Anya csak egy van


Nehéz feladat elé állítják az embert, ha az édesanyjáról vagy éppen az anyaságról kell írni. Ha meg akarnám spórolni a munkát, egyszerűen csak Kosztolányit idézném, miszerint „Az én édesanyám nagyon jó asszony – többet tudok róla mondani: de lehet-e többet mondani valakiről, mint azt, hogy jó?”. Ezen a ponton megáll a tudomány, érzelmekkel teli gondolatok és emlékek tolulnak a fejembe.

Bizonyára nem vagyok egyedül azzal az állandó visszás érzéssel, hogy soha nem lehetek olyan jó anya, mint ő, és mégsem szeretném elkövetni ugyanazokat a hibákat, mint ő. Őszintének lenni magunkhoz a legnehezebb, és hiába mondják az okosok, hogy a felnőtté válás elengedhetetlen része, felismerni szüleink halandóságát és hibáit, sőt elfogadni és becsülni ezekkel együtt is őket. És még döbbenetesebb az élmény, mikor magunkban rájuk ismerünk. Mikor minden gesztusunk, tettünk a semmiből előtörve mégis rájuk emlékeztet. Édesanyámmal együtt ugyanabból az egyszerre törékeny és erős, gyarló és önzetlen anyagból lettünk gyúrva. Akarjuk vagy sem. Mindig azt mondja, nem rá hasonlítok: „Pont olyan akaratos vagy, mint nagyanyád!” – és a legszebb az egészben, hogy közben kaján büszkeség csillog a szemében. Pedig, ha tudná!

Nem ismerek nála keményebb embert a földkerekségen! Az állandó mosoly és szeretet mögött olyan erő lakozik, melyet a gyerekein kívül nem ismer talán senki. Elvein mégis nehéz kiigazodni, ahogy egy katolikus elveken felnőtt, liberális, független hatvanas nőjén szinte lehetetlen. Mindig meglep eszmefuttatásaival és éleslátásával, és tudom, én csak hasonlíthatok rá, de olyan, mint ő nem leszek soha. Mert belőle csak egy van.

Egyszer elérkezik az idő, mikor én is édesanyává válhatok. Már az eljövendő is egyszerre tölt el félelemmel és simogató melegséggel. Hiába próbálják meg oly sokan az anyaságot egy könnyed rózsaszín cukormázzal bevonni, embert próbáló feladat ez óriási felelősséggel megspékelve! Sokunkat – érthető okokból – megijeszt. Mi másról szólhatna hát májusi kiemelt összeállításunk, mint az anyaságról?! Igyekszünk a legjobb tudásunk szerint mindenkinek segítséget nyújtani írásainkkal. Gyere, tarts velünk, járd be velünk együtt ezt az egyedülálló utat!

Vetró Rita, főszerkesztő
és a Női Portál – A Nők birodalmának csapata


 

SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL