KÖZÉRZET

Állj meztelenül a tükör elé, és olvass az alakodból!

Szerző:
Szabó Anna
Az alaktan komoly tudomány. Nagy segítséget adhat például az orvosnak a helyes gyógymód kialakításához. Bárki megállapíthatja otthon is, hogy melyik csoportba tartozik. Nem kell megvárnia, hogy beteg legyen. Sportolással, egészséges táplálkozással mindig megelőzhető a baj.


Állj meztelenül vagy fehérneműben egy egész alakot mutató tükör elé. Ne csalj; ne húzd be a gyomrodat, ne dülleszd ki a melledet! Testednek körvonala elárulja, hogy nőies vagy fiús alkatú vagy-e.

 

Ha fiús

Testfelépítés
Magas és vékony. A válla egyenes, a csípőnél szélesebb. A végtagok hosszúak és keskenyek, a mell sokszor nagy, a fenék pedig kicsi. Meglehetősen ritkán küszködik súlyproblémákkal. Nem annyira a fenekére, hanem a férfiakra jellemző módon, inkább hasra hízik. Rendszerint ideges természetű.

Egészség
Fiús külsejét a férfihormonok túlzott működése okozza. Gyakran előfordul náluk pajzsmirigy túlműködés. Több panaszuk azzal magyarázható, hogy a deréktájon lerakodó zsírréteg alatt megbetegszenek a belső szervek. A „férfias" kövérség - amerikai kutatók szerint - jelentős mértékben emeli a rákbetegség veszélyét.

Táplálkozás
Érdemes már fiatalkortól megszokni a kalóriaszegény ételeket. Feltétlenül kerülni kell a kávét, a cigarettát és a különféle izgatószereket.

Szépségápolás
Bőre száraz, ezért korábban kezd „öregedni". Kerüld az intenzív napozást. A típus alapvető szépségápolási szerei a hidratálók.

Sport
Inkább a kitartást (gyaloglás, úszás), mint a nagy erőfeszítést igénylő sportok ajánlottak.

 

Ha nőies

Testfelépítés
Kerek, csapott vállak, gyakran kicsi mellek, a derék karcsú. A test körvonala harmonikus, kiegyensúlyozott. A női nemi hormonok (amelyekből ebben a típusban az átlagosnál több van) elősegítik a zsírraktározást, míg a férfi nemi hormonok szilárdítják, erősítik az izomszöveteket. Csak a változás korában kezd el „fogyni" a comb zsírszövete, és „átvándorol" a hasra.

Egészség
Az esetleges zsírpárnák sok vizet tartalmaznak, amit nem egyszerű eltávolítani a kötőszövetből. A nőies alkatúak leggyakoribb betegségei: szív- és keringési zavarok, visszértágulat.

Táplálkozás
Feltétlenül vigyázz az édességekkel, melyek alattomosan vastagítják a csípőt. Az étrend tartalmazzon sok rostos anyagot (ezek „kiszívják" a vizet a testből), illetve sok fehérjét (hús, hal, tojás), amelyek az izomzatot erősítik.

Sport
Legjobbak a csípőt, a combot foglalkoztató tornagyakorlatok - aerobic, futás, tánc.

Szépségápolás
Segíthet a fogyasztóradír és a „veszélyeztetett" területek rendszeres masszírozása.

 

Ha kevert

Testfelépítés
Széles vállak, ugyanakkor széles a csípő is, a derék ettől még hangsúlyosabban karcsú. Sokáig ebből a típusból kerültek ki a szépségideálok. Nem „túl" izmos, de a csípőméretek megőrzése nem okoz neki gondot. „Örökli" a nőies alkat hátrányait is: a térd körül hajlamos a narancsbőrre.

Egészség
Gyakoriak a rossz testtartásból eredő panaszok - medence-rendellenességek, lumbágó, hólyagproblémák és anyagcserezavarok. Ugyancsak a „görnyedtség" okozza a gyomorpanaszokat és a combok visszértágulatát.

Táplálkozás
Inkább halat egyél és sok tejterméket. A zöldségféléket párolva fogyaszd, így könnyebb megemészteni.

Sport
Biciklizés - mozgatja a combokat; megelőzhető vele a narancsbőr, és fokozza a vérkeringést. A tartásjavító gimnasztika hasznos, kerüld viszont az „ugrálós" sportokat.

Szépségápolás
Legyen mindig a kezed ügyében arctisztító maszk (az anyagcserezavarok miatt erre szüksége van az arcbőrnek). Eredményesen használhatod a „testformáló" készítményeket is: zseléket, radírokat - masszázzsal együtt!

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL