SZÓRAKOZÁS

Jóbarátok - Hol vannak most?

Szerző:
Szabó Anna
Kár tagadni: minden generációnak megvan a maga tv-sorozata. Így volt ez a Jóbarátokkal is, akikkel 10 éven keresztül együtt sírtunk, nevettünk.


Ki ne ismert volna néha magára a bénázásaik közepette? Az eltúlzott helyzetkomikumoknak köszönhetően egyáltalán nem éreztük sértőnek a kritikát, a viccet. Így történt aztán, hogy Phoebe rettenetes dalainak szárnyán életre kelt a Büdös macska, újra divatosnak találtuk a főzést, kezdtük elképzelni házi kedvenc gyanánt a majmokat… Ám az évek múltak, közben pedig hellyel-közzel felnőttek a szereplők, és mint ilyenkor lenni szokott, már nem fértek el a rájuk szabott karakterben.

 

Jennifer Aniston (Rachel Green)

 

A nagy áttörést jelentette Jennifer Aniston számára Rachel Green, az elkényeztetett, gazdag családból származó, a felelősségérzetet minden szempontból nélkülöző fiatal lány szerepe. Személyiségfejlődése a sorozatban álomszerű volt: a felszolgálástól egészen a Bloomingdale, majd a Ralph Lauren vezetői pozíciójáig jutott. Aniston ezzel a szereppel bezsebelt szinte minden díjat, amit a tv-sorozatoknál el lehet nyerni, sőt máig őt tartják – legalábbis a tengerentúlon – a romantikus komédiák koronázatlan királynőjének. A Jóbarátok után olyan filmekben játszott, mint a Hivatali patkányok, Derült égből Polly, Jóravaló feleség, A Minden6ó… De valljuk be, az igazi nagy filmes szerepre még mindig várnia kell.

 

David Schwimmer (Ross Geller)

 

Ő volt az agytröszt a csapatban: a jó fej, kissé esetlen paleontológus. Meghatározhatatlan kapcsolata Rachellel és folyamatos vicces párkapcsolati katasztrófái nagyrészt hozzájárultak a sorozat sikeréhez. Igaz, Rachelnek és Rossnak végül közös gyermeke született, de egészen az utolsó pillanatig nem vallottak szerelmet egymásnak, ezzel is lekötve éber figyelmünket. Igazi megosztó személyiség, Rossként és David Schwimmerként egyaránt, így nem meglepő módon igazán átütő szerepeket nem játszhatott el mindezidáig, persze néha fel-feltűnik a filmvásznon.

 

Courteney Cox (Monica Geller)

 

Ross elhízott, kicsi húgát Monica Gellert játszotta Courteney Cox. Ő volt a csapat tyúkanyója, egyszerre rendkívül versengő, szeszélyes, különc, rend- és főzőmániás. Idővel aztán sokan vontak párhuzamot szerepe és valós jelleme között, főként amikor egy időben lényegült át babaőrült feleséggé a tv-sorozatban és Mrs. Coxként is. Attól függetlenül azonban, hogy őt még csak nem is jelölték a Jóbarátok kapcsán díjak, nem lehet elfeledkezni a sorozatban nyújtott teljesítményéről, és arról sem, hogy az ő nevét már előtte is jegyezték a filmiparban. Sőt, sokan inkább emlékeznek rá a Sikoly szöszijeként, vagy a Nemek harcából vagy az Ace Venturából… A sorozatot követően két gyermeknek adott életet, majd több-kevesebb sikerrel újabb tv-s szerepeket vállalt el.

 

Matthew Perry (Chandler Bing)

 

Szerepe szerint Ross bátyó cimborája volt még az egyetemről, sőt mi több a szobatársa. Humoros karakterként jelent meg a képernyőkön, aki szarkazmusával sújtotta környezetét, míg önmaga a legkisebb kritika hatására is megsértődött. Változó és érthetetlen kapcsolata Janice-szel mindig mosolyt csalt a nézők arcára, de végül őt is utolérte a végzete, hiába menekült az elkötelezettség elől. A nagy barátsága Monicával idővel még nagyobb szerelemmé lényegült át, melyből egyenes út vezetett a házasságig. A Bérgyilkos a szomszédom című filmen kívül igazából nem is nagyon tudunk más említésre méltót említeni. Az utóbbi időben gyakrabban hallani gyógyszer- és alkoholfüggőségéről, mint filmszerepeiről.

 

Lisa Kudrow (Phoebe Buffay)

 

Lisa Kudrow a különc, jóravaló bolond Phoebe megformálásáért egy Emmyt és egy SAGET díjat is bezsebelhetett. Próbálkozott mindenfélével a megélhetéséért, de a legemlékezetesebb mégis a zenészkarrierje volt. Annak ellenére, hogy a hangja és a dalai rettenetesek voltak, sikerült vele egy lemezszerződésig eljutnia. Ami tegyük hozzá, nem kis érdem. Azonban Lisa Kudrow való életben azonban közel sem ilyen. Többgyermekes családanyaként is építgeti karrierjét, és igencsak megválogatja szerepeit.

 

Matt LeBlanc (Joey Tribbiani)

Matt LeBlanc és nem túl okos, ám annál szeretetre méltóbb karaktere Joey Tribbiani olyannyira egybeforrt, hogy a Jóbarátok végével is folytatódott közös életük. Még további négy éven keresztül játszotta Joeyt, az angol-amerikai színészt a tv-filmsorozatban. Később feltűnt a Charlie angyalaiban és a Lost in Space-ben is, de igazán jó szerepben nem igazán láthattuk, és talán nem is fogjuk tekintve, hogy nem feltétlenül a tehetségéért szeretik kollégái.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL