UTAZÁS

A kínai Nagy Fal építésének megrázó története

Szerző:
Szabó Anna
A kínai Nagy Fal a világ legnagyobb ember által alkotott létesítménye, a kegyetlen munkában azonban több tízezren életüket vesztették. Mivel az áldozatok holttestét a falakba építették, ezért nevezik sokan a Nagy Falat a világ leghosszabb temetőjének, vagy a könnyek falának.

 

A kínai Nagy Fal minden idők legelképesztőbb vállalkozása, építéstechnikailag páratlan méretű alkotás. Kr. E. 220 körül, tíz év alatt készült el a hegygerincre föl-, a völgybe lekúszó több ezer kilométeres védőfal. Egyes szakaszai már korábban létesültek, a határ menti kínai törzsek és fejedelemségek építtették ezeket a döngölt földsáncokat a be-betörő barbárok elleni védekezésül. Cs’in Si Huang –ti, az első kínai császár csak a hiányzó szakaszok felépítését végezte el és kiegészíttette az őrtornyok láncolatát.


Cs’in Si Huang –ti a legsikeresebb tábornokát, Meng Tient bízta meg a feladattal. Katonákból, parasztokból, politikai elítéltekből, közbűntényesekből állították fel a munkához szükséges hatalmas tömeget. A fal sziklákon, mocsarakon, sivatagon át húzódik, az építés nagy erőfeszítést kívánt. A kőalapzatra nagy mennyiségű földet hordtak, és két oldalról támasztották meg. Az őrtornyokon éjjel-nappal fény-, illetve hangjelzésekkel rendszeres hírszolgálatot teljesítettek.


Közel háromszázezer ember építette arca verítékével, gyakran életét áldozva. Ekkora mennyiségű építőanyag és embertömeg mozgatása hihetetlen szervezőmunkát igényelt. A legenda úgy tartja: Cs’in Si Huang –ti jövendőondói azt jósolták, hogy csak úgy épülhet fel a Nagy Fal, ha egy Van nevű embert, vagy helyette tízezer másikat befalaznak. Végül is sikerült egy Van nevű embert találni, akit azonnal kivégeztek, és örökre a falba zártak. Ez talán csak legenda, de az biztos, hogy a kegyetlen munkában emberek ezrei pusztultak el, és holttestüket valóban a falakba építették be. Ezért is nevezik a Nagy Falat a világ leghosszabb temetőjének, vagy a könnyek falának.


Megfelelő számú katonával a Nagy Fal áthatolhatatlan véderőrendszert alkotott. Ahogy kevesebb támadóerőt kellett feltartóztatni, az őrszolgálat és jelzőhálózat szétzilálódott, a falat elhanyagolták. Egy nagyszabású felújítást követően jelenlegi, végleges formáját a Mind-dinasztia (1368-1644) korában nyerte el. A mai zsúfolt idegenforgalom kedvéért újabb és újabb szakaszokat hoznak rendbe.


A Nagy Fal a Po-hai öböl közelében kezdődik, és Kína északkeleti határvonalán húzódik a Góbi-sivatagirányába. A kanyargós, helyenként kettős, hármas sorban felhúzott falak hossza összesen meghaladja a 6000 kilométert.


A fal elsődleges feladata az idegen támadások feltartóztatása volt, és közben hasznos közlekedési útvonal is lett. A téglafalakkal szegélyezett út szélessége 5,5 méter. Ezen tíz gyalogos katona vonulhatott egy sorban, vagy öt lovas katona. A magassága átlagosan 9 méter, a megfigyelő őrtornyok 12 méteresek. A Nagy Fal látványa még ma is minden képzeletet felülmúl, és az évszázadok viszontagságai ellenére is megőrizte gigantikus méretét, emléket állítva a nagy korok uralkodóinak.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL