LELKIPATIKA

Az utolsó lecke, amit Buddha hátrahagyott az emberiségnek, mielőtt meghalt

Mindannyian tisztában vagyunk azzal, hogy a buddhizmus alapjait a híres Buddha fektette le. Buddha, kinek a neve annyit jelent „felébredt”, élete során rengeteg tanítást adott át követőinek. Bizonyos források szerint körülbelül három hónappal a halála előtt megszólította a tanítványait és azt állította, hogy 45 évig volt velük.

Azt mondta nekik, hogy meg kell tanulniuk a prédikációit, gyakorolniuk és őrizniük kell őket, és elmondaniuk a többi embernek, hogy az ő jólétüket is szolgálhassa. Buddha mindig arra unszolta a szerzeteseit, hogy erényesek és tudatosak legyenek. Aki türelmesen követi a Tanítást, ki fog tudni lépni a halál és a születés körforgásából és így véget érnek a szenvedései.

A személyes segítője, Ananda, elég bátor volt ahhoz, hogy megkérdezze mesterét, hogy mi fog következni, ha Buddha meghal. Erre ő azt válaszolta, hogy az Igazságot megkülönböztetés nélkül hirdette, a Tanításában nincs helye ökölbe szorított kezeknek. Hozzátette, hogy rengeteg ember gondolja majd, hogy a Mester szavai ezzel nemsokára megszűnnek majd. Ezek az emberek így tényleg el is veszítik a Mesterüket. Buddha biztosította a tanítványait, hogy ne tápláljanak ilyen gondolatokat, mert, ha ő eltávozik közülük, a Tanítás lesz majd az új Mester. 

Elmondta, hogy nem állt szándékában a rend vezetése és nem akarta, hogy a rend alárendelt helyzetben legyen hozzá képest. Valójában kihangsúlyozta, hogy számára elérkeztek az utolsó napok, a testét egy elhasznált kocsihoz hasonlította. Tisztázta a tanítványaival, hogy neki kell a saját lámpásának és menedékének lenni, nem kereshet más búvóhelyet.

Elmondta nekik, hogy ők se keressenek más oltalmat az Igazságon kívül. 

Buddha 80. születésnapján elhunyt anélkül, hogy bármilyen természetfeletti képességet mutatott volna. Az egyik tanítványának megjegyzése: 

“Minden elpusztul egyszer—minden élőlénynek egyszer el kell hagynia a szilárd testét. Igen, még a Mesternek is, mint Ő, az utolérhetetlen lénynek, aki hatalmas a Bölcsességben és Megvilágosodásban, neki is meg kell halnia.”

Buddha utolsó üzenete a következő volt: 

“Ha én már nem leszek, a Tanításom legyen a Mesteretek és Vezetőtök.”

Végezetül, Buddha búcsú szavai voltak az utolsó leckéje: 

“Appamadena Sampadetha Vaya Dhamma Sankhara,”

Fordítás: “Dolgozzatok, szorgalmasan. Az anyagi dolgok múlandók.”
 

Szólj hozzá Te is !
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL