SZÓRAKOZÁS

Az idei nyár varázsszava: Animáció!

Szerző:
Szabó Anna
Az animáció szó hallatán ma már egyre többünknek a szállodában minket szórakoztató rikító pólós animátorok jutnak eszünkbe. De azt már kevesebben tudhatjuk, hogy ezek az animátorok szakemberek is, hiszen ma már nem egy cég ad arra, hogy minőségi képzést nyújtson a leendő animátoroknak, hogy mi, vendégek semmiben ne szenvedjünk hiányt, ha a szórakoztatásunkról van szó.

 

Ahogy a legtöbb foglalkozást, így ezt is lehet jól és kevésbé jól végezni. Ma még sokszor mit gondolhatnak a nyaralók az animációról és az animátorról? „Erőszakos”, „nem érti, miért nem akarok vele röplabdázni”, „csak azért sem hagy békén”, és még folytathatnánk a sort, vélhetően több ember ismeri ezt az érzést. Ilyen helyeken nagy valószínűséggel nem a vendégek igényeinek megfelelő animáció folyhat, hiszen olyan animátorokat alkalmazhatnak, akik nem váltak kellőképpen szakmájuk szakértőivé, azaz az emberekévé.

Pedig ha az animáció az adott üdülőhelyen, vagy rendezvényhelyszínen hozzá értő kezekben van, ezek a mondatok biztosan nem hagyják el egy vendég száját sem, sőt: egyenesen ragaszkodnak az animációhoz és az animátorhoz, és legközelebb is találkozni akarnak vele, velük, és csakis velük.

Az animáció a külföldi szállodákba (clubhotelekbe) az első animátorok révén az 1950-es évek után került be. Egy szakember segítségét kértük az animáció fogalmának és az animátor feladatainak tisztázásában. Fábián Viktort, egy rendezvényszervező cég, a Coachgame igazgatóját, aki egyben a Hotel Lelle menedzsment vezetője is, kérdeztük a témában:

„Az animációnak négy nagyon fontos jellemzőjét emelném ki: egyrészt feloldja a szabadidejével bánni nem tudó emberek gátlásait, összehozza az azonos érdeklődési körű embereket, és közöttük közeli, baráti kapcsolatokat alakít ki. Továbbá lehetőséget biztosít a megszokottól eltérő kikapcsolódásra a családok, párok és egyedülállók részére egyaránt és nem utolsósorban a szálláshelyek számára visszatérő vendégeket, potenciális piaci versenyelőnyt jelent. Nem véletlen, hogy mindezen tulajdonságai mellett én miért a turisztikai animáció hazai népszerűsítése mellett tettem le a voksom, ez a hivatásom.”
Ezen túl egy jó animátor mindig és mindenkor empatikus, kommunikatív, kreatív, problémamegoldásra képes, nyitott, vidám, megbízható, jó vezető és szervező, és nem utolsósorban mindig szem előtt tartja, hogy a vendég igényeit maximálisan ki kell elégítenie. Abban az esetben, ha nyaralóhelyünkön azt tapasztaljuk, hogy ezek közül az animátor valamelyik szempontnak nem felel meg, az azt jelentheti, hogy nem olyan szakember-képzésben vett részt, amely ezeket elősegítette volna.

Az animáció minden területén –legyen szó gyerek-, sport-, vagy akár esti show animációról- fontos a jó szakképzés, ahol a jövő animátorai általános viselkedési normákat, elméleti és legfőképpen gyakorlati tudást szereznek minden olyan helyzetről, ami a rendezvényszervezés és az animáció területén előfordulhat. Így, ha például gyermek-animációról beszélünk, egy animátornak képessé kell válnia arra, hogy párhuzamosan vonja be a gyermeket a programba, figyeljen arra, hogy mondjuk egy papírrózsa-készítésnél egyszerre öt gyermek várja a segítségét, míg a másik asztalnál valaki a ragasztót kéri tőle a tésztakép-készítéshez.


Sőt, ha az egyik szülő megkéri, hogy legyen szíves figyelni kicsit a gyermekére, amíg ő elugrik egy félórás masszázsra, akkor ezt a helyzetet is bátran meg kell tudnia oldani. Persze, animáció címén nem gyermekmegőrzőről beszélünk, de ha egy animátor eléggé rátermett és képzett, akkor a szülő megengedheti magának ezt a kis pihenést, mert jó kezekben tudhatja gyermekét. Ugyanakkor nagyon sokszor az is előfordul, hogy a szülők, a felnőttek is együtt kézműveskednek, játsszák a vetélkedőt a gyermekekkel és az animátorokkal, mert annyira jól esik nekik kikapcsolódni a hétköznapokból és újra gyermeknek érezni magukat. A felnőttek kisebb része ezt már bátran be is meri vallani. Vagyis az animátor itt is egyszerre több korosztályt tud megmozgatni, sokszor észrevétlenül. Nagyon izgalmas látni, amikor a vezérigazgató –kedvtelésből- gyöngyöt fűz, miközben mellette a karbantartó a kartonvonatot készíti a fiával a western napra, ezalatt vidáman elbeszélgetnek, úgy, hogy a hétköznapokban valószínűleg nem is gondolnának arra, hogy leüljenek egy kávé mellé.

Tehát az animáció alatt kicsik és nagyok, a munkahelyi hierarchia figyelembevétele nélkül a résztvevők egyszerre találják meg a szórakozásukat, a családok tagjai olyan dolgokat művelhetnek együtt, ami a szürke hétköznapokban eszükbe sem jut (pl. a vezérigazgató és a gyöngyfűzés esete). Mégis, akkor mintha a legtermészetesebb lenne, hogy anya most só-liszt gyurmából oázist készít, apa pedig krepp-papírból függőágyat a gyurma-bennszülöttnek, miközben a kislányuk és kisfiuk kalóz kalandon vagy kosárlabda-dobóversenyen vannak az animátorokkal.

Ha az animátor minden, felé támasztott igénynek megfelel - hiszen a Rendezvényműhely Kft-én kívül is egyre több cég törekszik arra, hogy valóban az emberek nyelvén szakértő animátorokat képezzen-, akkor a korábbi negatív mondatok az alábbiakká változnak a vendég-könyvekben:

 

„Köszönünk mindent kedves Animátorok: Julcsi, Zsuzsi, Gábor és Geri! Nagyon szép napokat töltöttünk Veletek. Az egész játék és zene volt. Elfelejteni Benneteket nem tudunk! Nagyon szeretnénk, ha jövőre megint találkoznánk!
Horváth család: Péter, Olga, Petike és Kriszti”

„Drága Animátorok! Eddig is imádtunk idejönni, de amióta Ti itt vagytok, még inkább fáj a szívünk, amikor indulunk haza! Köszönet mindenért!
Kovács András és Gedeon Kati- a huszonéves „gyerekek”

 

Az idei nyár legjobb híre pedig: a minőségi animáció egyáltalán nem a szálloda csillagszámától függ! Szerencsénkre ma már nem csak azok engedhetik meg maguknak a minőségi animációt, akik négy vagy öt csillagos szállodában töltik el a pihenésre szánt idejüket. Nézzünk körül bártan a Balaton-parti, -környéki hotelekben, hol találhatunk animációt. Ugye ismerjük az érzést, amikor félünk elmenni a gyerekkel a parti sétányra, mert annyira már ismerjük őt, hogy egy vásárfiával mindenképpen haza kell térni. Ha ez minden nap történik, még kellemetlenebb a dolog... Ha még rossz napja is van, akkor akár több ajándékot is követelhet – amelynek haszontalanságáról csak mi vagyunk meggyőződve.

Azokban a szállodákban, ahol külön nem építik bele az animációt az árba, szerencsénk van. Itt ugyanis már azzal pénzt tudunk spórolni, hogy az animátorok minden olyan eszközzel, játékkal rendelkeznek, ami egyrészt leköti a gyermeket, másrészt kielégíti kívánságát a tömérdek új, sokszor felesleges játék iránt. Ráadásul a jól képzett animátor le is foglalja a gyermeket. Így akár két legyet üthetünk egy csapásra: abból a pénzből, amelynek valljuk be, jobb helyet is tudnánk találni, most például arra is fordíthatjuk, hogy amíg a gyerekek jól érzik magukat az animációs programon, addig párunkkal egy romantikus estebédre is kiruccanhatunk, ha időnk és persze a gyerekek is engedik.

Merjünk tehát nyitottak lenni az újra, ne ijedjünk meg, ha az animátor mondjuk karaoke estre csábít minket, hiszen azon akkor is jól lehet mulatni, ha csak hallgatjuk a bátor éneklőket. Nem beszélve az animációs show műsorokról, amely kicsiknek és nagyoknak egyszerre képes felhőtlen estét biztosítani egy fáradt nap után is. Ha jól belegondolunk, egy animátor rengeteg elvárásnak kell, hogy megfeleljen, hiszen bármilyen furcsának tűnik, de ami nekünk pihenés, az az ő munkája, legjobb esetben hivatása, így ne becsüljük alá azt, hogy egész nap minket szeretne szórakoztatni. Az sem véletlen, hogy egyre több hazai szállodában foglalkoztatnak animátorokat, hiszen egy hotelnek is az éri meg, ha a vendégei elégedettek a szolgáltatásaival. A kilencvenes évek óta szerzett tapasztalatok és az animáció térhódítása Magyarországon pedig csak azt bizonyítja, hogy az animációra igényünk van, és mi magyarok nem kell, hogy feltétlenül külföldre utazzunk, ha színvonalas, programokkal teli nyaralásra vágyunk, minőségi animációval.

Az animáció révén olyan élményeket nyerhetünk, amelyek hatására a szürke hétköznapokba való visszatérésünk kevésbé nyomasztó, sőt, az élmények felidézése segít a munkahelyen felmerülő nehezebb időszakok átvészelésére. Meseszerűnek hangzik, mégsem az. Érdemes kipróbálni, legyünk nyitottak az animációra!

Az animációval kapcsolatos bővebb információt itt olvashatsz! >>


Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL