Lush karácsonyi csodák

 

Viktoriánus karácsony

Talán nem is gondolnánk, de azok a szokások és külsőségek, amelyeket ma a klasszikus, „békebeli” karácsony jelképeinek tekintünk, a viktoriánus korban alakultak ki Angliában. Viktória királynő, aki maga is német származású volt, régi német szokás szerint karácsonyfát állíttatott a Windsori kastélyban. Egy angol újságban 1848-ban megjelent egy rajz, amely a királynőt férjének és gyermekeinek társaságában ábrázolja a fenyő körül, s ez a kép annyira népszerűvé vált, hogy óriási lendületet adott a karácsonyfa-állítás elterjedésének. Amikor a rajz 1850-ben Amerikában is megjelent, akkora hatása volt, hogy a karácsonyfa ott még népszerűbbé vált, mint Angliában.

A karácsony a viktoriánus korban vált igazi családi ünneppé, melynek középpontjában a gyermek Jézus és általában a gyerekek állnak. Kialakult, megerősödött az a szokás, hogy a szülők és gyermekeik megajándékozzák egymást, a családtagok ünnepélyesen együtt étkeznek, s a rokonok, ismerősök karácsonyi üdvözlőlapot küldenek egymásnak.

A Lush ez évben karácsonyi ajándékcsomagjai díszítéséhez a régi karácsonyi képeslapok motívumait használta fel.

Te is Lush-függő vagy? 
Írd meg a Jézuskának, hogy miért szeretnéd megnyerni a Lush nagy értékű ajándékcsomagját!

Légy meggyőző, mert most tényleg csak ennyin múlik a szerencséd >>

Angol karácsonyi puding

A puding Angliában nem azt a tejes-krémes desszertet jelenti, amelyre mi gondolunk a puding szó hallatán. Az angol karácsonyi puding egy nehéz, tömény, szinte fekete színű süteményféle, melyet órákig főznek gőzben. Tele van mindennel, ami régen drágának számított: szárított gyümölccsel, diófélékkel, barna cukorral, illatos fűszerekkel, sőt sokszor ezüstpénzt is kevertek a tésztába, mert a babona szerint az érme szerencsét, gazdagságot hozott annak, aki a karácsonyi asztalnál megtalálta a neki jutó adagban. A pudingot, hogy ne legyen olyan száraz, sokszor brandys vagy rumos-vajas szósszal öntötték le tálaláskor.


Aki nem evett még angol karácsonyi pudingot, megsejtheti hangulatát, megízlelheti illatát, ha a fürdővizébe dob egy Lil’ Lush Pud fürdőgolyót.

Bûche de Noël

Franciaországban, Belgiumban és francia nyelvterületen másutt is népszerű karácsonyi édesség a Bûche de Noël, ami gyakorlatilag ugyanaz, mint amit mi fatörzsként ismerünk, de Magyarországon nem kötődik annyira a karácsonyhoz. Úgy készül, hogy a csokikrémmel vastagon megkent piskótalapot feltekerik, a tekercset krémmel bevonják és kéregmintázatot rajzolnak belé. Gyümölcsökkel, porcukor-hóval igazán ünnepivé tehető!

A szusikészítéshez is használt noriba, azaz pirított algalapba tekert Bûche de Noël arctisztító egy kicsit hasonlít erre a csemegére, de abban mindenképpen különbözik tőle, hogy ezt egyáltalán nem érdemes megenni…

Glögg

A glögg a svédek nagyon gazdagon fűszerezett forralt bora, mely vörösborból, szegfűszeggel, fahéjjal, szerecsendióval, szárított narancshéjjal és karamellizált cukorral készül, sőt még mandula és mazsola is van benne. Aki glöggel köszönti a karácsonyt (és északon sokan teszik ezt), biztosan megalapozza az ünnepi hangulatot.

A melengetően fűszeres Glögg tusfürdő mámorítóan kellemessé teszi a zuhanyozás perceit!

Böögg

Sok nép szokásai között megtaláljuk a telet jelképező bábu elégetését, de az a mód, amelyet Svájcban találtak ki erre, egészen különleges. A telet jelképező, hóemberre emlékeztető Böögg bábut a svájciak máglyán égetik el, de előbb jól megtűzdelik a fejét petárdákkal. Abból, hogy a bábu feje mennyi idő alatt robban fel, a néphit szerint következtetni lehet arra, hogy milyen nyár várható.

Igaz, hogy a Böögg elégetése nem a karácsonyhoz kötődik, sőt inkább már tavaszi ünnep, de mivel mégiscsak a tél és a hóember a főszereplő benne, a Böögg fürdőgolyó bekerült a Lush ünnepi kollekciójába. Ez a hóemberfejet formázó fürdőgolyó „színpetárdát” rejt, így a vízbe dobva igazi látványosságot nyújt. S ki tudja, hátha még a telet is képes gyorsabb távozásra bírni…

További információt és hasonló termékeket a LUSH oldalán találsz, kattints ide >>

 

SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL