FOGYÓKÚRA

Egy görög diéta Kréta szigetéről

Szerző:
Szabó Anna
A krétai diéta a világ legegészségesebb diétái közé tartozik. Mint a többi tengeri diéta, a krétai alapja is az olívaolaj a tengeri hal és a sok friss zöldség.

 

A krétai diéta alapja tehát a telített zsírsavakban gazdag olíva és a tengeri halak. A telített zsírsavak egészségesen tartják a szívet, erősítik a szervezet védekező rendszerét, csökkentik a koleszterinszintet, és nem utolsó sorban jót tesznek az alakodnak is. Az étrendben természetesen hangsúlyt kapnak a friss zöldségek és gyümölcsök is.


A diéta lényege


A krétai diéta a tenyér méret alapján határozza meg az ételmennyiségeket.

1. Egy felnőtt ember számára a napi fehérjetartalmú élelmiszerek mennyisége nem szabad, hogy meghaladja az egy tenyérnyi adagot. Ez képezi a napi háromszori főétkezés „A adagját”.
2. A „B adag” az alacsony glikémiés inedxű szénhidrát, mely a fehérje tartalmú étel duplája, vagyis kéttenyérnyi mennyiség.
3. A „C adag” 1/4 rész fehérjéből (A adag) és 1/4 rész alacsony glikémiás indexű szénhidrátból (B adag), és 1/2 rész közepes, vagy magas glikémiás indexű szénhidrátból áll.


A – Fehérje
Sovány húsok, szárnyas, hal, tenger gyümölcsei, tejtermékek, tojás

B – Alacsony glikémiás indexszel rendelkező ételek, és telítetlen zsírok
Zöldségek, hüvelyesek, a legtöbb gyümölcsféle
Olívaolaj, avokádó, diófélék, csírák, zsíros halak (hering, szardínia, lazac), durum tészta, rizs, teljes kiőrlésű gabona termékek

C – Közepes, vagy magas glikémiás indexszel rendelkező ételek
Burgonya, tészta, rizs, gabonatermékek, édesség, sajtok, borok


Étrend


A krétai diéta étrendje a három különböző (A,B,C) típusú ételféleség kombinálásából áll össze. A krétai diéta legnagyobb mennyiségben zöldségekből, hüvelyesekből és gyümölcsökből áll. Ezek az alacsony glikémiás indexszel rendelkező ételek (B adag). Erre épül az étrend. Minden étkezésnél két, vagy másfél tenyérnyi adagot fogyaszthatsz belőle. A második legfontosabb összetevő az „A adag”, mely fehérjében és telítetlen zsírsavakban gazdag ételeket tartalmaz. Ebből is jut minden étkezésnél egy-egy tenyérnyi adag. Az étrend minden nap engedélyez féltenyérnyi magas glikémiás indexszel rendelkező (hizlaló) ételeket is, hogy ne alakuljon ki a fogyókúra alatt az édesség hiány.

Reggeli


1 tenyérnyi A étel
2 tenyérnyi B étel


Ebéd


1 tenyérnyi A étel
1,5 tenyérnyi B étel
½ tenyérnyi C étel

Vacsora


1 tenyérnyi A étel
2 tenyérnyi B étel


 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL