GYERMEK

Bölcsikérdés

Szerző:
Szabó Anna
Amint azzal bizonyára minden érintett tisztában van: hazánkban a bölcsődei helyzet nem túl rózsás. A férőhelyek száma mindenütt kevés, ezért többszörös a túljelentkezés, és nemritkán feltételekhez kötik, hogy kinek a gyermeke vehető fel az intézménybe. De járjon-e egyáltalán a gyermek bölcsődébe?

 

A bölcsődéről


A jelenlegi jogszabályok alapján a szülő a gyermek 2 éves koráig (2009 előtt született gyermek esetében 3 éves koráig) maradhat otthon Gyes-en (Gyed-en). (Egészséges gyermekre értendő!) Sok szülő boldogan maradna otthon a babájával, amíg csak lehet, ám vagy anyagi nehézségek miatt, vagy a munkahely elvesztésének félelmében, inkább hamarabb visszatér a munkába. Másoknak azonban a gyermeknevelés örömei mellett hiányzik a munkahely nyüzsgése, vagy csak nem szeretnék sokáig parkoló pályára állítani a karrierépítést. Bármint van is, az óvodák csak 3 éves kortól fogadnak gyerekeket, ezért a köztes időben gondoskodni kell a kicsik elhelyezéséről, ellátásáról.

A bölcsődék ezt a célt hivatottak megvalósítani, manapság azonban egyre nehezebb bekerülni egy-egy intézménybe. Ennek oka sajnos nem a növekvő gyermeklétszám, hanem a mind kevesebb bölcsődei férőhelyek száma. A bölcsődék kihasználtsága átlagosan 130 %-os, tehát jóval több gyermek ellátásáról gondoskodnak, mint amennyi kényelmesen megoldható lenne. Ezért aztán nem meglepő, hogy a nagyobb városokban már a baba megszületésekor fel kell iratkozni a várólistára, ha a szülő azt szeretné, hogy 1-2 éves korában a gyermek bekerüljön a bölcsibe. További szűrési módszer, hogy kizárólag azon családok gyermekeit veszik fel, ahol bizonyítottan mindkét szülőnek van munkaviszonya.


Beszoktatás


Ha a gyermekedet felvették a bölcsődébe, az első akadályon túljutottatok, de ez nem jelenti azt, hogy hátradőlhettek. A neheze ugyanis csak most jön, mind a szülő, mind a gyermek számára. Az a baba, aki eddig kizárólag a szüleivel, nagyszüleivel, vagy más jól ismert családtaggal töltötte a napjait, hirtelen bekerül egy közösségbe, ahol ismeretlen felnőttek és gyerekek veszik körül. Ez bizony nem lehet könnyű, még felnőtt fejjel sem. A kezdeti nehézségek enyhítése érdekében több fokozaton megy keresztül a szülő és a gyermek egyaránt. Elsőként, már jóval a mindennapos bölcsis lét előtt, együtt ellátogattok az intézménybe, ahol a gyermeked szabadon, kötetlenül, kedve szerinti mértékben és ideig ismerkedik az új hellyel. Ezt néhányszor megismételhetitek, egészen addig, míg hajlandó nélküled is eltölteni egy kis időt a csoportban, anélkül, hogy sírna, vagy megijedne a hiányodtól. Előbb csak egy-egy félórára mész ki a csoportszobából, majd a kint töltött időt fokozatosan növeled.

Mire idáig eljuttok, a bölcsődei gondozónők már valószínűleg tettek nálatok egy, vagy több családlátogatást. Ennek a célja az, hogy a gyermeket otthon, megszokott környezetében is megfigyelhessék. Szintén a könnyebb összeszokást és esetleges problémamegoldást szolgálja, ha készítesz egy naplót a gyermekedről a gondozónők számára. Ebben lehetőleg minél részletesebben írd le, mit kell tudniuk a kicsiről, a születésének körülményeitől kezdve, a betegségein keresztül, az alvási szokásaiig, minden információ az ő beilleszkedését szolgálja majd.


Hogyan segítheted a beilleszkedést?


Az első és legfontosabb, hogy magadban tisztázd a helyzetet: a gyermeked jó helyre kerül, megbízható gondozók közé, a kortársaival együtt fejlesztő játékkal tölti majd a napjait, és nem azért adtad őt bölcsibe, mert rossz anya vagy, hanem, mert ez a legjobb, amit az adott helyzetben nyújthatsz neki. Ha te magabiztos vagy, hiszel a jó célban, akkor ő is könnyebben átvészeli az első nehézségeket. Ha azonban érzi rajtad a feszültséget, vagy azt látja, hogy anya már a bölcsihez vezető úton pityereg, azzal elbizonytalanítod, és megnehezíted számára az elválást. Sokat segíthet, ha előre megbeszélitek, ki és mikor fog érte menni (Alvás után, uzsonna után…), ezt az ígéretet azonban maradéktalanul tartsd is be! Ellenkező esetben ugyanis félelem keletkezhet a gyermekben: anya/apa mégsem jön érte.

Jó szolgálatot tehet egy megszokott kispárna, takaró, szundikendő, vagy alvóállat, esetleg egy zsebkendő az anya illatával, mely a nehezebb pillanatokban is megnyugtatja a kicsit. Esténként, vagy hétvégéken, ha többet követel belőled, esetleg újra szopni akar, vagy veled aludni, átmenetileg engedhetsz a kívánságainak. Gondolj arra, felnőttként sem egyszerű egy új munkahelyre beilleszkedni, és a kis 1-2 éves most pont ezen megy keresztül, csak még nem érti, hogy miért. Előfordulhat, hogy hosszan, akár heteken át is elhúzódik a beszokás időszaka, sírásokkal, hisztikkel tarkítva, de az esetek többségében a gyerekek előbb beilleszkednek, mint ahogy azt a szüleik gondolták volna.


Miért jó a bölcsi?


Legyen valaki bármennyire jó és odaadó szülő, egy bizonyos pont után elérkezik az idő, amikor a gyermeke számára kevés, amit nyújtani tud, és ez így van rendjén. Testi-lelki fejlődésük során a gyerekek elkezdenek vágyni saját korosztályuk társaságára, és nem mindegy, hogy főzés, takarítás közben elmondókáztok, vagy szakképzett, hozzáértő pedagógusok foglalkoznak a kicsivel.

Akár bevallod, akár nem, annyi hónap szoptatás, gügyögés, bezártság után neked is jót fog tenni, ha újra munkába állsz, felnőttekkel érintkezel, és felnőtt dolgokról gondolkodsz. Igaz, hogy a bölcsibe járás nagy szervezőmunkát igényel, de hosszú távon megéri az energia befektetést.


Miért maradjak inkább otthon vele?


A 2-3 éves kor talán az egyik legszebb, legédesebb időszak egy kisgyermek életében. Mindennap tanul valami újat, következésképpen naponta elkápráztatja valamivel a szüleit. Már, ha vele vannak, ugyebár… Ha dolgozol, rengeteg közös élményről maradhatsz le, esetleg nem leszel tanúja az első lépések megtételének, vagy az első szavak kimondásának. A közösségbe kerüléssel egy időben általában betegségsorozatok is bekövetkeznek a kicsi életében, hiszen a szervezete eddig nem, vagy alig találkozott vírusokkal, melyek ellen csak most veszi fel a harcot, ez pedig óhatatlanul együtt jár néhány otthon töltött nappal.

Tévhit, hogy aki bölcsibe járt, annak majd könnyebb lesz beilleszkedni az oviba. Az óvoda már egy új környezet, új emberekkel, amely szintén nagy kihívást jelent az egész család számára.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL