UTAZÁS

Egyiptomi sziklatemplom hazánkban?

Szerző:
Szabó Anna
Sopron környékének egyik legérdekesebb kirándulóhelye Fertőrákos. A kőfejtőben többek között egyiptomi sziklatemplomokra emlékeztető föld alatti csarnokra bukkanhatunk, a közeli erdő pedig egy ősi misztériumvallás szentélyét rejti.

 

Nemcsak a település, de egész Magyarország különlegességének számít a Fertőrákoson található hatalmas mészkőfejtő. Már az ókorban is folyt itt kőfejtés, mely során messzire behatoltak a domb oldalába, és az egyiptomi sziklatemplomok sejtelmes világát idéző barlangjáratokat vájtak ki. A több mint tíz méter magas falakat, a grandiózus oszlopokat, a kőbánya első termeit még a római rabszolgák vájták ki.

Ősmaradványok a falakban


Mintegy 20 millió évvel ezelőtt, a földtani múlt miocénnek nevezett korszakában még a Pannon őstenger borította ezt a területet. A nagy mélységben kivájt egykori kőbánya csarnokainak a fala mintegy naplóként tárja elénk az elmúlt évmilliók geológiai történéseinek egy-egy szakaszát. Ha jobban körülnézünk a kőfejtőben, és szemügyre vesszük a kőzetdarabokat, lépten-nyomon feltűnnek különböző tengeri állatok és növények maradványai, amelyek között rengeteg tengeri algát, mészkőbe zárt tengeri sün-, és halmaradványokat találhatunk. Ez utóbbiak közül különösen a cápák elhullajtott, szürke színű fogai tesznek számot érdeklődésre, ugyanis ezek a fogak az igen nagy ellenálló képességük következtében gyakran megőrizték eredeti állapotukat.


Az itt található fajok többsége ősmaradvány, melyek már nem élnek a mai tengerekben. Ezek a régészeti szempontból igen értékes mészvázak mintegy márkajelzéssel látják el a Fertőrákosról származó mészkövet. Sopronban és környékén bármerre is járunk, a középületek falában felismerhetjük az ősmaradványokat. A soproni Szent Mihály templom, és a Bécsi Stephansdom, valamint a Művészettörténeti és a Természettudományi Múzeum is ebből a kőből épült.

A különös akusztikájú barlangszínház


Az évszázadokon át tartó bányaművelés után hatalmas katlan, és a felszín alatt gigantikus termek labirintusa maradt vissza. A kialakult 10-12 m magas kitűnő akusztikájú barlangban színház működik, melynek nyári fesztivál sorozata kivételes élményt jelent. A fertőrákosi kőfejtőben minden nyáron klasszikus és világzenei hangversenyt rendeznek. A sziklacsarnok hangulata lenyűgöző, a kőfejtő tetejéről pedig impozáns látványban van része az ide látogatóknak. Látszik innen Sopron városa, és az egész Fertő-tó.


Egy ősi misztériumvallás szentélye


A Fertőrákos melletti erdőben egy újabb kuriózum vár ránk. Magyarország egyedülálló látványossága, a Mithras-szentély, mely egy titokzatos perzsa misztériumvallás emlékét őrzi. A közel két évezrede sziklába vájt templomot, a római provinciát védő perzsa katonák építették. A titokzatos keleti misztériumvallás hívei kétezer évvel ezelőtt itt mutatták be áldozataikat Mithras Napistennek. A fertőrákosi mészkőbe faragott színes dombormű kozmikus üzenetet közvetít a mágusok idejéből. A föld alatti templomot érdekes élményjárművekkel, városnéző kisvonattal, elektromos busszal vagy elektromos kisautóval lehet megközelíteni a Fertő-Hanság Nemzeti Park szervezésében.



Fotók:
vendegvaro.hu, orszagjaras.net, fertorakos.hu, mithras.hu


 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL