Esküvői terv: mit tegyél és mit ne


Előfordulhat, hogy a tini unokatestvér életében először a Te lagzidon lesz rosszul, a nagybácsid nem hajlandó beszélni a sógornőddel vagy az anyósoddal, de akár rég elfeledett baráti sérelmek is a felszínre kerülhetnek. Következő összeállításunkban ezekre az esetleges buktatókra adunk tanácsokat, hogy a Nagy Nap mindenkinek – de főként nektek, mint az ifjú párnak – örömteli pillanat maradjon.

 

Az alapok

A vendégeid 20%-a valószínűleg nem tud majd megjelenni – ezt a számot az első körben meghívottakra értjük. Éppen ezért az ültetési tervet az esküvő előtt 15 nappal ellenőrizd le újra, és hívj végig mindenkit, ki tud eljönni és ki nem.

Ideális asztalonként 8 fővel számolnod, és, ha azt szeretnéd, hogy a vendégek lássák egymást és jól elbeszélgessenek, akkor javasoljuk a kerek formát a téglalap helyett.

Kérj inkább segítséget a tervezésnél, ha azt érzed, hogy hirtelen minden összezavarodott, minthogy bepánikolj. Kérd meg a szüleidet, testvéredet vagy a jövőbeni rokonaidat – akár bonyolultabb – feladatok elvégzésére is. Ne akarj főnököt játszani, mert abból csak sértődés lesz. Csendben, de határozottan tartsd a kezedben az irányítást.

Lehetőségek:
- Teljes ültetési terv: minden vendégnek jelöld ki az ülőhelyét, és kis kártyákkal jelezd ezt az asztalon. Akkor válaszd ezt az opciót, ha szeretnéd a meghívottak közül az idegeneket is összehoz. Érdemes viszont ebben az esetben átgondolni (ismét) a lehetséges ellentéteket.
- Csak asztali terv: ekkor csak az asztal számát kell megadnod ültetéskor a vendégeknek, és valakit fel kell kérned az étteremben, hogy az érkezőket irányba igazítsa.
- Informális: a vendégeknek (egy-két csoporttól) eltekintve szabad mozgást hagysz.

 

Tradíciók

Magyarországon számtalan hagyomány van, melyet hellyel-közzel meg is tartanak a mai napig, már ami a lakodalmat illeti. Létezik azonban máig népszerű szokás is, mely közel sem számít hungarikumnak, mégis a 19. század óta tartja magát, és a tévhittel ellentétben Angliából származik. Ez pedig a valami régi-valami új-valami kék-valami kölcsönvett négyes egysége. A régi, értelemszerűen a pár korábbi barátait szimbolizálja, az új a házasok reményét az elkövetkezendő boldog közös életre. Kölcsönvenni a menyasszonynak kell egy tárgyat, a saját családjától, melyet köteles visszaadni, különben nem lesz szerencséje. A kék pedig a szeretetet és a hűséget szimbolizálja. A magyar (és egyéb) esküvői hagyományokról a következő napokban még szót ejtünk oldalunkon.

 

Amit soha ne tegyél

Az egyik legkényesebb pont – mint azt már fent futólag említettük – az ültetés. Ha szeretnéd elkerülni a kínos csendeket, akkor például exeket nem ültetsz egymás mellé. De ugyanígy tartózkodj a rossz kapcsolatot ápoló rokonok közelségétől is.

Az egyedülállóknak is nehéz helyet találni, mert gondolj csak bele, hogyha egymás mellé kerülnek, akkor, ritka kivételektől eltekintve, még elveszettebbnek és szerencsétlenebbnek érzik majd magukat. Ám, ha boldog párok mellé kerülnek, akkor is valószínűsíthető ez a helyzet. Egyet tehetsz: amennyiben van közös baráti körötök melléjük ülteted.

A gyerekek, mint már megannyiszor, legalább annyi örömet okozhatnak, mint fejfájást. A lagzin például hamar elronthatja sokak kedvét, ha unatkozó tiniket lát. Pedig, ha a gyerekeket külön ülteted, és őt is odasorolod, akkor fuccs a jó kedvének. Hisz ő bár még vagy már nem felnőtt, de közéjük sorolja magát. Célozd meg a fiatal felnőttek asztalát, ha helyet keresel nekik.

És még egy: a jófejségnek is van határa! Ez a ti esküvőtök, nem a vendégeké, tehát ők semmiképpen sem szólhatnak bele az ültetési rendbe (se!).

 

SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL