FOGYÓKÚRA

Vacsorára csak salátát!

Szerző:
Szabó Anna
Ha nehezen tudod betartani a szigorú fogyókúrás étrendeket, akkor próbáld ki a „vacsorára csak salátát” elvet, ami hatékony, mégsem nehéz betartani.

 

A fogyókúrázók jelentős hányada küzd azzal a problémával, hogy az egész napos ételmegvonás hatására estére elszakad a húr, és bőségesen pótolja a „veszteséget”. Ez a lehető legrosszabb megoldás, hiszen az rakódik le legkönnyebben zsírpárnáinkra, amit késő délután, vagy este eszünk meg. Ezt a balesetet úgy tudjuk megelőzni, hogy soha nem hagyjuk ki a vacsorát, hiszen főétkezésnek számít, a fogyást pedig úgy tehetjük mégis hatékonnyá, ha kivétel nélkül minden este salátával fejezzük be a napot. Ennek a módszernek nincs semmi más kritériuma, csak arra kell ügyelni, hogy a napi kalória bevitel ne haladja meg az 1000-1200 kalóriát.


A diéta leírása


Ahhoz, hogy a napi 1000-1200 kalóriát ne lépjük át, reggelire fogyasszunk teljes kiőrlésű kenyeret, és sovány tejterméket, ebédre sovány húsokat, nyers, grillezett, vagy párolt zöldségekkel, barna rizst és sok gyümölcsöt. Ha a napi háromszori étkezést választjuk, akkor a vacsorára salátán kívül már ne fogyasszunk mást, ha pedig a napi ötszöri étkezést választjuk, akkor az utolsó két étkezésnek kell salátából állnia. A salátához egy szelet teljes kiőrlésű lisztből készült pirítóst el lehet fogyasztani. A diéta során a szervezet feltöltődik vitaminokkal, ezért ez a módszer hosszútávon is folytatható. A fogyókúra ideje alatt naponta igyunk meg legalább 2 liter folyadékot (ásványvizet, gyógy-illetve gyümölcsteát).


Receptek


1. nap vacsora


Görög parasztsaláta
1 nagy fej hagyma, 1 közepes salátauborka, egy fej saláta, 12-15 szem fekete olajbogyó, 1 ek. borecet, 1 ek. olívaolaj, bors, só, 10 dkg Feta sajt.

A salátát megmossuk, és leveleit féltenyérnyi darabokra tépkedjük. A hámozott uborkát felkockázzuk és összekeverjük az olajból, az ecetből, sóból és borsból álló lével, valamint az olajbogyókkal. Végül belekeverjük a felkockázott sajtot. A hagymát pedig felkarikázzuk és rászórjuk a saláta tetejére.


2. nap vacsora


Juhsajtos uborkasaláta
2 salátauborka, 10 dkg sós juhsajt, 12 ek. olívaolaj, 12 fekete olajbogyó, 3 ág menta, őrölt feketebors.

Az uborkákat megmossuk, és a legyalulás előtt a héját csíkosra díszítjük, majd 2-3 mm-es szeletekre gyaluljuk. Összekeverjük a többi hozzávalóval, majd olajbogyókkal díszítjük.


3. nap vacsora


Mediterrán tésztasaláta
10 dkg szalagtészta, 4 dkg főtt garnéla, 3 dkg szárított paradicsom, 2-2 ek. fekete és zöld olajbogyó, 3 ek. olívaolaj, 1 ek. metélőhagyma (vágott), 2 ek. balzsamecet, só, bors, cukor.

A szalagtésztát megfőzzük, majd hideg vízzel leöblítjük, és hűlni hagyjuk. Az olívaolajból, a balzsamecetből, sóból, borsból, kevés cukorból és a metélőhagymából egy öntetet készítünk. A paradicsomot csíkokra vágjuk. Lazán átkeverjük a tésztát a paradicsommal, a garnélával és az olajbogyókkal, majd meglocsoljuk az öntettel.


4. nap vacsora


Camembert saláta szőlővel
20 dkg camembert, 20 dkg szőlő, 1 tubus majonéz, 2 dkg mandula, csipetnyi só, késhegynyi fehérbors, 1 ek. porcukor.

A szőlőt megmossuk, a sajtot 1x1 cm-es kockákra vágjuk, és egy mély tálba tesszük. A mandulát apróra vagdaljuk és összekeverjük egy kis porcukorral. A cukrozott mandulát a tálba tesszük, belekeverjük a majonézt, sózzuk, borsozzuk, és jól behűtjük.


5. nap vacsora


Török burgonyasaláta
Fél kg burgonya, 1 kis fej hagyma, 1 salátauborka, 1 ek. olívaolaj, 1/2 ek. ecet, 1/2 ek. citromlé, 1 ek. mustár, 1 ek. majonéz, 1/2 csomó petrezselyemzöld, só, bors.

A hámozott burgonyát sós vízben puhára főzzük. Az olívaolajat, ecetet, citromlevet, mustárt, sót és borsot jól összekeverjük és elvegyítjük a forró burgonyával. A hagymát felkarikázzuk, az uborkát kis kockákra vágjuk, a petrezselymet pedig felaprítjuk. Összekeverjük az összes hozzávalót és behűtjük.

6. nap vacsora

Capresesaláta
Fél kg szép, érett paradicsom, 25 dkg mozzarellasajt, olívaolaj, bazsalikom, 5 szem kapribogyó (finomra vágva), só, bors, oregano.

A sajtot (lehetőleg a bivalytejből készült bufala fajtájút) vékony szeletekre vágjuk. A paradicsomból egy csokrot formázunk (úgy vágjuk fel, hogy a szárrésze még összetartsa). Az így keletkezett résekbe dugjuk a sajtszeleteket. Az olajból, bazsalikomból, oregánóból, kapriból, sóból és borsból öntetet készítünk, majd a paradicsomokra öntjük.

7. nap vacsora


Cézár saláta
20 dkg csirkemell filé, fél fej saláta, 25 dkg uborka, 25 dkg paradicsom, 1 dl tejszín, 1 dl ezersziget salátaöntet, 1 dl tejföl, kevés olívaolaj, 5 dkg sovány trappista sajt, só, szárnyas fűszerkeverék.

A csirkemellfilét csíkokra vágjuk, sóval, szárnyas fűszerrel meghintjük, és 2 dkg olívaolajon átsütjük, majd egy kis víz hozzáadásával megpároljuk. Közben a tányérok aljára teszünk 2-3 salátalevelet, a cikkekre vágott paradicsomot, a csíkokra szelt uborkát.Elosztjuk rajta a csirkehúst, és leöntjük a tejszínből, ezersziget salátaöntetből és tejfölből álló öntettel, melybe belekeverünk egy kevés olívaolajat és ízlés szerint egy kis sót. Tálaláskor a tetejét egy kevés sajttal megszórjuk.

 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL