SZÓRAKOZÁS

"Nem nyers húst eszünk egy hatalmas combról"

Szerző:
Szabó Anna
Szendi Gábor legújabb könyve megírásakor segítséget kapott Mezei Elmira táplálkozási tanácsadó személyében. A Paleolit szakácskönyvről egy kiadós rakott húsos-sütőtökös egytálétel, és datolyás sütemény elfogyasztása után beszélgettünk.

 

- A korábbi sikerkönyveknek köszönhetően egyre inkább bekerül a köztudatba a paleolit táplálkozás. Ezzel együtt egyre elfogadottabbá is vált?
- Számomra az derült ki hogy a paleo ellenes tábor döntő része még csak egy cikket sem olvasott a témában, és csak a feltevéseiket fogalmazzák meg. – kezdi Szendi Gábor. - Találkoztam már olyannal is, aki azzal indított, hogy nyers húst az emberek nem szívesen esznek… Ebből látszik, hogy a tájékozatlanság a paleo-ellenesek legfőbb jellemzője. Az emberek megtámadva érzik a saját étrendjüket és elképzelnek egy démonziált másik étrendet, hogy az emberek egy nagy combról nyersen tépik le a húst….

- De nem lenne az új könyv, ha nem lennének követői…
- Amikor megjelent a Paleolit táplálkozás című könyvem, ajánlották, hogy kezdjek el vezetni egy internetes naplót, továbbgondolkodásra. Ide olyan emberek jelentkeztek be, akik érdeklődtek a téma után. Egy idő után világossá vált, hogy a központi téma, és a kérdések nagy része mindig arra vonatkozott, hogy most akkor mit is lehet enni? Szép lassan elkezdtek érkezni a recepteket, de egy hosszú folyamat volt, mire minden a helyére került: először mindenki zabot készített, megvitattuk, hogy az nem jó. Lassan felnőtt egy virtuális közösség, akik egyre találékonyabbak lettek, és új receptek születtek. Bennem is megformálódott az ötlet, mert sok kérés, igény érkezett a főzéssel kapcsolatban.

- Megszületett egy úttörő receptkönyv…
- A maga nemében egy egyedülálló, formabontó könyv született – veszi át a szót Mezei Elmira – Tudományos szócikk gyűjtemény és receptkönyv is egyben, amely rendkívül felhasználóbarát, mert ott a konkrétum mellette: mit, és a hogyan készítsünk. Azoknak is sok újdonság nyújt, akik a Gábor előző köteteit olvasták. Ugyanakkor egy ideális könyv lesz, ha valaki szeretné, hogy ismerőse, barátja megismerkedjen ezzel az étrenddel, de már nem tudja hogyan győzködni: ez egy komplett csomag lett.
- Olyannyira egyedülálló, hogy Amerikában Loren Cordain táplálkozás tudósnak – akinek sokat köszönhet a paleo mozgalom - csak decemberben jelenik meg a szakácskönyve. Időnként már van olyan érzésünk, hogy olvassa a mi blogunkat, hogy hoppá ezek Magyarországon szakácskönyvet adnak ki, akkor én is…- neveti el magát Szendi Gábor. – Egyébként hagyományos felépítésű lett: reggeli, ebéd, vacsora, előétel…. A változatosságban fog nagy segítséget nyújtani. Vannak, akik úgy érzik, hogy nem tudnak nagyon változatosan főzni, holott semmivel nem kevésbé változatos étrend a paleolit.

- Mi a kedvencük a gyűjteményből?
- A rakott egytálételek a kedvenceim: darált hússal, zöldséggel, brokkolival, vagy esetleg sütőtökkel egybesütve. – feleli Szendi Gábor.
- Én nagyon zöldséges vagyok, nekem kell, hogy legyen valami friss, ropogós. Amióta paleo módon táplálkozom, lényegesen több hús fogyasztok, de jól bírom, sőt kifejezetten igénylem is, igazán az éhségemet a hús csillapítja. – árulja el Mezei Elmira.

- A pozitív hatásokat mindenki magán tapasztalhatja. Alternatív gyógymódként is tekinthetünk a paleolit táplálkozásra?
- Igen. De gyógymódként csak azoknak a betegeknek az esetén beszélhetünk róla, akik nem állnak teljes és folyamatok orvosi felügyelet alatt, hanem valamilyen szinten maguk tartják a kezükben a betegségüket. Minden gyulladásos természetű problémára gyorsan hat. A visszajelzésekből az derül ki, hogy elkezdték észrevenni, hogy nem fáj, be tudom hajtani a kezemet, vagy hogy elmúlt a menstruációs görcs. Valóban lehet gyógymód is, például a rák vagy a szív és érrendszeri betegségek esetében. A magas inzulinszint, a magas vércukorszint mind serkenti a daganatos sejtek szaporodását. Ha valaki áttér a paleo étrendre azt fogja tapasztalni, hogy az inzulin és a vércukor szintje is csökken. A szív és érrendszeri betegségekről kb. 30 éve tudjuk, hogy visszafordíthatóak, ugyanis az erek ki tudnak tisztulni. A paleolit táplálkozás követése ki tudja tisztítani az ereket.

- Ellentmondással találkoztam a téma tanulmányozása során. Egy cikkben ahol diétaként ajánlották, azt olvastam, hogy a hosszú távú hatásai nem ismertek.
- Ez a modern táplálkozástudomány szűk gondolkodásmódjára egy jó példa. Évmilliókig így táplálkoztunk! Elkezdtünk máshogy élni, nyugati módon táplálkozni, de a génjeink továbbra sem változtak, akkor olyan drámain rossz nem lesz visszatérni az eredetihez, egy rossz kitérő után...! A legjobb bizonyíték, hogy a természeti népek a mai napig így táplálkoznak, generációról generációra megfigyelhető az étrend hatása. Akik így vélekednek a paleolit étrendről, nem evolúciósan, hanem csak a mában gondolkodnak, mintha nem is lenne múlt.

Még több információt erről
a könyvről és a paleolit táplálkozásról
a Jaffa Kiadó oldalán találsz >>
 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL