Esküvői rongyrázás, avagy az öltözködési költségek



Az egész esküvőszervezés során talán a ruhára fordítjuk a legtöbb időt és figyelmet mi, Nők. Mivel ez életünk Nagy Napja, hisz reményeink szerint, időnk hátralevő részében többször kerül sor rá, igyekszünk a lehető legjobban kihozni belőle.

Ami pedig a csúcspont mindannyiunk számára, az a menyasszonyi ruha. De korántsem ez az egyetlen darab, mellyel számolnod kell, ha esküvőre készülsz.

Ott van ugyanis a menyecskeruha, a menyasszonyi ruhád egyéb kiegészítői – mint például a diadém, a fülbevaló, a nyaklánc, a kistáska, a cipőről már nem is beszélve. És akkor még csak rólad esett szó, a vőlegényedről, a koszorúslányról és a vőfélyről nem.

 

Álomruha a menyasszonynak

Az árak nagyon eltérőek lehetnek, attól függően, melyik városban keresel magadnak ruhát. Választáskor, sőt magára a próbára is vigyed magaddal egy vagy több megbízható barátnődet, lehetőleg olyat, aki sosem félt megmondani neked a véleményét, mindeközben pedig mindig a Te pártodon állt, és biztosan nem érzi majd magát konkurensednek, hogy esetleg rossz irányba befolyásoljon. A kínálat minden szalonban bőséges, és általában lehetőséged van a kölcsönzésen kívül megrendelni a ruhát. Ez esetben minimum négy hónappal számolj.

A legolcsóbb minden bizonnyal az online akción beszerzett ruha, azonban ezt technikai okok miatt, nyugodt szívvel képtelenek vagyunk ajánlani. Jó minőségű ruhákat találhatsz már akár 35.000 Ft-os kölcsönzési áron is, de számíts rá, hogy ezek valószínűleg nem a legújabb, legdivatosabb vonalat fogják követni.

De mint tudjuk, nem mindenki vágyik erre. Ha ilyen alacsony árral kalkulálsz tervezéskor, akkor minimum fél évvel korábban kezdj el keresgélni! Ezeknek a ruháknak az eladási ára 50.000-250.000 Ft között van.

A kölcsönzési ár felső határa, pont az előző tízszerese, vagyis 350.000 Ft körül van, a vásárolt ruhának, számolva az egyéni igényekkel, gyakorlatilag az egekben. Hál’ Isten még ezeket a számokat is lehet lejjebb faragni: például, ha interneten vidéki szalonokat kezdesz felkutatni. Ugyanis a fővárosi árakhoz képest akár feleannyiért is megtalálhatod ugyanazt a modellt, ha ügyes vagy – no és persze, ha van elég időd.

Ha ragaszkodsz a hagyományokhoz, akkor valószínűleg menyecskeruhára is vágysz. Egy jó varrónővel már akár 15.000 Ft-ért is megvarrathatod, a hagyományos fazont 25.000 Ft-ért bérelheted, az alkalmi piros vagy más színű modelleket 30.000 Ft-tól.

 

Fátyol és Társai – amik nem tartoznak a ruhádhoz, de kellenek

Kevesen gondolnák, de a fátyol vagy a kesztyű – hiába mutat jól a prospektusokban – nem képezik a ruha szerves részét. Márpedig, ha rájuk vágysz ezt is külön meg kell venned, vagy ki kell kölcsönöznöd. Ezen kívül még szükséged lesz cipőre, és ha igényled boleróra, táskára, diadémra… Persze itt is akadnak kivételek: némely szalon ajándékként ezeket ingyen kölcsönzi a házasulandók részére, sőt még a menyecske ruhát is. A kiegészítők darabonkénti ára 10.000 Ft-nál kezdődik, felső határa pedig nincsen.

További kényes kérdés lehet a cipő, amin spórolhatsz, ha visszafogod magad. Mert ugye nem feltétlenül kell olyan darabban végiglejtened a lakodalmon és a szertartáson, melynek esküvői cipő a neve, gyönyörű, a ruhádhoz passzoló darabokat kaphatsz hagyományos cipőboltokban. Így erre most nem írunk árat, de tájékoztatásul csak annyit: ha esküvői darabot választasz, az legalább másfélszer annyiba kerül, mint hagyományos testvére.

 

Hogy a vőlegény is szép legyen

Ahogyan azt már korábban megírtuk, az esküvőn nem csak mindenki a menyasszonyra figyel, és ez így van jól: hisz a vőlegényednek is legalább akkora ünnep, ha gyűrűt húznak az ujjára, mint neked. Ha nincsenek ötleteid számára, idekattintva olvasd el egy korábbi írásunkat!


Nem azért, mert őt ne szeretnénk annyira, de a férfi ruháján lehet valóban spórolni. De nem rövid, hanem hosszútávon, vagyis évek múlva térülhet csak meg a befektetésed. Szó szerint ruházzatok be egy szép öltönyre, amit továbbra is tud használni majd ünnepi alkalmakra, de ehhez szerezzetek be különleges mellényt és nyaksálat. E két utóbbi darabot, ha szeretnétek, akár tovább is adhatjátok. Így már érdemes elgondolkodni, hogy az öltönyre elég-e 20.000, vagy érdemesebb 80.000-100.000 Ft-ot kiadnotok.

Ha viszont valami ciki, akkor az, ha a vőlegényeden látszik a spórolás. Értsd: öltöny alól kilógó ing, túl nagy zakó, világos öltönyhöz a megszokott fekete lábbeli… és még folytathatnánk a sort.

Képek: Éva Esküvői Ruhaszalon >>

 

SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL