FÉSZEK

Gyűjts fényt, színeket, illatokat!

Szerző:
Szabó Anna
A világ tele van szépséggel. Talán csak elindulni nehéz, de ha úton vagy, akkor csak nyisd ki jól a szemed és tárd ki a szívedet, mert a világ csordultig van energiával, fénnyel, színekkel és illatokkal.

 

„A szépség mindenütt ott van, nem rajta múlik, hogy nem látjuk meg.”
(A. Rodin)

 

Számos lehetőség kínálkozik arra, hogy a fáradtságos napi, heti robot után feltöltődjünk a természetben. A mai alkalommal rövid sétára indulunk, melynek során erőt gyűjtünk a hosszú tél előtt.

Bebarangoljuk a Vácrátóti Botanikus Kertet, ahol az ország leggazdagabb élőnövény gyűjteménye található.

A Csi, az életenergia ott van a környezetünkben minden élő és élettelen dologban. Nem keletkezik a semmiből és nem semmisül meg, átváltozik.

 

Az energia természete a folyamatos átalakulás. Ilyen az évszakok, az időjárás váltakozása vagy a növények növekedésének folyamata, ahogy a magból hatalmas virág és termés lesz, majd feladatát teljesítve elpusztul és tápanyaggá válik a következő növény fejlődéséhez.

A Feng Shuiban az ősz évszakához két elem kapcsolódik. A Föld elem mely az átmenetet szimbolizálja egyik évszakból a másikba és jellemzően nyirkos természetű, valamint a Fém elem, mely őszi, lehűlő de szárazabb tulajdonságokkal bír.

Mivel mi emberek szintén a természet része vagyunk, hogy könnyebb legyen az átállás a változás, nekünk is szükségünk van tápláló energiákra.

A bennünket körülvevő Csi meghatározza hangulatunkat, érzelmeinket és a fizikai állapotunkat, teljesítőképességünket.

Az energia nem látható, de érzékszerveink segítségével mégis tetten érhetjük megnyilvánulásának sokszínűségét.
Érdemes ebben a meseszép tájképi kertben lassan barangolni és csak egyszerűen nézelődni.

Élvezd az eszményien tiszta és oxigénben dús, kissé fanyar-édes, avar illatú levegőt!
Állj meg néha egy termetes fánál és időzz el kicsit!

Gyógyíthatod magadat, meditálhatsz is, hiszen a fa energiája ebben segítségedre lesz. Ha elég bátor vagy öleld magadhoz 5-10 percen át valamelyik fát és megtapasztalhatod hatalmas erejét.
Az idősebb, de egészséges lombkoronájú példányok alatt állva vagy egy padon ülve hunyd le szemedet és figyeld a madarak énekét, a rovarok zümmögését, a levelek rezgését. Figyeld magadat, hogy járja át szellemedet, lelkedet és testedet az életető energia.
Az egyes fák különböző energiaminőségekkel rendelkeznek. Az általános közérzet javító hatáson felül speciális finom energiákkal gyógyítanak.

 

Platánfa:
Energiái segítenek ráhangolódni a fizikai világból a szellemi kincsek birodalmába, hogy tudd mi a feladatod földi életedben és összekösse lenti valódat égi segítőiddel, a téged vigyázó őrangyaloddal.



Fenyőfa:
Javasolt rövidebb-hosszabb időt eltölteni a közelében, mert kiváló a reumás panaszok enyhítésére. Nyugtató és stresszoldó hatással rendelkezik, könnyebbé teszi a légzést, mivel tisztítja a légutakat.

 

Színterápia a kertben

Varázslatos színterápiaként hat a liget fáinak helyenként zöldes, sárgás, vörösesbarnás koronája. Nyugodtan olvadjunk bele a látványba és engedjük magunkat ellazulni.

A sárga szín hatása: oldja a depressziót és felvidít. Ösztökéli a bal agyfélteke tiszta, racionális gondolkodását, növeli az önbizalmat és serkenti a rövid távú figyelemösszpontosítást.



Erről a színről érdemes tudni, hogy a fehér szín után ez áll a legközelebb a nap fényéhez.



A vörös szín hatása: mely hasonlatos az ereinkben áramló vér színéhez, megerősít bennünket, szenvedélyessé, energikussá és lelkessé tesz. A zöld természetben ennek a kis mennyiségnek a látványa nem káros még a magas vérnyomású emberek számára sem.



A rózsaszín hatása: kevésbé intenzív módon a vörös szín hatását sugározza. Kellemesen lágy, szívet melengető érzés tölt el bennünket, ha ránézünk az évelő ágyásban egy bokor őszirózsára, hiszen a zöld színnel együtt a szív csakra színeit alkotják. Gondoljunk szeretettel valakire, ha ilyen csodával találkozunk és küldjük el hozzá a szeretet, a jókedv energiáit.

A lila szín hatása: segít közelebb kerülni a szellemi régiókhoz, az ihlet áramlását akadálymentesíti a művészetekben, ráhangol az elvont gondolkodásra. Nyugtatólag hat, táplálékul szolgál a szellemi és a lelki gyógyulásban. A magasabb létsíkok, a bölcsesség színe, ezért javasolt a közelében meditálni, kapcsolatot teremteni belső isteni lényünkkel.



Sétánk során érdemes a vízpartokat kísérő utakon tovább haladni, mert ezernyi meglepetéssel találkozhatunk.



Békés tavak, kisebb nagyobb szigetek valamint a növény és állatvilág pazar gazdagsága kápráztat el bennünket.
Csak egy különlegességet említek a sok közül. Kedvencemet a mocsári ciprust, mely a tavon átvezető híd mellett áll. Ennek a lombhullató fenyőnek az őshazája, az USA Délkeleti mocsárvidékén található.

Jellegzetessége a földből kiálló légzőgyökerek sokasága (több mint 100), mely éltető oxigénnel látja el a hatalmas fát.
Az óriás fa szorgos kis segítői apró emberkékre emlékeztetnek, melyek mi is vagyunk a világ részeként, ha tesszük dolgunkat és vigyázunk világunkra, még sokáig örömünket lelhetjük benne.


A mocsári ciprus hamarosan elveszíti méretes lombkoronáját, de most még a sárga színek kavalkádjában tündököl. Érdemes évszakonként megfigyelni és csodálni sokszínűségét, alkalmazkodó képességét, hogy emlékeztessen bennünket a folyamatos változás szükségszerűségére.

Tovább haladva utunkon, a Sződ-Rákos-patak szelíd folyása mentét hidak és kisebb vízesések ékesítik.

Álljunk meg itt és szánjunk időt egymásra, beszélgessünk bátran a kényes dolgokról. A víz megnyugtató és csendesen csörgedező közelsége oldani fogja bennünk a feszültséget.
A víz olyan, mint a zene, hallgasd és figyeld rezgéseit, hiszen testünk 90 százaléka szintén „vízből” áll. Képzeletben eresszük el a bántó és sértő gondolatokat, érzelmeket, had vigye a víz őket messzire.

A Feng Shuiban a Víz elemhez tartozik a kommunikáció, a megértés, az őszinteség, a gyógyító erejű és nyugalmat hozó felfrissülés.

Sétánk végére érve egy idézettel búcsúzok.

„Minden perc új esély arra, hogy mindent megváltoztass.”
(Vanilla Sky)

Remélem, sikerült megszerettetnem és megláttatnom a természet kincseit, mely bennünk is ott él és minden pillanatban felfedezésre vár.

Bányász Imréné
okleveles Feng shui tanácsadó

Még több csodáért, látogass el
okleveles Feng shui tanácsadónk,
Bányász Imréné megújult oldalára! >>


Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL