KÖZÉRZET

Természetes módszerek vércukrod alacsonyan tartásához

Szerző:
Szabó Anna
Tapasztaltad már, hogy egyik pillanatról a másikra hirtelen nagyon fáradt vagy ideges leszel, netán mindkettő egyszerre? Ez a legtöbb esetben az alacsony vércukorszintedből adódhat.


A vércukor szinten tartása többek között azért fontos, mert kihat az egész közérzetre, és hosszú távon az ingadozása, alacsony- vagy túl magas szintje súlyos betegségekhez vezethet. Egy-két kockányi csokoládé megemeli ugyan, de csak átmenetileg. A szervezet hamarosan újabb adag édességet követel magának.

A glükóz vagy a vércukor szintet méri, melynek segítségével könnyen megállapítható, hogy van-e cukorbetegséged vagy veszélyben vagy-e. 100 mg/dl fölötti eredmény azt jelzi, hogy elő-cukorbetegséged van, vagyis a szint magasabb a normálnál, de nem elég magas ahhoz, hogy a betegséget diagnosztizálják.

A jó hír: a kutatások igazolták, ha tudatában vagy az elő-cukorbetegségnek, segíthet megakadályozni a valódi betegség kialakulását. A 126 mg/dl vagy a feletti eredmény 1-es vagy 2-es cukorbetegséget mutat, mellyel azonnali orvosi kezelésre van szükséged.

Az ideális vércukorszint:

80 mg/dl-től
100 mg/dl-ig

Mit jelent ez?
A glükóz szintet méri a szervezetedben rögtön alvás után vagy étkezés után nyolc órával

Összességében tehát elmondhatjuk, hogy a vércukor szinten tartása nem egy rövid távú cél, nem kecsegtet gyors eredménnyel: egyrészt a cukorbetegségben szenvedőknek állandó figyelmet igényel vércukruk szinten tartása; másrészt az egészségeseknek (még inkább annak hitteknek) viszont nem árt észben tartaniuk, hogy ez az alattomos betegség nagyjából tíz év alatt alakul ki, és többnyire a beteg életmódja tehető érte felelőssé. Gondolkozz el ezen a tényen!

 

Szénhidrátra márpedig szükséged van

A szénhidrát, mint a zsír és a fehérje, szervezeted éltető tápanyaga, megtalálható étel- és italféleségekben egyaránt. Amikor szénhidrátot fogyasztasz, miután megemésztette szervezeted, glükózt juttat a véráramodba, biztosítva az energiát egész testednek, beleértve a belső szerveidet, agyadat, izmaidat. Ebből következően tény, hogyha nincs szénhidrát, nincs az emberi szervezet legfőbb energiaforrása, a glükóz.

 

Top 5 tipp

1. Első: reggeli

Legtöbbünk hajlamos elbliccelni az ébredés utáni főétkezést, a reggelit. Pedig akárhonnan is nézzük ez a legfontosabb étkezésünk. Feltölti az agyat a legfontosabb tápanyagokkal, lökésszerűen beindítja a lelassult anyagcserét, és végül, de nem utolsó sorban visszaállítja az éjszaka lemerült vércukor-szintet. Törekedj elsősorban a bőséges fehérje és magas rosttartalmú reggelire

 

2. Finomított élelmiszerek: STOP!

Bármennyire elcsépelt, hogy kerülni ki kell a finomított élelmiszereket, mi is csak erre tudunk bíztatni. Egyszerűen azért káros az egészségedre, mert nagyon kevés emésztést kívánnak meg a szervezetedtől, és túl gyorsan megemelkedik vércukorszinted, ennek lecsökkentésére a hasnyálmirigyed nagy mennyiségű inzulint juttat a véredbe. Miután ez megtörtént, hirtelen újból, sőt a korábbinál jobban visszaesik vércukorszinted. Az ínycsiklandozó finomított élelmiszereket az ördögi kör fenntartásával együtt fogyasztod nap, mint nap.

 

3. Gyakran keveset

Ahhoz, hogy egész nap bírd energiával sokszor kellene keveset enned. De semmiképpen sem egy kis péksüteményt, csokoládét, kekszet… stb., hanem főként zöldséget és gyümölcsöt. Annak ellenére, hogy nem vagyunk híján a finomabbnál finomabb zöldségeknek, elég kevesen fogyasztják őket. Ennek fő oka talán az lehet, hogy nincs elég vonzó formában tálalva a reklámokban, és egyre kevésbé ismerik, milyen változatosan és finoman készíthetőek el valójában. Pedig ideális esetben naponta 4-5-ször kellene fogyasztanunk belőle, a főétkezés részeként, valamint a két étkezés közötti időszakban is.

 

4. Mozgásra fel!

Már-már unásig ismételgetjük, de valóban szinte az utolsó pillanatban vagy, ha a bikini-szezonra szeretnél ismét formába lendülni, ami rendszeres testmozgás nélkül elképzelhetetlen. Persze ez függ attól is, mennyit szedtél fel az elmúlt időszakban. És, hogy kapcsolódik ez a vércukorszintedhez? Úgy, hogy a rendszeres mozgás nemcsak izomzatot fejleszt, hanem hormonális hatásánál fogva rendkívül jótékony hatással van az anyagcserédre, hatékonyan kordában tartja vércukorszintedet. Mielőtt megriadnál: senkit sem bíztatunk az élsportokra, ehelyett inkább a mindennapos gimnasztikára, és az egyéni teljesítőképességéhez igazított, kitartást növelő mozgásformákra.

 

5. Egy kis segítség mindig jól jön

Mint már megszokhattátok mindig ajánlunk valamilyen étrend-kiegészítőként szedhető vagy természetes formában magadhoz vehető vitamint és ásványi anyagot egészséged megőrzésére. Most sincs ez másként, hisz az egészség-megelőzésben még mindig ezek a mikrotápanyagok a leghatékonyabbak. Azonban nagy baj esetén, vagyis inzulinhiánykor, ezek sem pótolják az inzulint.

A cink amellett, hogy a második legnagyobb mennyiségű mikroelem a szervezetedben, hozzájárul a hasnyálmirigy inzulintermeléséhez, és az inzulin hatékony működéséhez. Az inzulin hatékonyságához pedig a króm segíthet hozzá, ezért főként az inzulinérzékenység csökkenésekor jut neki fontos szerep.

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL