SZÉPSÉG

Szépséges kacsók ősszel is!

Szerző:
Szabó Anna
Ahogy a hűvös napok egymást követik, egyre gyorsabban szárad ki bőrünk, és mi máson veheted ezt észre először, mint a kezeden. Érzékeny bőre napi ápolást kíván!


A kezeden a legnehezebb álcázni az öregedés jelei. Nem is csoda, sokkal kevesebb faggyúmirigyet tartalmaz, mint más testrészeid, és nagy igénybevételnek van kitéve.

 

A tiszta kéz nem csak szép!

Mindennapi higiénés okokból a kezednek mindig tisztának és baktériummentesnek kell(ene) lennie. Másrészt a víz és a szappan állandó használata (és főleg a mosogatóvízben levő tisztítószerek) megrongálhatják a bőr felhámját, és erőteljes hámlást, valamint a bőr kirepedezését okozhatják. Vannak olyan bőrtípusok, amelyek hajlamosabbak a kiszáradásra és kirepedezésre. A problémát csak súlyosbítja a hideg időjárás, és ha nem törlőd kézmosás és takarítás után teljesen tisztára a kezed.

Amikor kezet mosol, használj langyos vizet és egyszerű szappanokat. Bőségesen használj a szappant, és mosás után alaposan öblítsd le. Száraz törölköző segítségével gondosan szárítsd meg, az ujjak közét se hagyd nedvesen. Mosás előtt a gyűrűket húzd le, mert alattuk szappan maradhat, amely izgathatja a bőrt.

A klórnak és egyéb konyhai vegyszereknek erősen kitett kezek súlyosan kirepedezhetnek. E kémiai szereket ne használd nagyobb töménységben, mint ahogy a gyártó javasolja. A csupasz kezet soha nem szabad kitenni spiritusz, terpentin, benzin vagy száraztisztító folyadékok közvetlen hatásának.

A kéz védelmében hordj gumikesztyűt (egyesek allergiásak rá, különösen, ha ekcémájuk is van). Ha gumikesztyűben mosogatsz, ne viselj kesztyűt 10-15 percnél tovább, mert a kéz izzadságától benedvesedhet. Ha a kesztyű belsejébe víz, szappan vegytisztítószer kerül, azonnal húzd le, és ne vegyed fel, mielőtt púderes beszórással ki nem szárítottad a belsejét. Bár a piszkos munkáknál szerencsés védőkesztyűt hordanod, de sok munkát kesztyűben lehetetlen elvégezni. Ebben az esetben munkakezdés előtt kend be a kezedet védőkrémmel.

 

Kacsóápolók a konyhából

A kereskedelemben kapható szappanok hosszas használat után kiszárítják a bőrt. Az otthon elkészíthető kézmosó krémek még az érzékeny bőrűeknek sem ártanak. Megtisztítják a konyhai, kerti munkában elszíneződött, a szereléstől olajos, zsíros kezet.

A szennyeződés gyorsabban lejön, ha a kézmosó vízbe egy evőkanál cukrot is teszel. A citromlé vagy kifacsart citrom héja a körmeidet és az ujjaidat is megtisztítja – érdemes kipróbálnod abban az esetben is, ha dohányzol.

Zabszappan
Bevált szappanhelyettesítő a zabpehelyliszt. Vegyél egy kanálnyit a kezedbe, és vízzel készíts pasztát belőle. Úgy mosakodhatsz vele, mintha szappan lenne.

Citromos kézmosó
10 dekagramm kenőszappant és 1 teáskanál lanolint fakanállal keverj össze. Önts még hozzá 5 teáskanál desztillált vizet és 2 mokkáskanál glicerint. Állandó keverés közben önts bele 30 gramm finom fűrészport és 50 gramm finom szemcséjű, tiszta homokot. Tegyél hozzá 1 mokkáskanál citromolajat, jól keverd meg, és töltsd tiszta tégelybe. Egy hónapig eltartható. Alkalmas a kerti munkáktól elszennyeződött kéz tisztítására.

Kamillás kézmosó kenőcs
Forralj fel 3 evőkanálnyi desztillált vizet, majd forrázz le vele 1 teáskanálnyi szárított kamillavirágot. 10 perc állás után szűrd le a folyadékot. Egy tálkában tegyél meleg vízfürdő fölé 3 gramm avokádóolajat, 8 gramm kakaóvajat, 1 mokkáskanál zsályaolajat és 2 mokkáskanál szójaolajat, hogy egyenletesen összeolvadjanak. Az olvadékot öntsd a kamillaszűrlethez, és addig keverd géppel, míg ki nem hűl. Ezután adj hozzá 3 mokkáskanálnyi glicerint, 35 gramm finomra porított mezei zsurlót és 10 dekagramm kenőszappant, majd az elegyet újból keverd meg. Tiszta tégelyben egy hónapig eltartható. Igen erős szennyeződéseket is eltávolít. A kamillának köszönhetően a legérzékenyebb bőrt is kíméletesen tisztítja.

 

Krémezz természetesen

Virágmézet, glicerint és citromlevet 1:1 arányban keverj össze. A krémet hűtve hosszabb ideig eltarthatod.

Ha pár csepp glicerinnel bedörgölöd a kezed, vékony védőréteg alakul ki a bőrödön. Azonban néhány csepp olíva- vagy mandulaolaj puhává és simává teszi a kezed bőrét. Ha kézbőröd igen durva és száraz, akkor egy kis sót is tégy az olajhoz. Dörzsöld be finoman, majd moss kezet tiszta szappannal és meleg vízzel. Ez a keverék bőrkeményedésre is jó.

Érett paradicsom levéből, glicerinből és citromléből készíts 1:1 arányú keveréket. Ezt dolgozd be a kezed bőrébe, majd langyos vízzel öblítsd le.
Méz, citromlé, glicerin és olívaolaj azonos mennyiségeit keverd össze, és töltsd lezárt csavaros üvegbe. Használata után öblítsd le a kezedet langyos vízzel.

 


6 tipp az ápolt kéz szolgálatában

1. A védelem első állomása a védőkesztyű: mosogatásnál, egyéb vizes tevékenységeknél.
2. Naponta masszírozd végig kézfejedet: egyszerűbb, ha mindjárt egy hidratálókrémmel teszed, az ujjbegyeidtől kezdve a tenyere tövéig.
3. Hetente egyszer mártsd meleg olívaolajba, ami táplálja és selymessé teszi a bőrt, erősíti, fényesíti a körmöket.
4. A heti „kézmaszk” is ajánlott. Egy-egy éjszakára jó vastagon vigyél fel rá zsírosabb krémet, majd tekerd pamutkendőbe, vagy húzz rá kesztyűt.
5. Nyáron se felejtkezz el róla, hogy erre a területre magasabb fényvédőfaktorú krémet vásárolj.
6. Az öregségi foltok ellen viaszos krémeket, triklór-ecetsavat vagy mészköves vizet, peelingeket – esetleg lézerkezelést vessél be.


Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL