UTAZÁS

A világ leglátványosabb metrómegállói

Szerző:
Szabó Anna
A világ nagyvárosait keresztbe hálózza a földalatti közlekedés. A metrómegállók néhol megdöbbentően kreatív, vidám, és művészi kivitelezéssel épültek. Nem ritkán fantasztikus látványban lehet részünk.

 

1. Stockholm, Tunnelbana állomás


Stockholmban izgalmas látvány fogad, ha metróval szeretnénk közlekedni. A modern mozgólépcsők ugyanis egy barlangjáratba vezetnek. A Tunnelbana metróállomás jobbára egy barlangtúrát idéző föld alatti üregre hasonlít, mivel a kivitelezők meghagyták a földalatti fúrások „natúr” jellegét.


A hepehupás mennyezetet pedig még impozáns falfestéssel tették még látványosabbá, hogy ne legyen olyan unalmas az utazás.


2. München, U-Bahn


Münchenben járva a modern művészet és design látványelemeivel találkozhatunk, ha metróra szállunk.


Némelyik megálló a minimál stílust követi, néhánynál izgalmas építészeti megoldásokkal találkozhatunk, de akad olyan is, amely igazi művészi alkotásnak számít.



3. Sanghaj, Bund Sightseeing Tunnel


Az egyik legszürreálisabb látványt nyújtja Sanghaj egyik metrószakasza. Az utazás nagy élményt nyújt még az ott élők számára is. Ahogy a földalatti üveg kapszulában utazunk, kb. 600 méteren keresztül, egy misztikus lézer és fényjátékot láthatunk az alagútban.


4. Moszkva, Komsolskaya állomás


A Komsolskaya metró állomás egy barokk kastély látványát tárja elénk. Egy időutazásban lehet részünk, ha erre járunk. Hatalmas csillárok, boltíves aulák, és díszes freskók teszik egyedivé Moszkva földalatti tömegközlekedését. Néhány pillanatra a cári Oroszország robosztus és fényűző arisztokrata világának millijében találhatjuk magunkat.



5. New York, City Hall állomás


Egy meseszerű, boltíves alagúton át halad a metró New York nyüzsgő világa alatt, ahogy a City Hall állomásra érkezik. Terrakotta boltívek és üveg mennyezet fogadja az utasokat, ahogy kiszállnak a szerelvényekből. A City Hall állomáson a fény a mennyezeten lévő üvegmozaikokon keresztül szűrődik be, ettől lesz olyan a hangulata, mintha egy középkori templom aulájában sétálnánk.


6. Chicago, O'Hare állomás


Az O’Hare metrómegállót színes és hullámos üvegfalai teszik egyedülállóvá. A metrómegállóban a színek játéka különös hangulatot kelt, ahogy a fény átszűrődik és visszaverődik a falon keresztbe kasul cikáz végig a platformon. Ez a metrómegálló egy színes, vidám és egyben művészi megoldás. A falakat is élénk festmények tarkítják.


7. Dubai metrómegállói


A Dubajban épült metrómegállók építésénél a tervezők törekedtek az ultramodern látványra, de egyben a hagyományok megőrzését is szem előtt tartották. A megállók alakja ebből kifolyólag egy kagylóhéjat formáz, ezzel is arra utalva, az egykori gyöngyhalász életmódra, a belső tér azonban mindenhol más és más. Néhol egy neonfényes üvegpalotába lépünk be, máshol az arab díszítőelemek kavalkádja fogad bennünket.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL