GYERMEK

Téli örömök

Szerző:
Szabó Anna
Az ünnepek elmúltak, de a tél még tart. Nem muszáj belesüppedni a szürke hétköznapokba, élvezzük ki a hideg évszak minden örömét! Ehhez ma már hazánkban is egyre több családbarát szálláshely a segítségünkre lehet.

 

Szánkózás


Bár idén még csak az ország egy részének lakóit kényeztette el a hóesés, reménykedjünk, hogy az előttünk álló két hónapban lesz még alkalmunk hódolni a havas örömöknek. Kisgyermekkel természetesen ez sem olyan egyszerű, de ha nem torpanunk meg az első felmerülő akadályoknál, remek szórakozásban lehet részünk. Nem kell túl messzire menni, a hó nyújtotta lehetőségeket akár a saját udvarunkon, vagy a játszótéren is kihasználhatjuk.

Ha a gyerkőc már tud ülni, érdemes beszereznetek egy alkalmatos szánkót. Milyen is ez? Mindenképpen legyen háttámlája, amihez a kicsi kényelmesen hozzádőlhet, s a mely két oldalról is támasztja a testét. Így a kanyargós terepen sem tud kiesni belőle, és nem is fárad el az ücsörgésben. Akkor is célszerű a kétszemélyes szánkó, ha csak egy gyerek van a családban. Így ugyanis egy felnőtt is felülhet rá, s a meredek lejtőn lecsúszva irányíthatja a járművet. A friss hóesést kihasználva elindulhattok egy városnéző túrára is szánkóval. Egészen más így a világ, a színek, a fények, mint a babakocsiból, autóból, vagy gyalogosan szemlélve. Biztosan nagy élmény lesz a gyerekeknek! Ha azonban bátrabbak vagytok, kereshettek egy meredekebb, forgalommentes útszakaszt, domboldalt, esetleg kifejezetten szánkózás céljára kialakított meredélyt, és máris élvezhetitek a sebességet. Az előbbinek (városnéző szánkózás) hátránya, hogy forgalmasabb helyeken valószínűleg hamar letakarítják a havat, ezért készülnötök kell némi szánkócipelésre és gyaloglásra. A szánkópályák kevésbé jó oldala pedig, hogy rendszerint nagy a tömeg, és igen figyelmesnek kell lenni a balesetveszély elkerülése érdekében.


Hó és jég


Hócsatázni akkor a legjobb, ha sokan vagytok. Ha nincs elég gyerek a csapatalakításhoz, játszhattok a hógolyókkal célbadobóst (lehetőleg ne üvegfelületre célozva), akár a céltáblát is felrajzolhatjátok. A hóemberépítés minden korban kedves játék, s a formáknak csak a fantázia szab határt: kutya, oroszlán, esetleg egy földönkívüli lesz a végeredmény?
Ki ne készített volna még a hóba fekve, kezét-lábát széttárva hóangyalkát? Ne félj, néhány perces hóban fekvéstől nem fog felfázni a gyermeked, viszont életre szóló élményekkel gazdagodhat. Remek móka a hóban nyomokat keresni. Ki, vagy mi járhatott erre? Egy kismadár? Egy cica? Kinek lehet ekkora lába? Merre ment? Mit csinált? Kész kis történeteket kanyaríthattok a fellelhető nyomok köré, s közben észrevétlenül is odafigyelésre, gondolkodásra készteted a gyermeket. A sűrű hóesés zavaró lehet, s a ruhátokat is könnyen eláztathatja. Amikor azonban csendesen, nagy pelyhekben havazik, érdemes kimenni, és megfigyelni a hópelyhek formáját, elkapni egyet-egyet, vagy sötétben, zseblámpával megvilágítani az aláhulló csillagokat. Dinamikusabb személyiségek szinte minden nagyobb városban felkereshetnek korcsolyapályákat, ahol többnyire korcsolyát is kölcsönözhetnek, s kedvükre csúszhatnak a jégen.


Családbarát téli üdülőhelyek


Ha távolabbra is merészkednétek, mint a kert, vagy a játszótér, vagy komolyabb téli sportokat is kipróbálnátok, több hazai és külföldi síterep közül válogathattok. Közülük ma már számos büszkélkedhet a családbarát jelzővel, vagyis kisgyermekkel is bátran nekivághattok egy túrának. Néhány a hazai sípályák közül:

- Bánkúti Síklub; Miskolc, Lillafüred: A Bükki Nemzeti Parkban található. Magassága 800-930 m. Váltakozó nehézségű pályái mellett két tanulópályát is találhattok itt.
- Sátoraljaújhelyi sípályák: Itt van az ország leghosszabb libegő felvonója, és a sípályák mellett két szánkópályán is sportolhattok. Magyarország leghosszabb műanyag Neveplast borítású sípályája, melyen az év 365 napján lehet síelni.
- Mátraszentlászló: kezdők, gyerekek számára különösen alkalmas pályák. Két párhuzamos lesiklópálya várja a síelőket, az egyiket kezdőknek, a másikat inkább haladóknak ajánlják.
- Dobogókő: Hazánk legrégebbi sípályája, két, viszonylag nehéz pályával.


Amire figyelj:


- Öltöztesd a kicsit melegen, rétegesen! A túl sok, vastag ruha akadályozza a mozgást
- Lehetőleg vízhatlan kezes-lábast, csizmát adj rá, mert a hótól a ruhája hamar átnedvesedhet.
- Időközönként ellenőrizd a ruházatát, sapkáját, kesztyűjét, mert a mozgásban könnyen elcsúszhatnak a darabok.
- A viharos szél sokat ront a hőérzeten, esetenként a szeles pluszokat hidegebbnek érezhetjük, mint a szélcsendes mínuszokat. Ilyenkor (szélben) rövidebb időt töltsetek a szabadban, mert a test hamarabb lehűl, és ezáltal fogékonyabb a fertőzésekre.
- A szánkóra teríts egy vastagabb plédet, vagy párnát, és a gyermek lábait is bugyoláld be! Szánkózás közben nincs lehetősége mozogni, ezért jobban kell védeni a hidegtől.


(A sípályákra vonatkozó információk forrása: sielok.hu, lurkovilag.hu)

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL