LELKIPATIKA

Mindenki lehet erős egyéniség

Szerző:
Szabó Anna
A régi görögök az istenek ajándékának tekintették a karizmát. Hosszú ideig a pszichológusok is azon a véleményen voltak, hogy a kisugárzást a bölcsőből hozzuk magunkkal. Tehát vagy velünk születik, vagy nem. Az utóbbi időben azonban megváltozott felfogás. Hogy is van ez?

 

Némi munkával bárki elérheti, hogy erős egyéniség váljék belőle. Nem számít, hogy rövid a lábunk, bozontos a hajunk vagy éppen rendezetlenek a vonásaink. Az elkényeztetett szépségekből, akiknek minden a lábuk elé hull, sokszor hiányzik ez a bizonyos többlet. Mindent egy lapra tesznek fel, a külsejükre, és az eredmény bizony nemritkán okoz nekik fájdalmas csalódást.

Szeretetre és figyelemre méltó vagyok


A karizma elsősorban a „szociális intelligenciától” függ. Ez pedig nem jelent mást, mint hogy meg kell tanulnunk bánni embertársainkkal. Fontos, hogy odafigyeljünk rájuk, megértsük őket, felismerjük és tiszteletben tartsuk igényeiket és vágyaikat. A karizmatikus emberek könnyedén teremtenek kapcsolatokat, remekül bele tudnak helyezkedni a legkülönbözőbb helyzetekbe, és a döntő pillanatokban mindig jót mondanak és helyesen cselekszenek. Ezenkívül annak is mesterei, hogy előnyös színben tüntessék fel, azaz jól adják el önmagukat Környezetük értésére adják, hogy olyannak szeretik magukat, amilyenek. Szeretetre méltó vagyok - sugallják és megérdemlem a figyelmet.


Csak az tud valóban meggyőzően hatni másokra, aki önmaga értékeiről is meg van győződve. Sokakkal velük születik ez a tulajdonság, de rendszeres gyakorlással is kifejleszthető. Természetesen nem mindenkiből lesz azonnal sztár, de nem is ez a cél. Saját személyiségünket kell felfedeznünk, azt kell erősítenünk, hogy jobban hathassunk másokra. A feladat cseppet sem bonyolult. Mindenekelőtt barátságosnak kell lennünk, meg kell tanulnunk, hogy idegenek számára is mindig legyen egy mosolyunk, mindenkit a nevén szólítsunk, szakítsunk időt embertársaink számára, és vonjuk be őket a beszélgetésekbe.

Aki elsajátítja ezt a magatartást, hamarosan tapasztalhatja, hogy a többiek egyre gyakrabban fordulnak hozzá. Ez pedig tovább növeli önbizalmukat, és a belőlük áradó magabiztosság szinte magától meghozza a sikert.

Atdous Huxley angol író találóan fogalmazta meg az egyéniséggé válás útját:
Sok nagy szellemet, számtalan gurut ismertem. Alapjában véve azonban arról van szó, hogy kedvesebbek, barátságosabbak legyünk egymáshoz. Ez minden.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL