KÖZÉRZET

Intimkérdések

Szerző:
Szabó Anna
Megszületünk nőként, aztán hiába telik el pár évtized, még mindig nem vesszük komolyan, ha csíp a vizelet, ha viszket, vagy ha rendszeresen kipattogunk odalent…


Pedig mindenkinél megjelennek ezek a tünetek életében legalább egyszer, amivel célszerű lenne orvoshoz fordulni. Bármennyire is magától értetődőek a következő sorokban leírt női (és helyenként férfi) bajok, nem lehet elégszer beszélni róluk. Legtöbbjük akár meddőséget okozhat, vagy kórházi kezelést kíván, persze mindezt amellett, hogy megnehezíti a mindennapos komfortérzetünket.

 

Pattanások az alfeleden

A fenéken – beleértve a nemi szerveket is – megjelenő nagyméretű, fájdalmas pattanások egyre több nő életét keseríti meg. Ennek oka nem örökletes hajlam, a tévhittel ellentétben nem is a tisztálkodás hiánya, hanem a szőrszálak visszanövése okozza. A fenék esetében a kiváltó ok többnyire a túl sok ülőmunka, ami ellen sok mindent nem tehetsz, legfeljebb, ha félkemény szivaccsal párnázod ki a széked, vagy többet állsz fel, és több levegővételnyi szünetet tartasz.

Azonban, ha mindez már a hasadon, sőt az arcodon is jelentkezik nőként, akkor fordulj orvoshoz, mert a háttérben hormonális zavar állhat. Ez pedig már elsősorban nem esztétikai, hanem egészségügyi problémára utalhat, ami hosszútávon súlyos szövődményeket, fogamzási problémákat vonhat maga után.

 

Itt is viszket, ott is viszket

Ha majd megőrülsz attól, hogy folyamatosan viszket az üleped, akkor nem feltétlenül az a jó megoldás, ha állandóan szaladsz mosakodni. Természetesen a rendszeres tisztálkodás az egészség elengedhetetlen része, de ha felborítod a nemi szerved PH-egyensúlyát, akkor a helyzet csak súlyosbodik. Az egyensúly hiányán kívül azonban számolnod kell egyéb, kellemetlen betegségekkel is. A leggyakoribb oka – amivel sajnos minden nő találkozik legalább egyszer az életben – a hüvelyi gombafertőzés. Azért is érdemes inkább orvoshoz fordulnod, mint önkezelésbe kezdened, mert akár a kórházi kezelésig is eljuthatsz legrosszabb esetben.

A hüvelyi gombafertőzésnek heveny és krónikus kiújuló formája különíthető el. Krónikusan kiújulónak akkor nevezhetjük, ha egy év során legalább négyszer diagnosztizálják, laboratóriumi módszerrel. Jó, ha tudod, hogy a normál flóra részének tekinthető gombák is fertőzést okozhatnak, méghozzá akkor, ha nagy számban elszaporodnak. Ezt az immunvédekezés gyengülése válthatja ki, a normál hüvelyi baktériumflóra egyensúlyának megbomlásával.

 

Ha csíp és éget a vizelet

Ugyan mindenki felfázásnak hívja, de ez a fajta meghűlés csak egy út a hólyag és a húgyút fertőzéséhez. Ezt pedig nem a hideg idő okozza, hanem gombák és baktériumok, melyek számtalan úton-módon támadnak: uszoda vízén, vécéülökén, nem megfelelő tisztálkodáson, szexen... stb. keresztül. Elsődleges tünete a gyakori pisilés, többnyire fájdalommal együtt, de súlyosabb esetben alhasi fájdalom és véres vizeletürítés is jelentkezhet. Azért is szükséges a gyors orvosi segítség, mert legrosszabb esetben szövődmények alakulhatnak ki, mely során a kismedence, a vese is megbetegedhet.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL