UTAZÁS

Katasztrófa turizmus Csernobilban

Szerző:
Szabó Anna
Csernobil a tragédiát követően egy totálisan kihalt várossá vált, ami mind a mai napig lakatlan. A város kietlen utcái megrázóak, a lakóházak és épületek üresen állnak, és hűen mesélnek a 30 évvel ezelőtti világról. Gyere velünk, és fedezzük fel ezt a szellemvárost.

 

1986. április 26-án egy hatalmas erejű robbanás rázta meg a világot. Az atomkatasztrófát követően egy hatalmas radioaktív felhő keletkezett, melyet a szél Európa felé sodort, rettegésben tartva a környező ország lakosságát is. A nukleáris szennyezés a legtöbb kárt Ukrajnában és Belorussziában okozta. Csernobil lakói azonnal ki lettek telepítve, jelenleg egyetlen lakója sincsen. A szellemvárost azonban turisták látogatják, idegenvezetők vezetnek körbe a tragédia helyszínén.


Csernobil főterén ez a Szovjet emlékmű található, mely az atomkatasztrófa emlékére készült. A szobor azokat a munkásokat ábrázolja, akik a robbanást követően megpróbálták lezárni az atomerőművet. A katasztrófában mind életüket vesztették. Az emlékmű felé vezető úton számos figyelmeztető felirat hívja fel a figyelmet a nukleáris szennyezettségre. A legtöbbjüket azonban benőtték már a fák és a bokrok. A természet úgy tűnik, nem fél a radioaktív sugárzástól.


A főtérre vezető úton egy óvodába térhetünk be, ahol minden felé csak romokat láthatunk. A földön szanaszét összeégett játékok. Az omladozó falak között megrázó végigmenni.


A következő állomás maga az atomerőmű épülete. Még évekkel a katasztrófa után is folytak a munkálatok az atomerőmű felrobban reaktorának részlegében, hogy a sugárzás ne terjedjen tovább. A szakemberek speciális védőöltözetben dolgoztak és meghatározott időt tölthettek csak az erőmű területén.


Az erőművet elhagyva a város kultúrházába érkezünk, majd a helyi iskolát látogathatjuk meg. A tornaterem ütött-kopott padlóján a mai napig ott hever egy hatalmas plakát a sarló és kalapács jelképpel. Jellegzetes emlékek a kommunista Szovjetunióból.


Egy másik tanterem padlója tele gázmaszkokkal.


A csernobili atomreaktor közelében egy téren szanaszét hagyott katonai és hadászati eszközökkel és roncsokkal is találkozhatunk. Az atomkatasztrófa elhárításában alkalmazták őket. Azóta is ott hevernek a szabad ég alatt az elhagyatott városban.



A kihalt városközpont lakóházai felül nézetből. A radioaktív sugárzás ellenére a fák és a növényzet egyre csak nő, lassan teljesen ellepve a szörnyű várost.

 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL