KÖZÉRZET

Top 8 mítosz a hiperaktív húgyhólyagról

Szerző:
Szabó Anna
Túl sokszor érzed a „természet hívó szavát”? Ráadásul néha el-elcseppen a vizeleted? Gondolhatod, hogy nem lehet hiperaktív hólyagod, mert az többnyire idős embereknek van, és Te ehhez túl fiatal vagy. De rosszul gondolod.


Többek között ebből a 8 mítoszból az egyik, amit most le fogunk dönteni. Hisz több millió nő küzd ezzel a problémával, és sokszor a fiatalabbak is áldozatául esnek a gyakori vizelési ingernek. Persze most felmerülhetnek benned további olyan kérdések például, mint „Ha több folyadékot iszom, akkor az segít megtisztulni és rendbe tenni a hólyagomat? Lehetséges, hogy a szextől van?” Valószínűleg már sok elméletet hallottál a témával kapcsolatban, de ezek nagy része egyáltalán nem vagy csak részben fedi a valóságot. 

1. Csak az idős nőknél fordul elő

Az igaz, hogy a menopauzás nők körében gyakoribb tünet, de jó, ha tudod, hogy a 18 év feletti nők 17%-nál (és a férfiak 16%-nál) előfordul. Ezek a számok 40 felett mindkét nem esetében 20%-ra növekszik. A tünetek megjelenésének esélyét csak növeli, ha valaki nagyon fiatalon nőgyógyászati beavatkozáson esik át, de akár a stressz is kiválthatja.

 

2. Az inkontinencia, a stressz-inkontinencia és a hiperaktív húgyhólyag ugyanazt jelenti

A hiperaktív hólyag fő tünete, hogy egy nap legalább nyolcszor mész pisilni és/vagy éjszakánként kétszer-háromszor. Ezt a hólyagot körülvevő idegek rendellenes jelzései alakítják így. Igaz, hogy minél előbb találkoznod kellene az orvosoddal, ha a fenti tüneteket produkálod, de ez még nem jelenti azt, hogy inkontinenciád van, még akkor sem, ha néha elcseppen a vizeleted.

Ha erős érzelmi sokk ér, és utána rögtön pisilned kell, az lehet a hiperaktív hólyag, de más orvosi kezelést igénylő betegség, mint például a cukorbetegség, fertőzések, stroke tünete is. Akkor gyanakodj inkontinenciára, ha tüsszentés, köhögés, futás, hirtelen mozdulat vagy kimerítő gyakorlat végzésekor csepegni kezd a vizeleted. Kevesen tudják, de ezeket okozhatja anatómiai probléma: még pedig a gyenge záró- vagy medenceizom. Ugyanakkor lehet egyszerre stressz-inkontinenciád és hiperaktív hólyagod is. 

 

3. A húgyvezeték-fertőzések és a hiperaktív húgyhólyag kéz a kézben járnak

Sokan úgy gondolják, hogy a gyakori vizelés okozhat húgyvezeték-fertőzést. De ez közel sincs így. A fertőzés akkor alakul ki, ha a már testen lévő baktériumok (pl. coli) bekerül a húgycsövön keresztül a húgyvezetékbe – a cső vizeletet szállít a testedből, ami megsokszorozódhat a hólyagodban.
Mind a hiperaktív hólyag, mint a fertőzés esetében előfordulhat a gyakori vizelés, úgyhogy könnyű összekeverni őket, pedig nem törvényszerűen a kettő egyidejű megjelenése. A fertőzést mindenképpen antibiotikummal kell kezelni, és amint eltűnik a szervezetből, a hiperaktív hólyaghoz hasonlatos tüneteknek is távozniuk kell(ene).

 

4. A sok folyadék segíteni fog leküzdeni a hiperaktív hólyagot

Amikor diagnosztizálják a hiperaktív hólyagot, az első dolog, amit az orvosod javasolni fog, hogy igyál kevesebbet. Egyik ismerősöm édesanyja napi hat csésze kávét ivott, és gyakorlatilag a WC és a szoba között ingázva élte életét. Amikor 75%-kal kevesebb koffeint vitt be a szervezetébe, húgyhólyagja visszaállt a normálisnak mondható üzemre.

Többek között a túlságosan sok folyadék, különösen a koffein, amely vizelethajtó tulajdonságairól közismert, hatására kialakulhat hiperaktív húgyhólyag. Korábban jó tanácsként olvasni lehetett, hogy a kávéról – éppen vizelethajtó hatása miatt – fogyassz áfonyalevet. Ez sem vezet semmi jóra, sőt, még fokozhatja a problémát, arról már nem is beszélve, ha magas cukortartalmút iszol belőle.

 

5. A Kegel-gyakorlatok segítenek a gyakori vizelési inger leküzdésében

Segít, de nem gyógyít, ha Kegel-gyakorlatokat végzel. Inkább a kezelés részeként ajánlatos, ám mindenképpen orvosi segítségre van szükség. Rövid ideig ugyan hatásosak lehetnek éppen a medenceizmok megerősödése miatt, de csak elnyomod vele a vizelési ingert, nem megszünteted.

 

6. A túl sok szex is okozhatja

Egyáltalán nem igaz, hogy a hiperaktív nemi élet miatt a húgyhólyagod is hiperaktívvá válik. Az viszont előfordulhat, hogy szex közben, ha ettől a betegségtől szenvedsz, elcseppen a vizeleted, vagy egészegyszerűen a csúcsra érve bepisilsz. De ne aggódj ez a probléma is kezelhető. 

 

7. Aki sokat jár vizelni, annak túl kicsi a hólyagja

Ez azért nem igaz, mert nincs összefüggés a kettő között. Egy rendellenesen működő ideg hatására kell állandóan kétbetűsre járkálnod, nem a hólyagod mérete miatt.

 

8. A hiperaktív húgyhólyag olyan probléma, mellyel együtt kell élned

A legfontosabb ledöntendő mítoszhoz érkeztünk. Sok nő gondolkodik így, sőt azt is hozzáteszik, hogy koruk előrehaladtával éppen ez a normális. Ez a betegség egyrészt nem törvényszerű, másrészt megnehezíti a mindennapokat.

 

Végezetül: soha se feltételezd, hogy egyedül vagy ezzel a problémával, a nők pont az ehhez hasonló gondolatok kiváltotta szégyenérzet miatt nem kérnek segítséget, pedig egyáltalán nem normális, ha valakit naponta 8-10 alkalommal keríti hatalmába a vizelési inger.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL