KÖZÉRZET

Fáradt és aluszékony vagy?

Szerző:
Szabó Anna
A legtöbb nő talán nincs is tisztában a vérszegénység tüneteivel és a probléma kockázatával. Pedig ez a hiány-betegség egyre többünknél jelentkezik. Lehet, hogy Te is közénk tartozol?


A vérszegénység nem az erekben keringő vér megfogyatkozását jelenti, hanem vagy a vörösvérsejtekét, vagy ezek festékanyagáét. A vérszegénység külső jele a bőr és nyálkahártyák feltűnő sápadtsága. A vérszegény ember könnyen fárad, ingerlékeny, nehezen összpontosít és rosszul alszik. A vérszegénységet a huzamos vérveszteség (erős havivérzés, aranyér) és a vashiány okozhatja. A terhes nők különösen sok vasat igényelnek a vérképzéshez! Helyes kezeléssel a vérszegénység jól gyógyítható. Üdülés a tengerparton vagy a hegyvidéken, sok alvás, a kíméletes életmód elősegíti a gyógyulást.

Vérszegénység (anémia) akkor jön létre, ha a vörösvértestekben található hemoglobin mennyisége a normális szint alá csökken. A hemoglobin feladata az oxigén szállítása a szervezetben. Sokféle vérszegénység létezik, most csak a leggyakoribbakra térünk ki.

 

Vérszegénységhez kapcsolódó vizsgálatok
Kérdezd háziorvosodat!

Ferritin
–a vas-tárolási képességéről »
Hemoglobin
–a vérszegénység súlyosságáról »
Vas- és/vagy vitaminhiány okozta anémia

A vashiányos vérszegénység a vérszegénységek közül a leggyakoribb. Legtöbbször valamilyen vérzés okozza. Nők esetében erős havi vérzés is okozhatja, de idősebb férfiakban és nőkben általában a belek betegségei okozzák. A gyermekek és a terhes nők szervezetének az átlagosnál több vasra van szüksége, így a vashiányt egyszerűen az étellel bevitt vas elégtelen mennyisége is okozhatja. Néhány szélsőséges diéta is eredményezhet vashiányt. A vashiány kezelése többnyire vaspótlást is magában foglal. Idősebbek esetében a kóros vérvesztés okának felderítésére általában további vizsgálatokat is végeznek.

A terhes és szoptató anyákban gyakrabban fejlődik ki vashiány, mivel a babának a fejlődéshez nagy mennyiségű vasra van szüksége. A vashiány alacsony születési súlyhoz és koraszüléshez vezethet. A terhesség előtt álló és a terhes nők ezért rutinszerűen vaspótlásban részesülnek ezen szövődmények megelőzésére. A vashiányos anyák által szoptatott babákban is jellemzően vashiányos vérszegénység alakul ki.

A vérvizsgálatok eredményei normális vagy alacsony hemoglobint, csökkent vaskoncentrációt, alacsony ferritinszintet, és kóros vörösvértest paramétereket mutathatnak. A teljes vaskötő kapacitás (TVK) és a transzferrin emelkedett. A ferritin vizsgálatot tartják a legspecifikusabbnak a vashiányos vérszegénység felismerésére, feltéve, hogy nincs fertőzés vagy gyulladás jelen.

A B12-vitaminhiány kevésbé gyakori, mint a vashiány, és általában nem is a B12-vitamin étrendi hiánya okozza. A leggyakoribb ok a vészes vérszegénységnek nevezett betegség, amelyben a szervezet nem termeli azt (az intrinszik faktornak nevezett) fehérjét, amely a B12 vitamin táplálékból való felszívódásához szükséges. A B12-vitaminhiány idegkárosodást is okozhat, amely gyakran a kézben és lábban kezdődő zsibbadtság érzésben és bizsergésben nyilvánul meg. A hemoglobin alacsony, de a vörösvértestek kórosan nagyok (macrocytosis).

A folsav hiánya a B12-vitaminhiányhoz hasonló mintájú hemoglobin és vörösvértest paraméter eltéréseket okoz. A folsav sokfajta táplálékban megtalálható, főleg a zöld, leveles zöldségekben. (Az Egyesült Államokban a legtöbb gabona termékhez folsavat adagolnak, így napjainkban a folsavhiány ott ritka). Terhesség alatt a folsav szükséglet fokozott, így ilyenkor normál táplálkozás mellett is folsavhiány jöhet létre. Ez különösen veszélyes, mivel a folsavhiány a magzat agyának és gerincvelőjének fejlődési zavarához vezethet, ezért a terhes nőknek általában folsavpótlásra van szükségük.

Cikkünk alapjául a Lab Tests Online írásai szolgáltak »

 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL