság

Ha az ízületek beszűkültek, nagyon nehézzé válik az élet. Egy módszer az ízületek hajlékonyságának megítélésére: Ha háton fekve egyik lábadat behajlítod, a másikat -nyújtott helyzetben -legalább 50°-nyira előre kell tudni hajlítanod

 

A húszas években

Csontsűrűség

Ilyenkor még fejlődnek a csontok. Minél többet tornázik valaki, és minél több kalciumban gazdag ételt fogyaszt, annál erősebbek lesznek a csontjai.

Izomerő

Meghatározott számú izomsejttel születünk, és az élet folyamán ezek csak nyúlnak és vastagabbak lesznek. A torna, sport ebben a korban növeli leginkább az izomerőt.

Testsúly

Az étkezési szokások ilyenkor alakulnak ki. Aki már ekkor fokozatosan súlyosabbá válik, nagyon nehezen fog később megszabadulni a súlyfeleslegtől.

Hajlékonyság

A fiatalkori hajlékonyság még nem garantálja, hogy ez mindig így lesz. Már most el kell kezdeni az izmokat nyújtó gyakorlatokat.

 

A harmincas években

Csontsűrűség

Megkezdődik a csontvesztés, egyre vékonyabbak lesznek a szilárdságot biztosító csontgerendák. Ez a folyamat kezdetben még nagyon lassú.

Izomerő

A rendszeres mozgás megakadályozza az egyébként bekövetkező izomerő-csökkenést. Minél nagyobb a változás most, annál gyengébbek lesznek az izmok húsz-harminc év múlva.

Testsúly

A kalóriaigény fokozatosan csökken, az anyagcsere lelassul. Teljesen változatlan életmód mellett a korábbi táplálkozás súlygyarapodást okoz. A legtöbb nő ilyenkor már kevesebbet is mozog, mint korábban.

Hajlékonyság

Ha nem törődsz ízületeiddel, nagyon gyorsan csökken a hajlékonyságuk, ezért kímélni kezded őket. Így a helyzet tovább romlik. Tornagyakorlatokkal szép eredmények érhetők el.

 

A negyvenes években

Csontsűrűség

Ha elmarad a menstruáció, gyorsul a csontlebontódás. D-vitamin, diéta, rendszeres sportolás, a kieső hormonok pótlása lassítja a folyamatot.

Izomerő

Az átlagos izomerő már csak kétharmada annak, ami a húszas éveidben volt. Mozgásszegény életmódnál rövidülnek az izmok, az ízületek mozgása is beszűkül.

Testsúly

Még elfogadható, ha a testtömegindex csak 25-30 közötti értéket mutat, de nagyon sok nőnél 30 fölé emelkedik, ami az elhízást és a betegségek fokozott kockázatát jelzi.

Hajlékonyság

Az izmok fokozatos sorvadása miatt a mozgás nehezebb lesz. Aki aktív életmódot folytat, olyan hajlékony maradhat, mint húszévesen volt.

 

Az ötvenes években és még később

Csontsűrűség

A változókor beköszöntével évente akár ötszázaléknyi csontvesztéssel is számolni kell. Hormonkezelés a változással járó egyéb panaszokat is enyhíti.

Izomerő

Aki eddig nem mozgott eleget, izomerejének már 50-60 százalékát is elveszthette. Az izomerő-csökkenés a változókor után különösen gyors.

Testsúly

Az alaktalanná válás, a jelentős elhízás nem elkerülhetetlen. Mégis az ötven feletti nők súlya átlagosan 55 százalékkal nagyobb, mint a húszéveseké!

Hajlékonyság

A hatodik X felé a nők átlagosan húsz-harminc százalékkal kevésbé hajlékonyak, mint egykor. Nagyon óvatos, de rendszeres mozgással sokat javíthatsz a helyzeteden.

 

Mit tehetsz már ma?

Csontsűrűség

Minden nőnek egygrammnyi kalciumot kell naponta fogyasztani (tej, sajt, joghurt), a dohányzást, és az alkoholfogyasztást mérsékelni kell. Erőltetett járás, kerékpározás - legalább hetenként háromszor fél-fél órán át - növeli a csontsűrűséget.

Izomerő

Rendszeres sportolással nemcsak az izomerő, hanem a csontszilárdság is fenntartható. A menstruáció elmaradását is okozó hormonkiesés pótlása jelentős védelmet nyújt az izmok sorvadása ellen, de a sportolást nem pótolja!

Testsúly

A kívánatos súly úgy tartható meg, ha sok gyümölcsöt-főzelékfélét, baromfihúst, halat, kevés zsiradékot, disznóhúst, felvágottat, cukrot és édességet eszel. A testmozgás segít a kalóriák leadásában és a normális anyagcsere fenntartásában.

Hajlékonyság

Naponként végzendő nyújtó gyakorlatok:
1. Terpeszállásban, nyújtott, magastartásban lévő karokkal hajolj lassan hátra, majd előre, amennyire csak képes vagy.
2. Terpeszállásban támaszkodj tenyérrel a falnak, és lendítsd lábaidat felváltva hátrafelé.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL