UTAZÁS

Kísértetvárosok, melyektől a hideg is kiráz

Szerző:
Szabó Anna
Mi készteti az emberek tömegeit arra, hogy komplett városokat hagyjanak el? A csernobili atomkatasztrófa a legtragikusabb példa erre, de lehet ok még természeti csapás, ellehetetlenedett életkörülmények, de szörnyű háborúk is végleg elűzhetik az embereket otthonaikból.

 

A csernobili atomkatasztrófa


A volt Szovjetunió területén működött csernobili erőműben 1986. április 26-án helyi idő szerint éjjel egy óra huszonhárom perckor történt a világ mindmáig legsúlyosabb atomerőmű-szerencsétlensége, amelynek következményei azóta is felmérhetetlenek. A két hatalmas erejű robbanás valósággal szétvetette az erőmű ellenőrizhetetlenné vált négyes blokkját. A detonáció felszakította az épület tetejét és falait, és tíz napon keresztül égő tűz keletkezett a reaktorban. A védőépületek hiánya miatt pedig nagy mennyiségű radioaktív szennyeződés jutott a levegőbe, több százszor annyi, mint a második világháborúban Hirosimára és Nagaszakira ledobott atombombák felrobbanása után. A radioaktív felhő mindenekelőtt Ukrajnát és Fehéroroszországot árasztotta el, de Európa nagy részét, köztük Magyarországot is több hullámban szennyezés érte. A térségből több százezer embert kellett kitelepíteni, és több millió hektár termőföld mérgezetté vált.


Hashima, az elhagyott sziget


Japánban, a Nagaszakitól 15 kilométerre fekvő Hashima sziget az 1800-as évek végétől települt be, a helyi szénbányáiban dolgozó munkásokkal és családjaikkal. A hatalmas, nyomasztó betonépületekben emberhez méltatlan volt a zsúfoltság. A hatvanas években aztán a kőolaj fokozatosan kiszorította a szenet, így szénbányákat fokozatosan bezárták. A lakókat 1974-ben kitelepítették, a szigetet pedig lezárták. Évtizedeken keresztül leginkább csak filmesek, fotósok és újságírók tehették be ide a lábukat, tavaly áprilisban azonban a sziget egy kis részét megnyitották a turisták előtt is.


A város, melyet elnyelt a homoksivatag


A namíbiai sivatag homokja lassacskán teljesen magába szippantja Kolmanskop városát. A települést 1908-as gyémántláz idején a sivatagba települt gyémántbányászok alapították, az első világháború alatt aztán a gyémánt ára oly mértékben esett, hogy nem érte meg tovább bányászni, lakói pedig megélhetési okokból elhagyták a várost, és pár év alatt teljesen lakatlanná vált. Az elnéptelenedett várost lassan teljesen elnyeli a homoksivatag.

Agdam, a kifosztott város


Azerbajdzsán délnyugati részén omladozó Agdamban húsz évvel ezelőtt még nyüzsgő város volt. Lakónak száma meghaladta a százezrt, ma pedig teljesen kihaltak az utcái, emberi életnek a nyoma sem található itt. 1993 nyarán véres háború tört ki, és a közelben dúló harcok miatt a lakosok kénytelenek voltak elmenekülni. Ezt követően az örmények feldúlták a kiürült várost, és még évtizedekig fosztogattak. Az egyetlen épület, amely viszonylag épségben megvan még, az egykori mecset.

Az elátkozott szellemváros


A Tajvanon található San Zhi egy igazi szellemtanya. Lakói sosem voltak, mivel az eredetileg üdülőfalunak tervezett település el sem készült. Az építkezés a 80-as évek elején pénz hiányában teljesen leállt. A futurisztikus falu befejezésére azóta sem vállalkozott egy beruházó cég sem, mivel több halálos baleset is történt az építkezések során, és emiatt elátkozott helynek tartják. A furcsa bunkerek romjai a mai napig félkészen rogyadoznak, mert az elbontását sem vállalta senki.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL