| Iszlám | (921 hozzászólás) |
| «« elejére | « előző | következő » | végére »» |
| niloofar (Topikindító) | 2007-10-28 22:06:26 |
| Sziasztok! Akik már hallottak az iszlám vallás szépségeiről,és érdekli ,vagy csupán kiváncsi,írjatok bátran! de szívesen válaszolok Iránnal kapcsolatos kérdésekre is. Kérlek szépen hogy, csak azok írjanak akik nem muszlimellenesek,köszi. szép napot. |
| Lilian. | 2010-03-09 20:27:11 | (920) |
Az eredendő bűn nem azt jelenti, hogy a gyermek gonosz. Azt jelenti, hogy létrejön a jó és a rossz, megszakad az egység, létrejön a kettőség. Azért hívják bűnbeesésnek, mert az emebr megszegi Isten parancsát, eszik a tudás fájából. Ettől a pillanattól kezdve a tökéletesség állapota megszűnik, az embere bele esik ebbe a kettősségbe jó-rossz küzdelmébe. Ebbe a kettőségbe, ahogy írtam, mindenki benne van. A hívő az egység felé törekszik gyakorlásával. A szavakon nem érdemes lovagolni, a magyar nyelv nagyon gazdag és árnyalt. Egyébként az , hogy "eredendő bűn", ilyen formában nincs is benn a Bibliában. A bűnt lehet, hogy némely hitoktató asszonyinak tudja be, a Biblia egyáltalán nem azt mondja: a kígyónak: "Mivel ezt tetted, átkozott légy minden állat és minden mezei vad közt".. az asszonynak: "megnövelem terhességed fájdalmát, fájdalommal szülöd gyermeked, mégis vágyakozol férjed után, ő pedig uralkodni fog rajtad"
és a férfinak: mivel hallgattál a feleséged szavára és ettél arról a fáról, amelyről azt parancsoltam, hogy ne egyél, legyen a föld átkozott miattad, fáradtsággal élj belőle egész életedben. ..Arcod verejtékével eszed a kenyeret, míg visszatérsz a földbe, mert abból vétettél" Tehát, mind a hármat "megbünteti". Ettől eltérő magyarázatok nem a Bibliáról szólnak. |
| Előzmény: almira - 2010-03-09 10:24:48 |
| niloofar | 2010-03-09 19:27:20 | (919) |
Béke Mindenkivel! Valóban a gyerekek nagyon rosszak tudnak lenni,de nem azért mert bennük van gonosz,ez nagyon erős kifejezés,hanem mivel ők még gyengék,a sátán pedig mindíg a gyengéket keríti hatalmába így sugallja nekik a rosszat ami a szülőkből haragot veszekedést vát ki.Ennek a sátán örül.A másik pedig hogy mindenújszülöttet a sátán megérint..
Azonbn Allah ne adja,ha csecsemő vagy kisgyerek meghal egyenesen megy a paradicsomba.. |
| Előzmény: abanyik - 2010-03-09 17:31:20 |
| abanyik | 2010-03-09 17:31:20 | (918) |
Sziasztok! Az eredendő bűnről szeretném elmondani az én álláspontomat. Ha megnézel egy újszülöttet senki nem tanítja, hogy sírva kérjen enni, vagy inni, a kisdedeket senki nem tanítja az ellenkezésre, a hisztire (sok gyerek ájulásig hisztizik, rosszullétig). a gyermekeket senki nem tanítja hazudni, lopni, egymást megalázni, manipulálni a másik személyt. ezek velük születnek.(az igaz, hogy kamaszkorban sokat átvesznek társaiktól, de ezek alapvetően mindenkiben megvannak.) Ettől még nem a gyermek lesz gonosz, de igenis bennük van és egy szülő hatalmas felelőssége ezeket a rossz dolgokat kinevelni belőle, megmutatni a helyes gondolkodásmódot, megtanítani, hogyan kérje ela másiktól a játékot és ne verekedéssel vegye el.stb.. Természetesen a helyes példamutatás az életünkkel nagyon fontos. Ha megnézed a családokat a mostani "világban" észreveszed a különbséget, hogy melyik gyermek él az "eredendő bűnével" és melyik gyermeket tanították szüleik a helyes megoldásokra. Sok család nem is tudja, hogy hogyan taníthatná gyermekét és sok családban a munka, a válás miatt nem is jut idő sajnos a gyerekekre. Az ilyen családokban nagyon gyakran előfordulnak a drogok, az alkohol, a dohányzás, mert ezek divatosak és vagánnyá tesznek ( ezt gondolják a gyerekek.). Nem kapják meg a helyes értékrendet sem a szülők, sem a gyermekek.sok esetben nem is hallanak megoldásról a családok. Nagyon sok fiatal 11-12 évesen már ismeri a házas élet titkait és ennek sokszor a lányok "látják kárát", itt főleg abortuszra gondolok. Mindezt azért, mert nem kaptak megfelelő jó irányt az életük korbeli fordulópontjain. Számomra a Biblia mind a három gyermekem korának megfelelő és személyiségének megfelelő nevelési irányt mutat.
|
| ankhesenaton | 2010-03-09 12:04:49 | (917) |
A Biblia történelmi háttér nélkül is érthető, az események pontos kronológiai sorrendben követik egymást. A történelem csak alátámasztása (úgymond tudományos, kézzel fogható bizonyítéka mindannak amit a Biblia tartalmaz). Kíváncsian várom a többi felvetésemre a válaszod. Habár mint már írtam, vannak olyan dolgok amikkel nem kell tudósokhoz fordulni, mert az elemi biológia törvényeinek mondd ellent. Több kutatás már ahhoz kell, hogy maximum azt meg lehessen vizsgálni, melyik ókori tudóstól ered az elmélet. A meditációval kapcsolatban: minden imának ez a hatása. Statisztikák kimutatták, hogy azok a keresztények akik gyakorolják hitüket és rendszeresen elvégzik pl. a szentgyónást, szinte soha nem fordulnak pszichológushoz. Jézus is erre tanít a Bibliában, hogy nekünk van szükségünk arra, hogy elcsendesedjünk és imádkozzunk, nap mint nap és ezért kell megszentelni a hetedik napot is. Minderre nem Istennek, hanem nekünk embereknek, a pszichénknek, a testünknek van szüksége. Ugyanerre alapoz a keleti filózófia is a meditáció és jóga tanával. Ez meg többezer évvel az iszlám előtt alakult ki. Egy másik aspektus: nagyon is logikusnak tűnik, hogy egy csomó minden a napi életünket hivatott könnyíteni (akár a Tóráról, akár a Bibliáról, akár a Koránról beszélünk), hisz ez Isten célja a törvénnyel. Ezek a pozitívumok nagyon gyakran mindhárom vallásban fellelhetők, hisz végtére egy tőről fakadnak. De ezeket nem veszi észre senki amíg csak látszat-hívő. Épp ezért van az, hogy sokan csak meg- ill. át-térésük után tapasztálják meg mindezt.
|
| Előzmény: almira - 2010-03-09 10:48:03 |
| almira | 2010-03-09 10:48:03 | (916) |
Én úgy tudtam, hogy Bibliamagyarázók is vannak, és azért vannak a misék is, mert ott a pap vagy a lelkész a bibliából idéz, és meg is magyarázza azt. Pontosan azért vannak nálunk is Korán magyarázók, mert pontosan kell tudni a történelmi hátteret is,és még nagyon sok minden mást. De aki igazán a szívéből hisz, aki megnyílik Istennek és az ő Prófétáinak, azoknak nem okoz gondot a Korán értelmezése. Csak hinni kell. Én hiába olvasom át újra meg újra a részeket, nem találok olyan dolgot, amire tudományosan rácáfoltak volna. De nem akarok a szavaimmal a levegőbe dobálózni, úgyhogy pontos bizonyítékokat, tudósokat és tanulmányokat fogok hozni a szúrákkal együtt, mert ezek így csak üres szavak. Annak meg nem tehetem ki sem a Koránt, sem az iszlámot, hogy olyasmiről írjak, amiről nincs tudomásom, és nem tudom semmivel sem alátámasztani. Tegnap már találtam jó sok dolgot, amerikai tudósoktól elkezdve, angol tanulmányokig, akik még csak nem is muszlimok, nehogy azt mond, hogy elfogultak. Úgyhogy legközelebb akkor jövök vissza, amikor már mindent alá tudok támasztani. Kigyűjtöm őket, és beszúrom ide. :-) Egyébként nemrég olvastam az interneten, hogy Nyugat-Európában egyre jobban szorgalmazzák a meditációt, mert a mai világban nagy a rohanás, és teljesen rámegy az ember egészsége, mind szellemileg, mind fizikailag romlik az állapota, így szükséges a napi szintű meditáció. És a lényeg, hogy nagyon kiemelték a muszlimok imádkozásait, ugyanis napi 5ször néhány percet úgy töltenek el, hogy nem csak, hogy mozognak ima közben, hanem teljesen kizárják a külvilágot,csakis Istenre koncetrálnak, ezáltal szellemük és testük is megpihen. Persze mivel ezt a cikket nem muszlimok írták, ezért ők meditációkat ajánlottak, csak nekem ismét megleptést okozott, hogy Isten mennyire tudja, hogy mi miért jó az embereknek, mi meg mindig megkérdőjelezzük azt, ahelyett, hogy végre belátnánk, hogy mi kevesek vagyunk ehhez.És maguk a szakemberek is leírták, hogy a muszlimok imái milyen jelentőségteljesek, mégsem látnak tovább a saját orruknál. Persze az imáinknak más nagyobb jelentősége van, Isten felé való kötelezettségünk, de ez is a mi javunkat szolgálja. Nem csak a belső világunkét, és az Istennel való kapcsolatunkat, hanem még egészség szempontjából is nekünk kedvez. De nagyon érdekes cikk volt. És valahogy minden héten találok az interneten valami érdekességet, amire rájöttek, amit ajánlanak orvosok, tudósok, kutatók, mind társadalmi, mind egészségügyi szempontból, és mindig arra is rájövök, hogy én ezeket azóta csinálom, mióta muszlim lettem. Minden a mi javunkat szolgálja. :-) Ezt csak érdekességnek írtam le, tényleg aranyos cikk volt. |
| Előzmény: ankhesenaton - 2010-03-09 08:08:31 |
| almira | 2010-03-09 10:26:40 | (915) |
Nagyon szép ez a kis film. Még sírtam is egy kicsit. Az ilyen dolgokat, amik igazán értéknek számítanak, szinte mindig készpénznek vesszük. |
| Előzmény: niloofar - 2010-03-08 19:44:29 |
| almira | 2010-03-09 10:24:48 | (914) |
Kedves Lilian. Azért szerintem ha valaki hibázik, és ha valaki bűnt követ el az nem ugyanaz. Az a kifejezés, hogy eredendő bűn, nagyon súlyos kifejezés szerintem. Természetesen a világ nem csak fehér és fekete. A tabula rasa elmélet az teljesen más mint amit a Korán mond. Azt te sem gondolhatod komolyan, hogy egy ártatlan gyermek, akinek tiszta a lelke, gonosz lenne. Én a bűnt gonoszságnak tartom, de a rossz elkövetését hibának. A kettő nem egy és ugyanaz. Természetes, hogy minden ember, még a gyermekek is hordozzák magukban a gynegeséget, hiszen emberek. Az emberek pedig gyengék. De nem a bűnt. Minden szónak jelentése, és súlya van. Tökéletes ember pedig tényleg nem létezik. De ismétlem a gyengeség, és a hiba teljesen más mint a bűn. És azt, hogy magyarázod, hogy a bűnt asszonyinak tudják be? Hogy minden romáls a földön az asszonytól ered, aki bűnre csábít, aki maga hordozza a bűnt? |
| Előzmény: Lilian. - 2010-03-08 18:45:16 |
| ankhesenaton | 2010-03-09 08:13:04 | (913) |
Megnéztem. De sajnos a bal felső sarokban futó napi hagyomány elszomorított |
| Előzmény: niloofar - 2010-03-08 19:44:29 |
| ankhesenaton | 2010-03-09 08:08:31 | (912) |
Kedves Niloofar, Tudom, hogy a Koránt nem szabad szó szerint érteni. Ezzel csak az a bajom, mint már írtam, hogy ha a Korán Isten tiszta és világos szava, akkor miért más emberek kell értelmezzék azt? Mert akkor már nem azt hiszem és vallom ami a Koránban van, hanem ahogyan azt valaki értelmezte. Ergo: nem tiszta és világos, tehát ellentmond küldetésének. Egy regényt megérteni a sok-sok stilisztikai formula mellett nem nehéz, sőt szórakoztató. Mennyivel érthetőbbnek és minden kétséget kizárónak kellene lennie Isten szavának. A tudományos részére vonatkozva: ha valóban Isten küldte volna le, akkor nem tartalmazna nyílvánvaló tévedéseket. A Földet még csak ki-ki lehet magyarázni (habár engem gondolkodóba ejtett, hogy miért hasonlított mind-mind lapos dologhoz vagy laposító cselekvést jelző igékhez), de az embriológiáról és szaporodásról már a gimnazista tudja, hogy hogyan is történik és aki csak olvasta Arisztotelész, Hippokrátesz stb. egyetlen művét is vagy tanulmányozta az ókori Egyiptom orvoslással foglalkozó tanait, azonnal felismeri, hogy honnan származnak az elméletek és azoknak hibás voltáról ma már bárki meggyőződhet, annélkül, hogy orvosi egyetemre járna. És itt a nagy kérdés: ha csak egyetlen dologban is téves információt tartalmaz, nincs rá semmilyen garancia, hogy a téves információk száma sokszoros (és itt nem csupán a tudományosan megpróbálható részére gondolok).
|
| Előzmény: niloofar - 2010-03-08 19:00:18 |
| niloofar | 2010-03-08 19:44:29 | (911) |
|
Kérlek ha van egy kis időtök,nézzétek meg a kis filmet,pár perc csupán de gondolat megindító.
|
| «« elejére | « előző | következő » | végére »» |