KÖZÉRZET

A szád árulkodik

Szerző:
Szabó Anna
Nemcsak akkor árulkodsz magadról, ha beszélsz, hanem akkor is, amikor hallgatsz. Tudjuk, hogy ez meglehetősen egyszerű kijelentés, de bizony az egészséged szempontjából nagyon is fontos megfigyelned ajkaid külsejét és belbecsét.


A nyelv az egyik legerősebb izom a testben, és az általános egészség egyik legérzékenyebb jelzője. Akkor vagy egészséges, ha világos bolyhos bevonatú, színe rózsaszín és kissé nyálkás.

 

Ha világos, ha sötét – egyik se az igazi

A kínai orvoslás szerint ajkaink bélrendszerünk állapotára utalnak. Azóta már az akadémikus gyógyítással foglalkozók is bebizonyították, hogy a túl sötét ajkak, mindig a bélrendszer gyulladására utalnak. Ezzel szemben, ha túl világosak, már-már fehérek, akkor a táplálék felszívódásával lehet gond. Sőt azt is bebizonyították már, hogy többnyire a nők körében vérszegénység áll a háttérben.

Nyelvszárazság, az egyértelmű tünet

A nagyon bolyhos, száraz nyelv már a dehidratáltságra utal, ha így látod – igyál sok vizet. Ha a nyelved egy pontján égő érzés jelentkezik, az a szájfekély vagy seb jele, amit mindenképpen mutass meg szakembernek. Már egy jó patikus is tud recept nélküli szert adni rá, de ennek segítségével is legfeljebb három hét alatt el kell múlnia a fájó, égető érzésnek.
Ha hirtelen extrém rossz lesz a leheleted, akkor sem árt kivizsgálni az eredendő okokat. Egy nemrég napvilágot látott kutatás eredményei szerint minden negyedik ember szenved ettől, de közülük csak egy ered a problémáját előidéző bajok nyomába. Ugyanis ez jele lehet cukorbetegségnek, dehidratáltságnak, mindenféle emésztőrendszeri megbetegedésnek, gyomorfekélynek és akár gyógyszer mellékhatásának is. És akkor még nem is említettük az ínyedet, melynek vörössége, véressége is árulkodik. De nézzünk csak alaposabban utána!

 

Hófehér nyelv

Ne keseredj el, ha a nyelved hófehér, inkább kezeltesd. Ugyanis a szádban is elszaporodhat az élesztőgomba, és ez nem az igénytelenség jele. Már a háziorvosod is meg tudja mondani, pontosan milyen szájöblögetőt használj, hogy elmúljon ez a kellemetlen tünet. Vagyis a túlszaporodott élesztőgombát – például egy antibiotikumos kezelést követően – hogyan tüntesd el.

 

Vörös íny

Bármily meglepő az ínygyulladás a terhesség egyik jele. A várandósság egyik korai fázisában ugyanis a hormonális változások hatására az íny feldagad. Vagyis, ha azt észleled, hogy felpüffedt az ínyed és vagy vérzik, ráadásul, ha csak egy-két napot is, de késik a menszeszed, akkor szerezz be terhességi tesztet!

Berepedt a szád sarka

Persze, foghatod a rossz időre, de jó ha tudod, hogy ajkaid bőre nagyon érzékeny a különböző étrendi változásokra éppúgy, mint a környezeti tényezőkre. Így bizonyos vitaminok hiányának hatására a szád kiszárad, elveszíti rugalmasságát, vagyis berepedezik, cserepes lesz. Azonban, ha a szád sarka repedt be, akkor biztos lehetsz a B-vitamin hiányban. Sőt, az is könnyen előfordulhat, hogy mostanában sokat idegeskedsz, és állandó fáradtság gyötör.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL