FOGYÓKÚRA

Mire jó a savó?

Szerző:
Szabó Anna
Savót már az ókori Rómában is készítettek különleges jótékony hatásai miatt. Fogyókúrás étrendekhez is kiválóan alkalmas, előnye, hogy házilag is elkészíthető.

 

Hippokratész állítólag salaktalanító kúrákhoz alkalmazta a savót, de máj- és epebetegeknél, emésztési zavarokkal küzdőknél és bőrpanaszokra is hatékonynak bizonyult. Az ókori Rómában külsőleg is alkalmazták a bőr kezelésére, fiatalító és szépítő fürdőkhöz. Manapság is sok klinika alkalmazza magas vérnyomás, köszvény, elhízás, magas vérzsír tüneteinek mérséklésére. A diéta megkezdése előtt konzultáljunk a háziorvosunkkal.


A diéta leírása


A savó kúrához nincs külön meghatározott étrend megadva, egyszerűen a könnyű reformétrend szerint kell étkeznünk. Reggeli előtt és után 2,5 dl savót kell fogyasztani, amit a napok elteltével további 2 deciliterrel kell növelni. A savófogyasztás mennyiségének növelésével a mennyiséget naponta folyamatosan elosztva igyuk meg. A kúrát maximum öt napig folytassuk.

Étrend

A reformétrend keretében reggelire együnk müzlit, joghurttal vagy kefirrel, ebédre rántás nélküli leveseket, főzelékfélét feltét nélkül, párolt zöldségeket burgonyával vagy rizzsel, zöldséges egytálételeket. Délután igyunk gyümölcsturmixot, vagy együnk gyümölcssalátát. Vacsorára lehetőleg zöldséglevest fogyasszunk. A savó kúra alatt heti 2 kilót adhatunk le.


Feltételek


A kúra ideje alatt tilos a kávé, az alkohol, az édességek, a hús és a tartósított élelmiszerek fogyasztása. Naponta igyunk meg 2-2,5 liter folyadékot – gyógyteát, ásványvizet, higított friss gyümölcsleveket, zöld teát. A diéta hatására helyreáll a bélflóra, a normális baktériumflóra regenerálódik, az emésztési zavarok – székrekedés, puffadás – csökkennek és beindulnak a szervezet méregtelenítő folyamatai is.


A savó készítése


Három rész írót keverjünk el egy rész felforrósított friss tejben. Hagyjuk állni 4-5 órán keresztül, és a keletkező savót szűrjük le. Ha nem kapnánk írót, akkor 1 liter friss tejhez keverjünk 2 evőkanál kefirt vagy joghurtot. Fedjük le gézlappal, és szobahőmérsékleten hagyjuk állni 1-2 napig, majd szűrjük le. Tároljuk hűtőben, de naponta készítsünk friss utánpótlást. Az elkészített friss savót ne hagyjuk túl sokáig állni, mert akkor a hasznos tejsav lebomlik benne, és olyan sav keletkezik helyette, ami rontja a zsíranyagcserét.
Lehetőleg naponta készítsünk friss adagot.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL