2018. augusztus 19. - Huba
RSS hírcsatornák Pinterest Tweet
Megosztom
DXN termékek Az örök szerelem lakatja
Női Portál
2018. augusztus 19. - Huba
RSS hírcsatornák Pinterest Tweet
Megosztom

Ha kiborul a bili...

V.K.

Időjárási front, munkahelyi nehézségek, családi problémák? Mindegy, mi az oka, olykor sajnos mindenkinél kiborul a bili, s ezt a kisgyermekeink is észreveszik. Íme, néhány tipp, amelynek segítségével elkerülheted a katasztrófát!

 

A gyermek, mint kijelző


Talán Te is megfigyelted már, hogy a gyermeked úgy működik, akár egy kijelző. Bármennyire igyekszel is leplezni a rosszkedvedet, netán visszafogni túláradó boldogságodat, ő pont olyan viselkedést fog produkálni, amilyen érzések a Te lelkedben kavarognak. Minél kisebb egy baba, annál erősebben tükrözi vissza az aktuális lelkiállapotodat. Számtalan esetben előfordul, hogy a néhány hetes, hónapos csecsemő vigasztalhatatlanul sír, pedig látszólag minden rendben van vele. Lehet, hogy ilyenkor makacs hasfájással van dolgunk, de az sem kizárt, hogy egyszerűen az édesanyja rossz hangulatára reagál sírással. Ugyanez fordítva is igaz: van, hogy a gyermekedet le sem lehet lőni, ugrándozik és viháncol még este tíz után is. Gondolj csak bele, vajon nem vagy-e ezekben az esetekben Te is túlpörgetve egy kicsit? Ilyenkor szokták a higgadt nagymamák azt javasolni, hogy próbálj megnyugodni, szedd össze magad, csillapodj le! Jó, de mégis hogyan?

Mi fáj, gyere, mesélj!


Már az ébredéskor tudtad, hogy valami nem stimmel: nyűgösnek, kialvatlannak érezted magad, s mintha ez nem lenne elég, a kisbabád is rázendített, mielőtt egy jót nyújtózhattál volna. Nem csoda, hogy kedvetlenül kezded a napot. De tudod egyáltalán, hogy miért? Ahhoz, hogy a negatív érzéseket orvosolni tudjuk, elengedhetetlen, hogy megfogalmazzuk őket, legalább önmagunknak. Akár le is írhatod azt, ami bánt, vagy megkérhetsz egy bizalmas rokont, barátot, hogy hallgasson meg, de jó módszer az is, ha a kisbabádnak öntöd ki a szívedet a napi gondozási feladatok közben. Ő garantáltan odafigyel majd rád, sőt hálás lesz a hozzá intézett szavakért, és biztosan nem fog ellentmondani neked, Te pedig megkönnyebbülsz, ha végre sikerül rendszerezni a gondolataidat.

Van, hogy a problémákat egyszerűen el lehet simítani, de olyan is, hogy a dolgokra kevés ráhatással vagyunk. Ez utóbbi elég ok lehet a rosszkedvre, de gondolj arra, hogy épp a megmásíthatatlan volta miatt nem érdemes túl sokat foglalkozni vele! A nehézségek sorjázása helyett igyekezz inkább azok megoldásaira koncentrálni! Ne feledd, hogy a gondolatoknak erejük van! Ha folyton azt hajtogatod, hogy csúnya vagy, nincs elég pénzed, vagy senki sem szeret, akkor előbb-utóbb mindez valóra is fog válni. Ez nem afféle hókuszpókusz, egyszerűen csak eleget sopánkodsz ahhoz, hogy magad is elfogadd a rosszat, s ha te elfogadod, mások miért ne tennék?


Álom, álom


Egy (több) kisgyermek mellett az ember gyakran érzi magát kialvatlannak, és sokat adna azért, ha engedélyezhetne magának egy extra pihenőt. Ám pont akkor, amikor majd’ leragad a szemed, a gyermeked biztosan nem akar elaludni. Ne csodálkozz ezen: minél fontosabb neked, hogy ő aludjon, annál biztosabb, hogy veszi majd az „eltávolítására” irányuló jelzéseidet, és tiltakozni fog ellenük. Ha azt szeretnéd, hogy minél gyorsabban elaludjon, dőlj le mellé az altatáskor! Hunyd be a szemed, az sem baj, ha előbb elalszol, mint ő. Látva, hogy anya már szundikál, jobb híján a kicsi is elalszik majd. Nincs boldogítóbb, mint úgy ébredni, hogy a babád ott szuszog melletted, és nyertél még pár percet arra is, hogy magaddal foglalkozz.


Egy kicsi mozgás mindenkinek kell


A krónikus fáradtság legjobb ellenszere azonban nem az alvás, hanem a mozgás. Kutyaharapást szőrével, azaz, ha úgy érzed, lassan egy pohár vizet sem bírsz felemelni, akkor éppen ideje mozogni egy kicsit. A legjobb, ha lehetőséged van valamilyen szabadban végzett tevékenységre. Például sétálni egy nagyot, tollasozni, vagy kerékpározni. Ám, ha ez nem megoldható, sokat dobhat a hangulatodon egy egyszerű otthoni torna, jó kis pattogós zenére. Biztos lehetsz benne, hogy az ugrabugra a babádat is feldobja majd. Olyan ez, mint egyfajta drog: pár nap után már annyira fog hiányozni, hogy igyekszel majd mindenáron beilleszteni a napirendetekbe. Márpedig tudjuk, hogy a mozgás boldogsághormont termel, és a tetejében még az alakodat is formálja, amitől szintén vidámabb leszel.


Rend a lelke mindennek


Takarítani nem valami nagy boldogság, azt viszont bizonyára tapasztaltad már, mennyit lendít a hangulatodon, ha az otthonod tiszta, rendezett. A takarítás is olyan tevékenység, melybe bevonhatod már a négykézláb csúszó kisbabát is. Adj a kezébe egy törlőruhát, meglátod, micsoda örömmel fogja utánozni az anyukáját! A nagyobbakat megkérhetjük, hogy tegyenek rendet a játékos polcukon, vagy segítsenek leporolni a polcokat. Munka közben pedig kiválóan lehet beszélgetni az élet nagy dolgairól, örömről, bánatról, és persze lehet énekelni, vagy zenét hallgatni. A fáradozás duplán megtérül: ragyogni fog a lakás, és a közösen végzett munka még szorosabbra fűzi a szálakat köztetek.


A lelkünkben dal van


Legalábbis az lenne az ideális, ha lenne dal a lelkünkben. No, nem kotta, hanem önmagunk és a világ iránt érzett kellemes érzések formájában. Ha már spontán nem megy, segítsünk rá néhány kedvenc lemez meghallgatásával! Tudom, sokat olvastál Te is róla, hogy a gyermek zenei ízlését már a pocakban el kell kezdeni, méghozzá nem a most divatos „tucc-tucc” zenével, hanem lehetőleg klasszikussal, vagy kifejezetten babák számára írt dallamokkal. És, ha Te ma éppen „tucc-tucc”-ra éhezel? Akkor hallgass azt! Ne félj, nem fogod egy életre tönkretenni a gyermeked zenei ízlését, ellenben nagy hasznotokra lehet, ha sikerül egy kicsit kikapcsolódnod.

Amikor elfoglalt vagy, kapkodsz, és zűr van a lelkedben, időpocsékolásnak tűnhet bármiféle lazító program. Azonban mielőtt legyintve tovább zizegnél, gondolj arra, milyen példát mutatsz a gyermekednek! Mész előre, mint a faltörő kos, tűzön-vízen át, bármi áron, vagy lehetőséget adsz magadnak a belső béke visszanyerésére? Ha az utóbbi mellett döntesz, a gyermeked is tudni fogja, hogy a hétköznapok sodrásában mindig lesz elegendő időd rá.

 

SzavazzSzavazzSzavazzSzavazzSzavazz

Személyre szabott horoszkóp ingyen!

Add meg a születésed időpontját!

Év: Hó: Nap:

óra perc mp

vagy napszakot:

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Top 3 olvasnivaló

Ezért az 5 dologért érdemes a baloldalon aludni - Te milyen pózban alszol?

Ezért az 5 dologért érdemes a baloldalon aludni - Te milyen pózban alszol?

Mindenkinek más alvási póz kényelmes – lehet aludni hason, háton, illetve a jobb és baloldalon egyaránt. Ám azt tudtad, hogy mindegyik póz kihatással van az egészségre? Például, aki légúti problémákkal küzd, annak egyáltalán nem javasolt a háton alvás, akinek pedig emésztési gondjai vannak, csak ront a helyzetén, ha a jobb oldalán alszik. Szóval, hogyan is kell akkor aludni?

Tovább »
Nem mindenki képes megoldani ezt a két feladvány!

Nem mindenki képes megoldani ezt a két feladvány!

Még a zseniket is átejtheti ez a két igen trükkös, első látásra gyerekeknek való feladvány. Úgyhogy, ne bízd el magad, de azért ne is gondold esélytelennek azt, hogy képes vagy megválaszolni őket! Állj hozzájuk egészséges önbizalommal és szánj egy kis időt arra, hogy ma is megmozgasd az agytekervényeidet és cserébe a siker lehet a jutalmad!

Tovább »
A varázserdők misztikus üzenete neked - Képes személyiségteszt

A varázserdők misztikus üzenete neked - Képes személyiségteszt

Wass Albert szerint, ha jó füled van és érted az erdő nyelvét, akkor meghallhatod azokat a csodaszép meséket, amiket a forrás, a csermely, a patak tündére elmond ilyenkor a fáknak. Szeretnéd tudni, hogy rólad mit mesél az erdő? Olvass tovább és kiderül.

Tovább »

Kalkulátor

Aloe Vera, a gyógyító csoda

Az aloe vera jótékony hatásait már több évtizede ismeri a szakirodalom, de még mindig nem olyan népszerű, mint gondolnánk.

Még több kalkulátor »

Szakértők

Némerthné Győry Mária

Pszi sebész

Kérdezz! »
Összes szakértő »
Némerthné Győry Mária

Társkereső

Társkereső
Horváth Mária Eva Erika Éva Mária 
Társkereső
Ferenc Antal Attila Preky69 Gyula 

Még több társkereső »

Női Portál oldaltérkép