UTAZÁS

Egy pokoli part, melyet csontvázak és hajóroncsok borítanak

Szerző:
Szabó Anna
Namíbia partjának ezt a rémes szakaszát, amelyet a zátonyra futott hajóroncsok és az utasok csontvázai borítanak a helyiek a „pokol partja”-ként emlegetik.

 

Ma Skeleton (csontváz) part a neve, az 500 méteren át laposan húzódó, napégette, kegyetlen vidéknek, mely elhagyatottságában egyszerre hátborzongató és kísérteties.


A Skeleton part teljes hosszában csalóka keresztáramlatok, viharos erejű szelek, terjengő köd és göcsörtös ujjakkal mélyen az óceánba nyúló korallzátonyok iszonyú pusztítást vittek végbe az erre tévedt hajók között. Számos történet kering a szerencsétlenül járt hajótöröttekről, akik itt vergődtek partra, boldogan, hogy életben maradtak, majd a lassú, szélfútta homok végzett velük. A Skeleton-partot egyik végétől a másikig óceánjárók, vontatók, hadihajók, vitorlások és klipperek szétszórt roncsai borítják.


1943-ban tizenkét, a parton egymás mellet heverő, koponya nélküli csontvázat és egy közeli, elhagyatott kunyhóban egy gyermekcsontvázat találtak. Mind a mai napig senki nem derítette ki, hogy kik voltak ezek az áldozatok, hogyan futottak zátonyra és kerültek partra, és miért hiányzott a fejük, mikor végre megtalálták őket.


A Skeleton-part akkor kapta a nevét, amikor egy svájci pilóta, Carl Nauer 1933-ban Fokvárosból Londonba tartva lezuhant valahol a partvidéken. Egy újságíró úgy vélekedett, hogy egy napon talán megtalálják a csontjait a „Csontvázparton”. A pilóta maradványait sosem találták meg, de az elnevezés fennmaradt.



Az óceán felől déli szelek fújnak. A régi idők hajótörötteinek, akiket élve megsütött a nap, vagy azoknak a balszerencséseknek, akik eltévedtek a vakító homokviharokban, ezek a szelek szolgáltatták a kísérteties gyászzenét, éjszaka pedig kísérteties köd lepi be a megkínzott vidéket.


A busmanok szerint ezt a földet Isten csak mérgében teremthette, s a portugál hajósok is hasonló képen vélekedtek. A csontváz partot 1971-ben hivatalosan is nemzeti parkká nyilvánították, a part menti sivatagi rész 30 -40 km széles és 500 km hosszú szakaszát. Az egyik fő látványosság az Eduard Bohlen gőzőse, amely valaha itt futott zátonyra. A hajó rozsdásodó maradványai ma a parttól több méterre jóval beljebb a szárazföldön félig a homokba ágyazódva tekinthető meg.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL