KÖZÉRZET

A pajzsmirigy rendellenesség 12 fő tünete

Szerző:
Szabó Anna
A legtöbbször, amikor valami furát érzünk magunkon, egyszerűen félvállról vesszük, és azt mondjuk: óh, ez csak egy kis megfázás, allergia, semmiség az egész. Néha ez igaz is. Ám gyakrabban ezek a tünetek bizony akár komolyabb egészségügyi problémákra is utalhatnak, ezért érdemes odafigyelni a test jelzéseire, mert elképzelhető, hogy az alábbi tünetek hátterében esetleg pajzsmirigybetegség áll.

Bár ez csak egy aprócska mirigy a torok közelében, ez termeli a pajzsmirigy hormont (TH), ami felelős az anyagcsere és a hőmérséklet szabályozásáért és a szívverésért.

Ha a pajzsmirigy valami miatt elkezd nem megfelelően funkcionálni, két eset lehetséges: vagy túl aktív lesz, azaz túl sok hormont termel, vagy éppen ellenkezőleg, alulműködik és túl kevés hormon termelődik.

Amennyiben szeretnéd tudni, hogy ez ügyben veled mi a helyzet, olvasd el az alábbi tüneteket, amik a pajzsmirigy megbetegedésére utalnak.

Hogyan néz ki a pajzsmirigy?

A pajzsmirigy a nyak elülső részén, a torok alatt helyezkedik el, és pillangó alakja van, ahogy a kép is mutatja. Igazán nehéz elhinni, hogy egy ilyen aprócska mirigynek ekkora hatása van a szervezetedre.

Ha a pajzsmirigy túlműködik, azaz túl sok pajzsmirigy hormon termelődik, akkor kezdődő hyperthyreosisról beszélünk.

Ellenkező esetben, amikor pedig alulműködik, azaz túl kevés pajzsmirigy hormont termel, kezdődő hypothyreosisról van szó.

{KEPGALERIA}

közérzet egészség
Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL