Az étel öröme beteggé tehet?


Öröm és áldás nélkül még a legteljesebb, legínycsiklandóbb táplálék is ízetlen – éhes marad tőle a lélek. Azok, akiknek csak az étel íze, a diéta vagy a tápérték a fontos, általában sóvárogni kezdenek valami után, amit nem kapnak meg. Állandó keresésük feldúlja életüket és otthonukat; azért esznek, hogy kielégítsék félreértett éhségüket.

Túlevés és öregedés

A gazdag nemzetek kedvenc időtöltését, a túlevést tartják az idő előtti öregedés legfőbb okának. Ötven év kutatómunkája bebizonyította, hogy a mértékletes, tápláló étkezés hátráltatja az öregedést, hatására az életkor és az ellenálló képesség határa minden eddig vizsgált állatfajnál kitolódott, a véglényektől a férgeken, rovarokon, halakon, rágcsálókon át egészen az emberig. Valóban, a túl sok, természetes tulajdonságától megfosztott, nehéz étel a felelős civilizációs betegségeink többségéért, például az elhízásért, a rákért, a cukorbajért. Még a vegetáriánusok is rendszeresen többet esznek a kelleténél, ami súlygyarapodással nem jár ugyan, de ugyanúgy gyengeséghez, emésztési rendellenségekhez és gyors öregedéshez vezet.

A túlevés érzelmi szinten kínzó és homályos sóvárgásból fakad, amely arra ösztönzi az egyént, hogy fölöslegesen sokféle ételt fogyasszon. Minden ételnek egyéni íze van, amelyet a hipotalamuszban lévő étvágyközpont azonosít. A hipotalamusz csak akkor elégül ki, ha az általa beazonosított valamennyi ízmintából talált egy bizonyos mennyiséget. Így nagyon nehéz mértéket tartani a sok hozzávalóból készült ételek fogyasztásakor.

Túlevésre ösztönöznek ezenkívül a finomított ételek is, mint azt az Egyesült Államok mezőgazdasági kutatásokat végző intézete 1999-ben egy jelentésében közre is adta. Az egyik magyarázat szerint kialakulásának évmilliói alatt az emberiség teljes ételeket fogyasztott; a túlevés öntudatlan sóvárgásunk jele, amellyel szervezetünk a finomítás során elveszett tápanyagokat keresi. A leggyakoribb tápanyagszegény ételek közé tartoznak a „fehér” finomított élelmiszerek: a cukor, a tészta, a kenyér, a sütemény és a rizs; a finomított olajok, valamint a csökkentett zsírtartalmú tejtermékek.

A rendszeres túlevéstől, különösen a húsoktól és az erős ízű ételektől begyullad a gyomorfal. A kínai orvoslás szerint a gyomorban lévő többlet hő önmagában is túlevésre csábít, de még ha meg is szakadna a hőtöbblet és a túlevés körforgása, akkor is meg kell változtatnunk az alapjául szolgáló szokásokat, amelyek az évek során szinte beágyazódnak testünk sejtjeibe és szerveibe.

 

A harmonikus étvágy megteremtése

1. Győzd le a rafinált, bonyolult étkezésekben megnyilvánuló fölösleges vágyakat. Kezdj el egyszerűen táplálkozni.

2. Amennyiben megrögzött túlevő vagy, fogyassz rendszeresen nyers zöldséget és gyümölcsöt, mert az lehűti a tüzes gyomrot. A zellerszár különösen alkalmas erre. Amikor nehezen bírod abbahagyni az evést, a zeller segít. Iktass be teljes gyümölcsből, zöldségből vagy a levükből álló étkezéseket. A keserű zöldségek, mint a zellerszár, a fejes saláta és a nyers növényi ételeket azonban súlyosbítják a sovány, száraz, ideges vagy hiányos alkatú túlevők állapotát. Az ilyen ember bölcsen teszi, ha főve fogyasztja a zöldséget és a gyümölcsöt. Minden túlevő gyulladt gyomrának jót tesz a főtt káposzta és a vörös szil kérgéből készült gyógytea.

3. A túlevők étrendjében általában több folyadékra, például levesre, ragura van szükség. Ha két étkezés között megszomjazol, igyál teát vagy más folyadékot, például vizet. A tömény klorofilltartalmú élelmiszerek, így a búzafű, a spirulina és a többi mikroalga, valamint a sötétzöld levélzöldségek szintén hűtik a gyomrot.

4. Kevesebb olyan ételt fogyassz, amitől begyulladhat a gyomrod: húsok, zsírban sült vagy olajos ételek, diófélék, magvak, nagyon sós és erősen melegítő ízek (fokhagyma és a hagymacsalád többi tagja, ezen kívül fahéj, gyömbér, római kömény, édeskömény, fűszerkömény, erős paprika stb.).

5. Soha ne egyed tele magadat. Az esszénusok hosszú és tevékeny életet éltek, tanításuk bölcs szabálya szerint akkor kell abbahagyni az evést, amikor a gyomor kétharmada megtelik.

6. Lélegezz mélyen, rágj alaposan. Mindkét gyakorlat türelemre tanít, és csökkenti a vágyat.

 

Forrás
Paul Pitchford: Gyógyító táplálkozás
Édesvíz Kiadó

„Az étel mindig megfelelően működik, bár a hatása kevésbé markáns, sokkal gyengédebb, mint a gyógynövényeké és más gyógyszereké. Ugyan lassabban fejti ki a hatását, de sokkal alaposabban befolyásolja a test valamennyi rendszerét. Ha megelőzésre és kezelésre helyes étrendet állítunk össze, kevesebb gyógyszerre lesz szükség – ha szükség lesz egyáltalán.”

A Gyógyító táplálkozás a kínai orvoslás és táplálkozástudomány hagyományait társítja a növényi étrend gyógyító hatásaival foglalkozó modern nyugati kutatásokkal. Ez a korszakalkotó munka átfogó és értékes ismeretekkel gazdagítja olvasóit az egészséggel, az étrenddel, az alternatív gyógyítással, valamint számtalan növényi és állati eredetű táplálék gyógyító tulajdonságaival kapcsolatban.

Paul Pitchford tanár, táplálkozáskutató az ősi hagyomány szellemében inaskodással, a kelet-ázsiai orvostudomány mestereinek személyes útmutatása mellett szerezte szakképzettségét. Több mint három évtizedes működése alatt a távol-keleti filozófia egyesítő, holisztikus megközelítését ötvözte a Nyugat főbb táplálkozásterápiai elméleteivel, amivel új távlatokat nyitott az egészség és a gyógyítás előtt. A szellemi tudatosságot és az ebből fakadó útmutatást tartja a sokszínű élet, így a táplálkozás lényegének.

További információt a könyvről idekattintva,
az Édesvíz Kiadó honlapján találsz >>


 

SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL