SZÓRAKOZÁS

Top 10 kihagyhatatlan program augusztusban

Szerző:
Szabó Anna
Ezúttal – csak érintve nemzeti ünnepünket – a legtutibb augusztusi programokat gyűjtöttük össze. Országszerte bővelkedünk a jobbnál jobb rendezvényekben, így nehéz volt a csemegézés.


XII. Bakonyi Betyárnapok
2010. augusztus 06-07. péntek-szombat, Zirc

A régió turisztikai kínálatának sajátos színfoltja az országosan is egyedülálló Bakonyi Betyárnapok, amely a mindennapi gondolkodásban folklorisztikus fogalomként használt betyársághoz kapcsolódik. Ez a rendezvény a történelmi múlt megőrzését, hagyományápolást, a ló- és a természet szeretetét és a kulturális értékek bemutatását közvetíti a nagyközönség felé. Programjai között szerepel Vadételfőző fesztivál és verseny, Lószépségverseny, Népzene és táncház, Országos Betyártalálkozó, Betyárjó Buli, Kézművesliget, Lovasprogramok, Lovas betyárszíndarab, Betyár-lagzi, Bakonyi Betyárkupa, Mesterségek Utcája, Bakonyi ízek Utcája.

 

Barokk Kastélynapok
2010. augusztus 07-08. szombat-vasárnap, Gödöllő

A gödöllői kastély történetének egyik legkiemelkedőbb és leglátványosabb eseménye Mária Terézia 1751-es látogatása volt. Grassalkovich I. Antal gróf, a kastély építtetője rendkívüli pompával és ünnepséggel fogadta az uralkodónőt. Felidézve a királynő itt töltött napjait, a látogatás 250. évfordulóján, 2001 augusztusában hagyományteremtő szándékkel került megrendezésre a Barokk Kastélynapok elnevezésű rendezvénysorozat. Idei évben ismét különleges programokkal, korhű jelmezbe öltözött komédiásokkal és igényes portékáikat kínáló vásárosok forgatagával várják a látogatókat!

Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutató
2010. augusztus 07-08. szombat-vasárnap, Kecskemét

A repülőfesztivál újonca a SZU 27-es vadászrepülőgép lesz, de az elmúlt évek sztárjai, az Eurofighter, Rafale vagy az F-16-os gépek is felsorakoznak majd újra Kecskeméten. A repüléstechnológia legújabb remekei mellett oldtimer gépeket is megismerhetünk. Idén húsz nemzet képviselteti magát a haditechnikai bemutatón, többek között Ausztria, Belgium, Franciaország, USA, Ukrajna és Izrael.

 

Királyi Szakácsok Nyomdokán - Nemzetközi Szakácsverseny
2010. augusztus 7. szombat, Nagyszakácsi

Minden év augusztus első hétvégéjén kerül megrendezésre a Királyi Szakácsok Nemzetközi Szakácsversenye. A versenyző csapatok a XIV-XV. században használatos alapanyagokból, fűszerekből és korhű eljárással készíthetik el ételeiket.

 

Várkerti Vigasságok – Szürkemarha, Mangalica Fesztivál
2010. augusztus 13-15., Gyula

A rendezvény céljai között szerepel, hogy a látogatókkal megismertesse a magyar biotermékeket, az őshonos magyar állatok húsából készült ételeket, a hungarikum italokat, valamint hogy Gyula város idegenforgalmi kínálata az eddigieknél még szélesebb körű programokat nyújtson mind a lakosság, mind a városba látogatók számára. A rendezvény három napja alatt minden korosztály számára színvonalas, szórakoztató programokat kínálnak a szervezők. A rendezvényre kilátogató vendégeket ételkészítési bemutatók szórakoztatják, ahol megkóstolhatják a szakácsmesterek által megálmodott étel-különlegességeket, melyeket olyan őshonos magyar állatok húsából készítettek, mint a mangalica, szürkemarha, racka, cigája.

 

XXIV. Mesterségek Ünnepe – minden, ami hagyomány
Fókuszban a jeles napok kismesterségei
2010. augusztus 19-22.

A Mesterségek Ünnepe, az élő népművészet fóruma, immáron huszonnegyedik alkalommal kerül megrendezésre. A Budai Vár történelmi környezetében négy napon keresztül kézműves mesterek működő műhelyekben mutatják be a tradicionális népi mesterségek fortélyait, a közönséget is bevonva az alkotás folyamatába. Idén a mézeskalács készítés, a gyertyaöntés és a tojásfestés rejtelmeibe avatják be a népi hagyományok iránt érdeklődést mutató látogatókat.

Az ünnep természetesen nem áll meg a mesteremberek bemutatói után, hiszen ezen felül kiváló kikapcsolódási lehetőségeket nyújtanak a színpadokon hagyományőrző magyar és külföldi táncosok és zenekarok fellépései, az egész napos vásári komédia, utcaszínház, bábszínház, gyermekprogramok, és ráadásként esténként táncház szórakoztatja a lelkes közönséget. Az egyik legkülönlegesebb program a „Generációk találkozása” a Szentgyörgy utcában kap helyet, ahol a kézműves iskolák tanítványai együtt mutatkoznak be a Népművészet Mestereivel (a népművészek legnagyobb állami kitüntetése). Különleges találkozás ez, ahol a fiatalok az öreg mesterektől tanulhatják el azokat az apró fogásokat, amik egy munkát tökéletessé tesznek.

 

XII. Nemzetközi Halfőző Verseny
2010. augusztus 21. szombat, Gyomaendrőd

Gyomaendrődön 1999-óta szerveznek a Szent István napi ünnepségek keretében Nemzetközi Halfőző Versenyt. A nagysikerű verseny immár 10. alkalommal kerül megrendezésre. Szabadtéri előadások, táncosok, énekesek, együttesek fellépései színesítik a főzőverseny programsorát. Évről évre egyre több nevező méri össze főzési tudását. Az ételek zsűrizése után értékelésre kerül sor, melynek eredményeképp értékes díjak találnak gazdára. A versenyen való részvételi szándékot a "Nevezési Értesítő"-ben találhat meg, amit a Város honlapjáról tud majd letölteni a rendezvényt megelőzően.

 

Zempléni Fesztivál
2010. augusztus 07-21.

Észak-magyarországi régió újfajta kulturális–turisztikai– gasztronómiai komplexitást kínáló, legnagyobb nyári rendezvénysorozata. A magyar művészeti élet kiválóságai mellett számos külföldi vendég együttes és szólista lép fel évről-évre a fesztiválon. A rendezvénysorozat fiatal művészek számára is rendszeresen biztosít bemutatkozási lehetőséget. Sárospatak, Tokaj, Sátoraljaújhely, Szerencs és több más zempléni település legszebb műemléki és szabadtéri helyszínein rangos komolyzenei koncertek, színházi-, táncos- és jazz estek, kirándulások, kiállítások várják a közönséget. A kulturális események mellett a táj jellegzetes ételeit, a híres tokaji borokat felvonultató gasztronómiai programok várják az idelátogatókat. Az események változatossága biztosítja, hogy különböző érdeklődésű baráti társaságok, családok minden tagja megtalálja itt a számára érdekes programokat. A közös kirándulások, zenehallgatás, borozások, jó vacsorák alatt pedig új ismeretségek, barátságok születnek, nagyon sokan visszatérő vendégei a fesztiválnak.

 

VII. Györöki Bor-Dal-Fesztivál és Borkirálynő választás
2010. augusztus 06-08., Balatongyörök

A háromnapos Bor-Dal-Fesztivál során nemcsak a környék boros gazdáinak boraival és a tájjellegű ételekkel ismerkedhetnek meg az idelátogatók, hanem színes és változatos kulturális program is várja az érdeklődőket a vízparti sétányon felállított „Borutcában”. A különböző folklórműsorok, néptáncegyüttesek és népdalkörök fellépése mellett könnyűzenei fellépőket is szerepeltetünk a műsorban. A rendezvény kísérő programja a kézműves kirakodó vásár. 2010-ben először rendezünk Borkirálynő-választást, ahol tréfás feladatok és valódi „erőpróbák” után kerül megválasztásra az idei Borkirálynő.

 

Debreceni Virágkarnevál
2010. augusztus 15-20.

Debrecen virágba borul. A Debreceni Virágkarnevál nem csupán egyetlen nap: az utóbbi években csaknem egyhetes ünnepé bővült. Ezek a napok az ünnep, a zene, a tánc és a virágok jegyében telnek, sztárfellépőkkel fűszerezve. Debrecen legnagyobb, Magyarország egyik legismertebb rendezvénye.

 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL