UTAZÁS

Földalatti csónaktúra a Balatonnál

Szerző:
Szabó Anna
A Balaton-felvidéken, Tapolcán található egy különleges földalatti birodalom, melynek titkait felkutatni csónakkal kelhetünk útra.

 

A Balaton-felvidék fővárosa, Tapolca egy gyönyörű kisváros. Ahogy a tanúhegyeket elhagyjuk, megkerüljük a Badacsony koporsó alakú bazaltvulkánját, sorra bújnak elő az egykori vulkánok: Gulács, Szent György-hegy, Csobánc. Végül megérkezünk a tapolcai medencébe, ahol már egy teljesen más látkép fogad minket, és talán nem is sejtjük, hogy hazánk legérdekesebb földalatti tavas barlangja épp a város szívében található.


A tapolcai tavasbarlangot 1902-ben fedezték fel. A pék mester házat építtetett a telkén, ám a kőzetet csákánnyal nem tudták széttörni, így maradt a robbantás. Először egy kisebb üregre akadtak, majd további ásás után a kútfenék beomlott. A kútfúrók beásták magukat az üregbe, és a kőomladék mögött egy párás levegőjű, nagy termet találtak. Megállapították, hogy a felszín alatt egy nagyobb méretű barlangrendszer húzódik. A termek után egy föld alatti tó partjához értek, melyen teknővel átkeltek, és újabb tavakra bukkantak. Az újonnan felfedezett természeti ritkaság híre hamarosan elterjedt, és egyre több látogatója lett. A kútba való leereszkedés elég körülményes volt, ezért a Tapolcai Barlangtársulat aktivistái lépcsőt építettek. A mai napig ez az út vezet le a barlanghoz. 1928-ban villannyal világították ki a barlangot, így ez volt hazánk első villanyvilágítással ellátott és turizmus céljára használt barlangja.



Később az egyes falakat elválasztó kőtörmeléket eltávolították, így lehetővé vált, hogy csónakkal bárki bejárhassa a vízzel borított szakaszokat. A barlang két részre oszlik, egy tavasbarlangra és egy szárazbarlangra. A barlang kutatójáról elnevezett Lóczy-terembe érkezünk legelőször. Terem elején, a jobb oldalon elhelyezett villanylámpa fénye megvilágítja azt az üreget, a régi kutat, melyen keresztül felfedezték a barlangot.


A 20 méter hosszú és 6-8 méter magas terem falain és mennyezetén láthatók azok a félgömb alakú, kis fülkék, udvarok, amelyek a barlangot hajdan kitöltő víz eredményeképp alakultak kis. Egy sziklanyíláson áthaladva 50 méter hosszú, helyenként termekké szélesedő folyosóra érkezünk, melynek falain hasonló oldási nyomokat találhatunk, a termek tetején pedig kioldások, más néven üstök láthatók. A barlangfolyosóról visszatérve csodálatos látvány fogad, itt kezdődik ugyanis a tavasbarlang, ahol csónakkal tehetünk csodálatos körutat a zegzugos sziklatömbök között.


Az egyik legszélesebb szakasz kezdetén, jobb és baloldalon 4-5 méteres mélységben egy sötét üreg tátong, mely csillogó víztükrével vonja magára a látogató figyelmét. Innen további víz alatti folyosók indulnak. Hol jobbra, hol balra kanyarodik a föld alatti vízi út, néhol gyönyörű türkizkék színű a víz. Néhol egy-egy nagyobb teremben megállhatunk, és gyönyörködhetünk ebben a páratlan természeti csodában. A barlang egyes helyeken olyan alacsony, hogy igencsak le kell húzódni a csónak aljába, hogy egyáltalán át lehessen jutni.


A tavasbarlang vízszintje a közeli bauxitbányák működése következtében egyre csökkent, végül a nyolcvanas évek közepére teljesen eltűnt belőle a víz. A bányák bezárását követően hosszú idő után ismét vízzel telt meg a barlang, így újra élvezhető hazánk e különleges természeti ritkasága.


Fotók: Ralina.freeblog.hu, bfnp.nemzetipark.gov.hu, picasaweb.google.com, nyar08.helium.fotoalbum2.hu, vendegvaro.hu

 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL